Bandiitit pannaan ja Enkelit helvettiin



Oikeusministeriön ja sisäministeriön asiantuntijat selvittelevät parhaillaan, voidaanko kohua herättäneet moottoripyöräjengit Bandidos ja Hell’s Angels kieltää lailla. Maahamme siis puuhataan antimafialakia.


Tässäpä asiantuntijoilla purtavaa. Kumpikaan jengi ei ole rekisteröity yhdistys, joten niitä ei voida lakkauttaa lain tai hyvän tavan vastaisina. Siksipä on ryhdytty kartoittamaan, voitaisiinko rangaistavaksi säätää edes niihin kuuluminen. Tämäkin on helpommin sanottu kuin tehty.

Italiassa asia on ratkaistu niin, että mafiaan kuuluminen on rangaistavaa. Pelkkä mafia- tai rikollisjärjestöksi määritellyn järjestön laissa määritelty jäsenyys tuottaa vähintään kaksi vuotta vankeutta, vaikka mitään muuta yksittäistä rikosta ei voitaisi todistaa jäsenen tehneen.

Ongelmallista ja tulkinnanvaraista

Yleinen kielto olisi erittäin ongelmallinen ja tulkinnanvarainen. Voidaan heti kysyä: kuinka monta rikollista jengiin täytyy kuulua? Riittääkö esimerkiksi kaksi? Tai muodostaako kolmen kassakaappimurtajan kopla rikollisjärjestön? Minkälainen on sen organisaatio? Annetaanko järjestön johtajalle enemmän vankeutta kuin rivijäsenille?

Kuka määrittää siis rikollisjengin tai -järjestön ja sen, kuinka kiinteästi siihen pitää kuulua, jotta se on rangaistavaa? Vaaditaanko näytöksi esimerkiksi jäseneksiottorituaali vai riittävätkö vaatteissa olevat tunnukset? Kuinka suuren osan jengiläisistä pitää rötöstellä, jotta muutkin tuomitaan?

Kaavailtu hanke on hyvin vaikea toteuttaa ja se rikkoo kokoontumis- ja yhdistymisvapautta, jotka taasen on kirjattu perustuslakiin.

Sisäministeri Jan-Erik Enestam on toisaalla todennut, että tilanne on Suomessa hallinnassa. Jos se kerran on hallinnassa, niin mihin antimafialakia tarvitaan?

Prätkäjengit ovat saaneet julkisuudessa suhteettoman suuren huomion verrattuna niiden yhteiskunnalle aiheuttamaan uhkaan. Poliisi tietenkin käyttää omassa julkisuussodassaan tätä hyväkseen ja vaatii yhä uusia lakeja ja valtuuksia. Haluammeko me siis poliisivaltion?

Järjestäytyneen rikollisuuden Suomelle aiheuttamaa uhkaa ei pidä vähätellä, mutta ei sitä pidä suhteettomasti paisuttaakaan.

EU:ssa kuitenkin edetään kovaa vauhtia nyt meilläkin muotiin tulleeseen suuntaan, mutta suuria ongelmia on odotettavissa.

Todistajille suojaa

Toinen esillä oleva valmisteluun tuleva hanke on kokoomuksen puoluekokouksessakin vaadittu todistajansuojelujärjestelmä, jossa todistajan henkilöllisyys voitaisiin salata niissä tapauksissa, kun siihen on erityisiä syitä, kuten kostotoimenpiteiden pelko. Todistajia vastaan suunnattuja kostoiskuja on nähty meilläkin.

Vaikka tähänkin hankkeeseen liittyy syytetyn oikeusturvan kannalta ongelmia, ovat sen avulla saavutettavat hyödyt haittoja suuremmat. Todistajansuojelujärjestelmää tarvitaan riippumatta siitä, mitä moottoripyöräjengeille tapahtuu.

Parempi ja halvempi vaihtoehto on, että todistajan henkilöllisyys salataan jo todisteluvaiheessa. Huonompi vaihtoehto on, että todistaja todistaa ja kostotoimien pelossa hänen henkilöllisyytensä on muutettava ja hänet on siirrettävä toiselle paikkakunnalle - jopa toiseen maahan. Näin pitkälle on menty esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Italiassa, missä ongelmat ovatkin aivan toista luokkaa.

Meillä valittaneen halvempi ja parempi vaihtoehto.

TIMO KERVINEN
ILKKA AHTOKIVI
13.6.1997


POLITIIKKA -SIVULLE