Suomen 20 tunnin sääntö laiton

Monti: Verovapaan kaupan lakkauttaminen on lopullinen päätösEU:n sisämarkkinakomissaari Mario Monti torjui toiveet verovapaan kaupan jatkumisesta vieraillessaan Helsingissä torstaina. Verovapaa kauppa on Montin mielestä historiallinen jäänne ajasta, jolloin EU:lla ei ollut yhteisiä sisämarkkinoita.


- Päätös kaupan lakkauttamisesta on tehty yksimielisesti, eikä sen muuttamiselle ei ole mitään perustetta, Monti sanoi.

Kaupan on määrä loppua EU:n sisäisillä reiteillä vuoden 1999 puolivälissä, mutta laiva- ja lentoyhtiöt ovat yrittäneet lobata jatkon puolesta.
- Lobbaamisen sijasta yhtiöt voisivat käyttää jäljellä olevan ajan paremmin sopeutumiseen uusiin olosuhteisiin, Monti neuvoi.

Montin mukaan yhteiskunta voi tukea huonosti kannattavia reittejä muillakin, läpinäkyvämmillä keinoilla kuin verovapaalla kaupalla.
- Verovapaa kauppa on liikenteen tukiainen kaikilta veronmaksajilta, jotka yleensä ovat vähemmän vauraita kuin matkustajat, Monti sanoi.

Ministeri Arja Alho (SDP) oli samaa mieltä. Hän muistutti, että Ahvenanmaa on saanut jäsenyysneuvotteluissa poikkeusluvan jatkaa verovapaata myyntiä.
- Lyhyellä aikavälillä voi tulla haitallisia vaikutuksia, Alho myönsi.

- En kuitenkaan usko, että Merenkurkun liikenne on voinut olla pelkästään verovapaasta myynnistä riippuvainen.

20 tunnin sääntö laiton

Myös muut alkoholiaiheet nousivat Montin keskusteluissa esille. EU-komissio ilmoitti aiemmin tänä vuonna, ettei 20 tunnin sääntö, jolla Suomi rajoittaa alkoholin tuontia EU:n ulkopuolelta, ole EU-normiston mukainen.

Montilla ei kuitenkaan ollut tarjota mitään nopeata lohtua EU-jäsenyyden alkuaikojen kaljarallia ikävöiville. Komissio jatkaa neuvotteluja suomalaisviranomaisten kanssa, eikä tule ainakaan vielä tarttumaan asiaan järeämmillä aseilla.

- Olemme komissiossa hyvin tietoisia kuinka tärkeä kysymys tämä on Suomelle terveyden, sosiaalipolitiikan ja verotuksen osalta, Monti sanoi.

Ratkaisun pitäisi sopia yhteen EU:n lainsäädännön kanssa, mutta myös ottaa huomioon Suomen maantieteellinen asema sekä suuret erot Suomen, Viron ja Venäjän alkoholin hintatason välillä, Monti kertoi.

Alho uskoi ongelman vähitellen katoavan, sillä alkoholin verotusta joudutaan Suomessa joka tapauksessa lieventämään, kun matkustajien sallittuja tuontimääriä vähitellen nostetaan. Takarajana siirtyä EU-sääntöihin on loppuvuosi 2003.

Monti oli tyytyväinen Suomen alustavaan päätökseen poistaa makeisvero vuonna 1999. Tämä poistaa ksylitolin makeisverovapautuksesta nousseen kiistan komission ja Suomen välillä.

Komissio piti verovapautusta kilpailua vääristävänä keinona suosia kotimaisia makeutusaineita, eikä uskonut ksylitolin terveysvaikutuksiin.
- Odotamme nyt vain virallista vahvistusta Suomelta, Monti myhäili.

Verodumppausta vastaan

Vierailullaan Monti tapasi pääministeri Paavo Lipposen, valtiovarainministeri Sauli Niinistön ja Alhon.

Monti oli tyytyväinen saatuaan Suomen tuen komission esityksille EU-maiden keskinäisestä verokoordinaatiosta.

Aiheesta keskustellaan tänä viikonloppuna epävirallisessa valtiovarainministerikokouksessa Luxemburgissa. Tavoite on rakentaa EU-maiden verotusta sellaiseksi, että verodumppaus vähenisi.

STT-IA
12.9.1997


POLITIIKKA -SIVULLE