Ajan suunnassa lyhyesti


Luotto- ja pankkikortit arkoja väärennöksille

Luotto- ja pankkikortit olisi vaihdettava pian uusiin, entistä turvallisempiin kortteihin, vaatii Suomen Pankin turvallisuusjohtaja Jyrki Ahvonen. Korttien magneettiraidat ovat Ahvosen mukaan liian helposti kopioitavissa, mikä lisää väärennösten vaaraa.

- Uudet sirukortit pitäisi ottaa käyttöön viimeistään muutaman vuoden kuluessa. Kolmen vuoden odottelu olisi jo aivan liian pitkä aika, sanoo Ahvonen keskiviikon Helsingin Sanomien haastattelussa.

Magneettikorttien turvallisuusominaisuuksia ei enää pystytä kovin paljoa parantamaan. Sirukortti on turvallisempi, mutta niidenkin väärennöstapauksia on jo tullut ilmi.

Hiljattain eräs ranskalainen suuryritys menetti noin 40 miljoonaa frangia viikossa, kun sen yhdestä luottokortista oli kloonattu 11 kopiota. Korteilla oli osteltu mm. loma-asuntoja Karibian meren alueelta.

Luottokorttiyhtiöt ovat olleet väärennösongelmista varsin hiljaa. Pelkästään uusien kortinlukulaitteiden arvioidaan maksavan kymmeniä miljardeja markkoja.


Maalle löytyi toinen kiertolainen

Maapallolla on kuun lisäksi toinenkin kiertolainen, joka on osan ajastaan sidottuna maan vetovoimaan. Kyseessä on asteroidi, jonka läpimitta on noin viisi kilometriä. Se kiertää hevosenkengän muotoista kiertorataa.

Tämän "kvasikuun" ajasta yksi neljäsosa eli 200 vuotta kerrallaan kuluu maata kiertävällä radalla, jolta se poistui viimeksi 1970-luvun alussa. Muun ajan sen kulkua määräävät Aurinko ja Venus. Kvasikuun löysi ryhmä, johon kuuluvat Seppo Mikkola Turun yliopistosta sekä Kimmo A. Innanen ja Paul A. Weigert Toronton yliopistosta.


Tietoyhteiskuntastrategia päivitetään

Valtiovarainministeriö ja Sitra ovat sopineet, että Suomen tietä tietoyhteiskunnaksi pohditaan uudelleen. Tietoyhteiskuntastrategian aiemmassa versiossa painotettiin kilpailukykyä ja teknologiaa. Nyt aiotaan nostaa esiin uusia täydentäviä teemoja.

Näihin kuuluisivat alustavan suunnitelman mukaan tietoyhteiskunnan kehittäminen kansalaisten kannalta ja erityisryhmien tarpeista lähtien. Muita teemoja ovat mm. kansalaisten ja hallinnon yhteistyö, tieto- ja viestintätekniikan työllisyysvaikutukset ja kansainvälinen yhteistyö.


Telecom Finland aloittaa Internet-TV -kokeilun

Telecom Finland (Tele) ja Sokos Hotel Helsinki aloittavat yhdessä kokeilun, jossa hotellihuoneesta saa television välityksellä yhteyden Internet-tietoverkkoon. Internet-TV avaa hotellin asiakkaille www-palvelut helposti ja vaivattomasti.

Sokos Hotel Helsingin kymmenen hotellihuonetta varustetaan lisälaitteilla, joiden avulla hotellin vieraat pystyvät liikkumaan Internetissä television ruudulla. Television Internet-toimintoja käytetään infrapunanäppäimistöllä ja kauko-ohjaimella. Yhteydet toteutetaan iNET LAN -konseptilla Telen ATM-verkkoa hyödyntäen.

Uusi palvelukokeilu tarjoaa satunnais-, loma- ja liikematkailijoille mahdollisuuden tutustua mm. kaupungin ja maan palveluihin tai lähes reaaliaikaiseen kotimaiseen ja ulkomaiseen uutistarjontaan. Lisäksi hotelliasiakas löytää esimerkiksi aikataulut ja muut tiedot liikkumisen helpottamiseksi.

Koonnut: IA
12.6.1997


AJASSA -SIVULLE