Oikeistopopulistinen edistyspuolue maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi

Hallitusneuvotteluista povataan vaikeitaNorjan työväenpuolueen hallitus jättää tehtävänsä. Pääministeri Thorbjörn Jagland ilmoitti hallituksensa erosta tiistain vastaisena yönä television suorassa vaaliohjelmassa.


Päätös oli odotettu. Jagland oli jo ennen maanantaina pidettyjä suurkäräjävaaleja ilmoittanut vähemmistöhallituksensa eroavan, ellei hänen johtamansa työväenpuolue saa vähintään 36,9 prosenttia äänistä eli yhtä paljon kuin edellisissä vaaleissa. Ääntenlaskun edetessä kävi ilmeiseksi, että puolue jäisi vajaan kahden prosenttiyksikön päähän itse asettamastaan haamurajasta.

- Pidän kiinni siitä, mitä olen koko ajan sanonut. Koska menetimme vaalissa kannatustamme, jätän eronpyyntöni, pettynyt Jagland sanoi tiistain vastaisena yönä.

Jagland ilmoitti aikovansa hoitaa pääministerin tehtävää lokakuun 13. päivään asti. Tuolloin hänen on määrä julkistaa valtion ensi vuoden budjetti.

Keskustapuolueilla vähäinen kannatus

Kolme keskustalaista puoluetta vahvistivat vaaliyönä olevansa valmiit neuvottelemaan uuden hallituksen muodostamisesta Norjaan.

- Uskon keskustalaisen hallituksen syntyyn enemmän nyt kuin ennen vaaleja. Ensin meidän on kuitenkin käytävä neuvotteluja, sanoi kristillisen kansanpuolueen suurkäräjäryhmän johtaja Kjell Magne Bondevik puoluejohtajien yöllisessä keskustelussa. Bondevik on vaalikampanjan aikana noussut keskustan pääministeriehdokkaaksi.

Neuvotteluista ei kuitenkaan odoteta helppoa. Keskustan eli keskustapuolueen, kristillisten ja liberaalisen venstren äänisaalis näytti yhteenlaskettunakin jäävän runsaaseen 26 prosenttiin. Näin siitäkin huolimatta, että kristillinen kansanpuolue oli yksi vaalien voittajista lähes 14 prosentin kannatuksellaan.

Edistyspuolue nousi Norjan toiseksi suurimmaksi

Vaalien toinen selvä voittaja, oikeistopopulistinen edistyspuolue ei myöskään luvannut varauksetonta tukeaan keskustalaiselle hallitukselle. Puoluejohtaja Carl I. Hagen sanoi, että puolueen tuki on täysin riippuvainen uuden hallituksen toimista.

Oikeistopopulistinen edistyspuolue näyttää nousevan suurkäräjävaaleissa Norjan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Kun 97,6 prosenttia äänistä oli tiistain vastaisena yönä laskettu, puolueen saama äänimäärä oli 15,3 prosenttia.

Edistyspuolueen äänet riittävät 25 paikkaan Norjan 165-paikkaisilla suurkäräjillä. Keskustaan sijoittuva kristillinen kansanpuolue sai alustavien tulosten mukaan 13,7 prosenttia äänistä, mikä sekin saattaa riittää 25 suurkäräjäpaikkaan. Edistyspuolue saa 15 uutta kansanedustajaa ja kristilliset 12.

Työväenpuolueen äänisaalis oli alustavien tulosten mukaan 35,2 prosenttia. Näillä äänillä puolue saa läpi 65 kansanedustajaa, mikä on kaksi vähemmän kuin viime vaalikaudella.

Vaalien suurin häviäjä oli keskustapuolue. Kun äänistä oli laskettu 97,6 prosenttia, puolueen äänimäärä oli jäämässä 8,0 prosenttiin. Viime vaaleissa keskusta sai 16,7 prosenttia äänistä. Tuloksen perusteella keskustan kansanedustajamäärä pienenisi 34:stä 11:een.

Myös konservatiivinen höyre kärsi vaaleissa tappion. Se sai alustavien tulosten mukaan 14,3 prosenttia äänistä ja 23 kansanedustajapaikkaa. Viime vaaleissa höyre sai 17 prosenttia äänistä.

Pieni sosialistinen vasemmistopuolue sai alustavien tulosten mukaan 6,0 prosenttia äänistä eli 1,9 prosenttiyksikköä vähemmän kuin 1993. Liberaali venstre ylitti nipin napin äänikynnyksen 4,4 prosentilla äänistä, mikä merkitsee kuutta paikkaa suurkäräjillä.

STT-IA
19.9.1997


ULKOMAAT -SIVULLE