Parlamenttivaalit käynnissä Norjassa



Norjan työväenpuolueen pitkä valtakausi on veitsenterällä parlamenttivaaleissa, jotka alkoivat sunnuntaina ja jatkuvat maanantaina. Työväenpuolueen vähemmistöhallitusta johtava pääministeri Thorbjörn Jagland on ilmoittanut eroavansa, mikäli työväenpuolue menestyy vaaleissa huonommin kuin edellisvaaleissa.


Mielipidekyselyt eivät ole vastanneet yksiselitteisesti kysymykseen siitä, saavuttaako työväenpuolue 36,9 prosentin kannatuksen, johon puolue ylsi 1993.

Dagbladet -lehden julkistaman tuoreen kyselyn mukaan työväenpuolue kerää 40 prosentin kannatuksen. Aftenposten -lehden kyselyssä työväenpuolueelle povattiin vain 34,8 prosentin kannatusta.

Vaaleissa valitaan 165 kansanedustajaa suurkäräjille, jonka istuntokausi on neljä vuotta. Nykyisillä suurkäräjillä on edustettuina kahdeksan puoluetta. Vaalit alkoivat jo sunnuntaina noin puolessa Norjan kunnista, mutta varsinainen vaalipäivä on maanantai.

Äänioikeutettuja on yhteensä noin 3,3 miljoonaa. Äänioikeus on kaikilla 18 vuotta täyttäneillä.

Jagland peri pääministerin paikan Gro Harlem Brundtlandilta viime vuoden lokakuussa. Jaglandin vaivana on kaiken aikaa ollut - kannattajien mielestä - huono onni - tai - arvostelijoiden mielestä - huono arvostelukyky. Kaksi Jaglandin uuden hallituksen ministereistä joutui eroamaan julkisen kohun ja syytösten myötä jo parin kuukauden kuluttua.

- Nyt hän näyttää päässeen Gerald Ford -imagosta, toteaa norjalainen politiikan tuntija Frank Arebot. Gerald Ford oli Yhdysvaltain presidentti, jota ivailtiin julkisuudessa pökkelöksi niin puheiltaan kuin muultakin esiintymiseltään.

Päävastustaja populisti Hagen

Jagland on julistanut päävastustajaksi vaaleissa edistyspuolueen Carl Hagenin. Kansaa kosiskelevista puheista ja esiintymisestä tunnettu Hagen on vaalien aluspäivinä joutunut näkemään kannatuksensa hivenen hiipuneen.

Edistyspuolue lisää kuitenkin huomattavasti paikkalukuaan suurkäräjillä, joilla on nyt kymmenen puolueen edustajaa. Kyselyissä Edistyspuolueen kannatusprosentti vaihtelee runsaasta 11:sta runsaaseen 16:een.

Osaan norjalaisista näyttää joka tapauksessa menneen myös täydestä Hagenin mieliteema, että Norja olisi paljon onnellisempi ilman etnisiä vähemmistöjä.

Hagen jää kuitenkin oppositioon, vaikka puolueen kannatusprosentti kolminkertaistuisikin, niin kuin eräät kyselyt ennakoivat, 1993 vaalien 6,3 prosentista.

Ainoa todellinen vaihtoehto työväenpuolueen hallitukselle on kristillisen kansanpuolueen, keskustapuolueen ja pienen liberaalisen venstre-puolueen yhteishallitus. Tällaisen kokoomushallituksen itseoikeutettu pääministeri olisi kristillisen kansanpuolueen Kjell Magne Bondevik.

Niiden yhteisen kannatusprosentin uskotaan kuitenkin jäävän noin 25 prosenttiin äänistä. Tämä tekisi ne riippuvaiseksi konservatiivisen Höyre-puolueen ja ehkä edistyspuolueen tuesta.

Jagland uskoo vaalivoittoon tv-gallupeista huolimatta

Pääministeri Thorbjörn Jagland ennustaa työväenpuolueensa hallitusvastuun jatkuvan huolimatta viime hetken mielipidetiedustelujen hienoisesta kannatuksen laskusta.

Viimeisimpien tv-gallupien mukaan työväenpuolue jäisi noin 1-3 prosenttiyksiköllä Jaglandin havittelemasta, edellisten vaalien 36,9 prosentin ääniosuudesta. TV 2:n mielipidetiedustelun mukaan työväenpuolue saisi 35,7 prosenttia ja NRK-yleisradioyhtiön mukaan 34 prosenttia äänistä.

STT-IA
15.9.1997


ULKOMAAT -SIVULLE