Pelimiehet tarjoavat jo uutta huippukokousta

EMU-hämmennys jatkuuRanskan toiveet saada lisäaikaa yhteisen rahan tueksi sovitun vakaus- ja kasvusopimuksen täydentämiseen hämmentää pahasti jo entuudestaan sotkuista keskustelua EMU:n aikataulun pitävyydestä, vaikka myös Ranska ilmoitti sitoutuvansa viemään EMU:a eteenpäin aikataulun mukaan.


Sen pelätään myös vaikeuttavan tuloksiin pääsyä Amsterdamin huippukokouksessa.

Vajaan viikon päästä pidettävässä EU-maiden päämiesten kokouksessa pitäisi päättää EU:n remontoinnista, jotta EU voisi avata ovensa jäsenyyttä hakeneille Itä- ja Keski-Euroopan maille.

EMU:n valmistelusta vastaavan komissaari Yves-Thibault de Silguyn tiedottaja Patrick Child tähdensi tiistaina Brysselissä, että komissio valmistelee Amsterdamin kokoukseen päätöslauselman, jossa paneudutaan talouspolitiikan koordinointiin ja mm. työttömyyden hoitoon. Juuri näiden korostamisesta Ranska on vaatinut.

EMU-komissaari sanoi Ranskan radion haastattelussa tiistaina, että yhteistä rahaa koskeva sopimusteksti on saatava aikaan Amsterdamissa ranskalaisten vaatimuksista huolimatta. Pakettiin kuuluu osana jo viime vuoden lopulla Dublinissa pääosin neuvoteltu vakaus- ja kasvusopimus.

Child huomautti, että paineet tulevat nyt pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta, sillä ne tarvitsevat mustaa valkoisella voidakseen itse valmistautua yhteisen rahan edellyttämiin muutoksiin. EMU:n kolmannen vaiheen on määrä alkaa vuoden 1999 alussa.

Ei kriisiä

Childin mukaan mitään kriisiä ei ole olemassa, sillä enemmistö EU:n jäsenmaista asettui maiden rahaministereiden maanantaisessa kokouksessa Luxemburgissa sille kannalle, että Dublinissa tehdyn linjauksen mukaisesti paketti sinetöidään Amsterdamissa ja EMU:a koskeva sopimusteksti julkaistaan heinäkuun alussa.

Ranska toisti tiistaina, että se tarvitsee yhden viikon lisäaikaa käydäkseen paketin läpi. Lisäksi se on ilmoittanut voivansa ottaa kantaa pakettiin lopullisesti vasta sitten, kun maan parlamentti on hyväksynyt hallitusohjelman. Tämä tapahtuu ensi torstaina eli Amsterdamin huippukokouksen jälkeen.

Juuri tästä syystä monet pelkäävät, että Amsterdamin kokous ajautuu myös muissa kysymyksissä umpikujaan. Saksan vahvalla panostuksella tehdyn paketin sinetöinnin lykkääminen voi johtaa siihen, että Saksa ei hyväksy etenemistä muissakaan kysymyksissä varmistaakseen paketin pysymisen ajamassaan muodossa.

Kasvu- ja vakaussopimuksessa on sovittu mm. rangaistuksista, joita jäsenmaille määrätään, jos ne eivät pidä talouttaan sovituissa raameissa.

Amsterdamin kokouksen siirto alkaa kuitenkin olla mahdotonta, sillä se on niin lähellä. Huippukokousta ei myöskään ole ainakaan miesmuistiin koskaan siirretty.

Pelimiehet tarjoavat jo uutta huippukokousta

Jos ranskalaiset pysyvät sitkeästi kannassaan eivätkä suostu sopimaan paketista Amsterdamissa, pelimiesten tarjoama vaihtoehto on ylimääräinen huippukokous vakaus- ja kasvusopimuksesta ennen kesäkuun loppua, jolloin puheenjohtajuus siirtyy Luxemburgille.

Ainakaan virallisesti kukaan ei halua tästä vaihtoehdosta puhua. Se on ymmärrettävää, sillä aika on hyvin otollinen erilaisille huhuille ja spekulaatioille.

Kevään mittaan EMU:n aikataulun pitävyyttä on kyseenalaistettu mm. siksi, että suurtyöttömyyden koettelemalla Saksalla on vaikeuksia täyttää rahaliittoon liittymiseen sovitut ehdot.

STT-IA
13.6.1997


TALOUS -SIVULLE