Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Amnesty International: Keniassa loukataan ihmisoikeuksia yhä enemmän

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo, että Keniassa loukataan ihmisoikeuksia yhä useammin vaalien lähestyessä. Järjestö kehottaa kansainvälistä yhteisöä ja yrityksiä vaatimaan Keniaa noudattamaan ihmisoikeuksia. Amnesty julkisti keskiviikkona Nairobissa selvityksensä Kenian ihmisoikeustilanteesta.

Amnestyn selvitys kertoo, että 700 ihmistä odottaa kuolemantuomion täytäntöönpanoa. Monet tuomioista on annettu oikeudenkäynneissä, joihin todisteita on saatu kiduttamalla, sanoo Amnesty. Yhdeksään vuoteen ei Keniassa ole ilmoitettu teloituksista.

Amnesty vetoaa Keniaan, jotta se poistaisi kuolemantuomion. Amnesty sanoo, ettei Kenian hallitus ole toiminut lupaustensa mukaisesti. Järjestö varoittaa, että maa saattaa menettää maineensa vakaana investointimaana.


Norjan työnväenpuolue lisää kannatustaan

Norjan työväenpuolue on tuoreiden mielipidemittausten valossa lisännyt kannatustaan ensi maanantaina pidettävien suurkäräjävaalien alla.

Keskiviikkona julkaistujen kahden mittauksen mukaan työväenpuolue olisi saamassa 36-36,5 prosenttia äänistä. Vaalikampanjan alkuvaiheessa suuria kannatuslukuja kerännyt populistinen edistyspuolue on sen sijaan menettänyt jonkun verran suosiotaan. Sen kannatuslukemat liikkuvat 15-18 prosentin tuntumassa. Kolmanneksi suosituin on oikeistopuolue höyre ja neljättä sijaa pitää keskustapuolue.

Pääministeri Thorbjörn Jagland on ilmoittanut, että hänen hallituksensa eroaa, jos puolue ei maanantain vaaleissa yllä edellisten vaalien tulokseen. Vuonna 1993 työväenpuolue sai 36,9 prosenttia annetuista äänistä.


110:s camorramurha Napolissa

Napolin seudun järjestäytyneen rikollisuuden - camorran - sisällissota jatkuu. Keskiviikkona oli Vincenzo Melen vuoro antaa henkensä klaanien välisessä sodassa. Hänen rikosuransa päättyi viiteen päähän ammuttuun luotiin.


Pekingin keisarille syyte

Kiinan kommunistisesta puolueesta erotettu Chen Xitong on korkea-arvoisin puoluejohtaja, joka joutuu oikeuden eteen vastaamaan korruptiosyytteisiin. Päätös Chenin erottamisesta puolueesta tehtiin uutistoimisto Xinhuan mukaan jo elokuun lopulla.

Chen oli keskuskomitean mukaan käyttänyt hyväkseen virka-asemaansa, kavaltanut suuret määrät kallisarvoisia tavaroita ja käyttänyt julkisia varoja rahoittaakseen yltäkylläistä elämäänsä. Syyttäjäviranomaiset ovat jo aloittaneet syytekirjelmän laatimisen Cheniä vastaan.

Chen nimitettiin pääkaupungin Pekingin puoluesihteeriksi vuonna 1989. Puoluesihteerin vahva asema teki hänestä varsinaisen keisarin pääkaupunkiseudulla.

Lounais-Kiinasta kotoisin oleva Chen saapui pääkaupunkiin jo vuonna 1949, jolloin hän myös liittyi kommunistiseen puolueeseen. Vähä vähältä hän nousi korkeammalle urallaan, kunnes hänet vuonna 1979 nimitettiin varapuoluesihteeriksi ja kymmenen vuotta myöhemmin vaikutusvaltaiseksi puoluesihteeriksi.

Perheen ympärillä on kohuttu jo pitkään. Kesällä Chenin poika sai kymmenen vuoden vankilatuomion rakennusalalla tapahtuneiden epäselvyyksien vuoksi.


Paparazzien vastaisku

Italian paparazzit antavat takaisin julkimoille, jotka ovat syyttäneet lehtivalokuvaajia murhaajiksi. Kuvaajat buuasivat Roomassa Hollywood-tähti Sylvester Stallonelle. Stallone on syyttänyt valokuvaajia prinsessa Dianan kuolemasta.

Italian paparazzit eivät suostuneet ottamaan kuvia Syltystä. Kuvaajat sen sijaan kantoivat kylttiä, jossa luki olemme kuvaajia tiedonvälityksen palveluksessa, emme murhaajia. Paparazzin myös huusivat Stallonelle herjoja luonnehtien tähteä pelleksi. Stallone ei reagoinut kuvaajien protestiin.


Britit kannattavat monarkiaa

Dianan kuolema ei ole horjuttanut brittien uskoa kuningashuoneeseen. Valtaosa briteistä on edelleen monarkian säilyttämisen kannalla. Sanomanlehti Sunin tilaaman mielipidetiedustelun mukaan 73 prosenttia briteistä kannattaa edelleen kuningaskuntaa ja vain 18 prosenttia haluaisi maansa muuttuvan tasavallaksi. Dianan aseman kuningashuoneen suosituimpana jäsenenä on perinyt nyt hänen poikansa William.

Vaikka 15-vuotias prinssi William onkin hovin suosituin, vain kolmannes briteistä nostaisi hänet tällä hetkellä valtaistuimelle. Enemmistö saarivaltakunnan asukkaista tahtoo kruunun pysyvän Elisabeth II:lla myös vastaisuudessa.

Kuningasperhe joutui viime viikolla brittilehtien hampaisiin, kun se ei lehdistön mielestä ottanut osaa kansan suruun. Elisabeth II piti loppuviikosta edesmenneestä miniästään lämpimän julkisen puheen, ja ainakin kansa näyttää antaneen hoville anteeksi.


Tasavallan kannatus huipussaan Australiassa

Tasavallan kannatus on tuoreen kyselyn mukaan noussut ennätyssuureksi Australiassa prinsessa Dianan kuoleman jälkeen. Peräti 53 prosenttia australialaisista haluaisi, että maalla olisi vaaleilla valittu australialainen valtionpäämies, ilmeni Bulletin-viikkolehden teettämästä kyselystä. Monarkian kannatus on pudonnut 37 prosenttiin.

Kysely tehtiin viime viikon keskiviikkona ja torstaina, juuri kun kuningashuone oli joutunut arvosteluryöpyn kohteeksi kylmäkiskoisesta suhtautumisestaan kansan suruun.

Kuningatar Elisabet II:n kruunajaisvuonna 1953 tasavaltaa kannatti australialaisista vain 15 prosenttia.

Koonnut: IA
11.9.1997


ULKOMAAT -SIVULLE