Euroopan konservatiivijohtajat rajoittaisivat komissaarien määrää

Konservatiivit koolla - komissaari menee?Suomen tavoitteet EU-maiden hallitusten välisessä konferenssissa ovat saaneet vastatuulta EU-maiden konservatiivipuolueiden johtajien kokouksessa Strasbourgissa.


Saksan liittokansleri Helmut Kohl toisti kokouksessa näkemyksensä, jonka mukaan EU:n komissaarien lukumäärä tulee unionin laajentuessa rajoittaa 20:een. Suomen keskeisiin tavoitteisiin on kuulunut se, että Suomella ja muilla pienillä mailla jatkossakin on omat komissaarit.

Lisäksi konservatiivijohtajat asettuivat tukemaan Saksan ja Ranskan esitystä, jonka mukaan sotilasliitoksi perustettu Länsi-Euroopan unioni WEU tulee jatkossa yhdistää EU:hun. Suomi on vastustanut yhdistämistä, vaikkakaan ei yhtä jyrkästi kuin komissaarien määrän rajoittamista.

Romania NATO:n jäseneksi?

Strasbourgissa kokoontuneet EU:n konservatiivipuolueiden johtajat esittivät, että Romania otetaan mukaan NATO:on ensimmäisellä laajentumiskierroksella. Romanian liittymisen puolesta puhui muun muassa Saksan liittokansleri Helmut Kohl.

NATO:n uskotaan kutsuvan Puolan, Unkarin ja Tshekin jäsenyysneuvotteluihin huippukokouksessaan Madridissa ensi kuussa.

Konservatiivijohtajien tiistaiseen tapaamiseen osallistuivat Kohlin lisäksi mm. Italian pääministeri Romano Prodi, Belgian pääministeri Jean-Luc Dehaene ja Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker sekä useita muita konservatiivisten ja kristillisdemokraattisten puolueiden puheenjohtajia. Sen sijaan kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö ei ollut mukana.

STT-IA
13.6.1997


POLITIIKKA -SIVULLE