Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Alho: Talletussuoja pankkien vastuulle

Lakiesitys pankkien talletussuojasta annetaan eduskunnalle jo syksyn aikana. Veroministeri Arja Alho kertoo Demarissa, että uudesta suojasta vastaisivat pankit valtion sijasta.

Alhon mukaan jatkossa suoja rajoitetaan 150 000 markkaan. Tähän asti suoja on ollut sataprosenttinen. Ministerin mukaan rajoitettukin suoja riittää turvaamaan niin sanottujen tavallisten ihmisten säästöt.


Häkämies: Väkivaltarikosten sovittelussa riskejä

Oikeusministeri Kari Häkämiehen (kok) mielestä rikosten sovittelun yhteydessä pitää kiinnittää korostetusti huomiota oikeusturvavaatimuksiin. Häkämies pitää tärkeänä, että tekijän ja asianomistajan välillä saavutettu sovinto perustuu vapaaehtoisuuteen ja esimerkiksi korvaussummat vastaavat yleistä korvauskäytäntöä.

Erityisen ongelmallisena oikeusministeri näkee väkivaltarikosten sovittelun silloin, jos uhri pelon ja uhkausten avulla pakotetaan sopimaan asia. Näissä tapauksissa sovittelu voi pahimmillaan jopa vesittää oikeusjärjestelmää.

- Perheväkivalta- ja yleensä väkivaltatapauksissa sovittelijan pitää pystyä tarvittaessa sanomaan, että nyt kyse on sellaisista teoista, ettei sovittelu enää riitä, Häkämies sanoi.


Tuomisto torjuu Kelan muutokset

Kansaneläkelaitoksen pääjohtaja Pekka Tuomisto torjuu kaavailut, joiden mukaan Kela siirrettäisiin eduskunnan valvonnasta valtioneuvoston alaisuuteen. Tuomiston mielestä on tärkeää, että kansanedustajat pysyvät jatkossakin ajan hermolla ja saavat muun muassa Kelan valtuutettuina toimiessaan suoraa tietoa sosiaaliturvan painotuksista.

Pääjohtaja Tuomisto esittää näkemyksiään tiistaina sanomalehti Suomenmaan haastattelussa. Tuomiston kannanotto on viesti hallintoministeri Jouni Backmanin (SDP) johdolla työskentelevälle työryhmälle, joka pohtii parhaillaan valtioneuvoston ja Kelan välisten ohjaussuhteiden kehittämistä. Työryhmän piirissä on esitetty yhtenä vaihtoehtona, että Kela siirrettäisiin sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen.


Lipponen uskoo helikopterihankintoihin

Pääministeri Paavo Lipponen uskoo, että helikopterihankintoihin saadaan tilauspäätös tämän vuoden aikana. Asia ei hänen mielestään parane lykkäämällä.
- Monivuotinen prosessi on hyvä saada alkuun. Päätöstä lykkäämällä myös koulutusajat lykkääntyvät ja samalla tarjolla olevien helikoptereiden valmistumisaika, sanoi Lipponen maanantaina puolustusneuvoston vierailulla Parolannummella.

Pääministeri uskoi tällä vauhdilla valmiusyhtymien olevan helikoptereineen valmiita vuonna 2005 Kajaanissa, Säkylässä ja Vekaranjärvellä.

Lipposen mukaan helikopterihankinnoissa on kysymys yhdestä asejärjestelmästä muiden joukossa. Hän sanoo nykyisin tarvittavan liikkuvuutta ja tulivoimaa.
- Nyt liikutaan niissä puolustusmenojen puitteissa, jotka on puolustusselvityksessä linjattu. Helikopterit eivät ole sen erikoisempi kustannuserä.

Koonnut: IA
11.9.1997


POLITIIKKA -SIVULLE