Viikon EMU-puheet


Taloustutkijat: EMU:n tavoitteita uusiksi

Euroopan johtavat taloustutkijat vaativat talous- ja rahaliiton tavoitteiden uudelleenasettamista. Yli 300 taloustutkijaa on allekirjoittanut avoimen kirjeen, jonka mukaan EMU ei anna mitään EU:n 20 miljoonalle työttömälle ja 50 miljoonalle köyhälle.

Taloustutkijat moittivat EMU:a myös siitä, ettei se puolusta jo olemassa olevia hyvinvointivaltiota.


Lipponen: Suomi voi tukea Ranskaa EMU:n vakaussopimuksessa

Pääministeri Paavo Lipposen mukaan Suomi on valmis tukemaan Ranskan vaatimaa täydennystä EMU:n vakaussopimukseen. Ranska toivoo sopimukseen mainintaa työllisyydestä sekä sosiaalisista näkökohdista. Vakaussopimuksesta on sovittu joulukuussa. Se on tarkoitus vahvistaa ensi viikolla Amsterdamissa.

Pääministeri Lipponen keskusteli keskiviikkona Belgian pääministeri Jean-Luc Dehaenen kanssa, joka oli vierailulla Suomessa. Dehaene asettui Lipposen kanssa tukemaan Ranskan vaatimia täydennyksiä EMU:n vakaussopimukseen.


EU-ministerit: EMU syntyy ajallaan

Talous- ja rahaliitto EMU:sta pidetään EU-maiden valtiovarainministereiden mukaan tiukasti kiinni. Luxemburgissa maanantaina kokoontuneet ministerit vakuuttivat myös Ranskan olevan EMU:ssa mukana alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

Ranskan on epäilty vaativan, että EMU-aikataulua siirretään eteenpäin. Arviot ovat perustuneet Ranskan taannoisten vaalien alla lausuttuihin arvosteluihin EMU:sta. Ranskan sosialistit ovat pitäneet erityisesti EMU:un liittyvää kasvu-ja vakaussopimusta työttömyysongelman kannalta huonona.

Ranskan uusi valtiovarainministeri Dominique Strauss-Kahn ei vielä eilen esitellyt Ranskan vaatimuksia kasvu-ja vakaussopimuksen lisäehdoista. Asiasta keskustellaan tänään. Kasvu- ja vakaussopimus on paketti, jolla yhteiseen rahaan lähtevien maiden talous pidetään kurissa uusissa oloissa.


Vihreiden EMU-kanta avoin

Vihreiden uusi puoluesihteeri Ari Heikkinen pitää vihreän liiton EMU-kantaa avoimena, syksy saattaa tuoda mukanaan uusia ratkaisuja. Heikkisen mukaan puolueen EMU-ratkaisu saattaa aiheuttaa vihreiden lähdön hallituksesta.


Alho: Vakaussopimuksen rinnalle kasvusopimus

Euroopan heikentyneen työllisyyskehityksen takia ministeri Arja Alho (SDP) vaatii vakaussopimuksen rinnalle kasvusopimuksen. Kasvusopimuksella hän tarkoittaa panostusta infrastruktuuriin, tutkimukseen ja teknologiaan.

- Myös Suomessa on syytä terästää hallituksen näkemystä, että hyvä työllisyys on talous- ja rahaliiton toimivuuden edellytys. Onhan Suomen työttömyysaste EU:n toiseksi korkein Espanjan jälkeen, Alho sanoi Euroopan investointipankin vuosikokouksessa Luxemburgissa maanantaina.

Euroopan investointipankin rahoitus on suuntautunut valtaosin Euroopan laajuisiin tie- ja tietoverkkoihin. - Unionin perustavoitteiden kannalta on tärkeätä, että voimme liikkua ja kommunikoida tehokkaasti unionin sisällä. Suomen allekirjoittamat lainat ovat pääosin tielainoja, Alho totesi.

Koonnut: IA
12.6.1997


TALOUS -SIVULLE