Soininvaara: Kopteripäätös seuraavalle eduskunnalleVihreät poistaisivat helikopterien tilausvaltuudet ensi vuoden budjetista ja siirtäisivät hankintapäätöksen tulevalle eduskunnalle sanoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Osmo Soininvaara.


Hallituspuolueissa elää selkeä eripura helikopterihankintojen tilausvaltuuksista. Vahvinta kritiikkiä kahdeksan miljardin markan tilausvaltuuksien myöntämisestä ovat antaneet Vihreät sekä SDP:n ryhmäjohtaja Erkki Tuomioja.

Tuomioja piti mahdottomana, että eduskunta myöntäisi vain muutaman rivin tietojen varassa avoimen valtakirjan mahdollisesti useiden miljardien laajalla haarukalla.
- Edes Hornet-hankintaa ei valmisteltu näin puutteellisesti ja huonosti, Tuomioja moitti tiistaina.

Vihreiden puheenjohtaja Satu Hassi vertasi ryhmäpuheenvuorossa hankintaa Hornet-päätökseen.
- Vaikuttaa todennäköiseltä, että esitettyjen valtuuksien hyväksymisestä seuraisi myöhemmin lisävaltuuksien myöntäminen.

Tutkimus ennen päätöstä

Kitkeryydestään huolimatta vihreät eivät ole tehneet ryhmäpäätöstä suhtautumisestaan kopterihankintaan, vahvistaa ryhmän puheenjohtaja Osmo Soininvaara Verkkouutisille.

Omana kantanaan hän sanoo, ettei tunnu hyvältä myöntää kauheaa rahamäärää ilman että edes tiedetään mitä hankitaan ja minkä takia.
- Sinänsä se, että sitä jollain pienellä rahasummalla asiaa tutkitaan ei ole suuri rikos, mutta hankintapäätöstä ei eduskunnan ei pitäisi tehdä ennen kuin on tutkittu.

Ensi vuoden budjettiin on esitetty 18 miljoonan markan määrärahaa kopterihankinnan pohjustamiseen.

Tilausvaltuudet pois

Soininvaaran mukaan olisi oikeudenmukaista, että seuraava eduskunta, joka hankinnat maksaa, myös tekisi päätöksen hankinnasta.

- Tässähän voi käydä niin, että hallituspohjakin muuttuu, viittaa Soininvaara tuleviin vaaleihin.

- Tuon kokoisten laskujen lahjoittaminen seuraavalle kaudelle tuntuu epäreilulta.

Puolustusministeri Anneli Taina ihmetteli keskiviikkona eduskunnassa asiasta noussutta kohua sanoen, että ehdotetut valtuudet perustuvat eduskunnan itsensä puolustusselonteon yhteydessä hyväksymiin linjauksiin. Tainan kanssa samoilla linjoilla oli myös valtiovarainministeri Sauli Niinistö.

Selonteossa hahmotellaan uusia valmiusyhtymiä, joiden toiminnassa helikoptereilla on keskeinen asema.

- En ollut sanamuotoa käsittelemässä, mutta ne jotka olivat, olivat sitä mieltä, että ei ole hyväksynyt, toteaa Soininvaara.

Hän epäileekin, että tulkitsijoilla on sellainen käsitys, että ellei ole sanonut ehdottomasti ei, niin on sanonut kyllä.

Soininvaara ei kommentoi kysymystä siitä onko kopterikiistassa hallituskiistan aineksia. Maltilliseen tapaansa hän toteaa, että asia elää hallitusryhmien neuvotteluissa ja näkemysten karttuessa.
- Itse pitäisin tavoiteltavana sitä, että tilausvaltuuskohta poistuu.

Soininvaaran mukaan paljon riippuukin nyt siitä millä tavoin valiokunta mietintönsä muotoilee.

PETE PAKARINEN
12.9.1997


POLITIIKKA -SIVULLE