Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Työllistämistuen kokeilu koko maahan

Kotitalouksien työllistämistukea koskeva kokeilu ulotetaan koko maahan. Hallituspuolueiden ryhmänjohtajat sopivat asiasta torstai-iltana.

Verovähennysmallia kokeillaan ensi syksystä alkaen Etelä-Suomen, Oulun ja Lapin lääneissä. Siinä hoito- tai remonttipalvelun ostanut voi vähentää osan palkkakustannuksista verotuksessaan. Itä- ja Länsi-Suomen lääneissä sen sijaan otetaan koekäyttöön malli, jossa tuen saa palvelun tuottanut yritys tai yhteisö. Tässä mallissa tarkoituksena on, että palvelun hinta alenee.

Tarkkaa arviota kokeilun menoista ja valtiolle tuomista tuloista ei ole saatu. Hankkeeseen on varattu ensi vuodelle 200 miljoonaa markkaa. Ryhmänjohtajat sopivat myös ns. hätäjarruponnesta. Sen mukaan hallitus voi esittää esimerkiksi muutoksia tuen ehtoihin, jos kokeilu ei edisty toivotusti.


Naturasta 13 500 muistutusta

Ympäristökeskuksista kootut valitukset ja muistutukset on nyt koottu ympäristöministeriöön, jonka on määrä jatkaa valmistelua.

Kun kaikki lähes 13 500 muistutusta on käsitelty, ympäristöministeriö tekee uuden esityksen Suomen Natura-alueista. Ympäristöministeri Pekka Haavisto vakuutti keskiviikkona MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä, että muistutukset käsitellään perusteellisesti ja oikeudenmukaisesti.

Haaviston mukaan huomautuksia on tullut tietyiltä alueilta, mikä hänen mukaansa viittaa siihen, että valmistelu on näillä alueilla ollut puutteellista. Suojelualueeksi on ehdotettu jopa golfkenttää.

Ohjelma astuu voimaan näillä näkymin vuoteen 2004 mennessä.


Halonen: Rauhankumppanuus ei NATO:n odotushuone

Ulkoministeri Tarja Halosen (SDP) mielestä sekä NATO:n että Venäjän olisi nähtävä NATO:n laajennetun rauhankumppanuuden edut. Halonen sanoi tänään Helsingissä pidetyssä seminaarissa, että rauhankumppanuudessa ei ole kysymys NATO-jäsenyyden odotushuoneesta vaan yhdestä osallistumisen mallista.

Halonen puhui STETE:n eli Suomen toimikunnan Euroopan turvallisuuden edistämiseksi järjestämässä seminaarissa, jossa pohdittiin Suomen asemaa Euroopan uudessa turva-arkkitehtuurissa. Halonen piti NATO:n ja Venäjän välistä sopimusta myönteisenä asiana, mutta katsoi myös rauhankumppanuuden eli PFP:n kaipaavan jatkoa.

Halosen mielestä Suomen liittyminen Euroatlanttiseen kumppanuusneuvostoon EAPC:hen oli luonnollinen jatko Suomen aiemmalle toiminnalle. EAPC perustettiin muutama viikko sitten Sintrassa Portugalissa pidetyssä ulkoministerikokouksessa, johon osallistuivat NATO-maat sekä sotilasliiton ns. kumppanuusmaat.

Halosen mielestä Eurooppa ei ole NATO:n ja Venäjän sopimuksen myötä jakautumassa uudelleen etupiireihin. Hän totesi, että NATO on avoin järjestö, jonka laajeneminen on jatkuva prosessi.


Kuusimäki vaatii todistajansuojeluohjelmaa

Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäen mukaan Suomeen on luotava erityinen todistajansuojeluohjelma. Oikeudenkäynnit vaarantavat monissa tapauksissa todistajina toimivien turvallisuuden, hän sanoi keskiviikkona ilmestyneen Vasabladetin haastattelussa.

Kuusimäki korostaa, että todistajansuojeluohjelma on luotava ennen kuin todistajiin kohdistetut väkivaltaisuudet vaativat ensimmäiset uhrinsa.

Valtakunnansyyttäjäksi hiljattain valittu Kuusimäki puuttuu Vasabladetin haastattelussa myös tuomioistuinten vaihtelevaan ratkaisukäytäntöön. Kuusimäen mukaan on kohtuutonta, että samasta väkivaltarikoksesta voi saada eri tuomioistuimissa täysin erilaisen tuomion.


Ahtisaari: Hyvinvointivaltio passivoi

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari arvosteli sosiaaliturvajärjestelmää ihmisten passivoimisesta eli ajamisesta toimettomuuteen. Ahtisaari sanoi tiistaina Korpilahdella, että kansalaisista on tultava oman toimeentulonsa ja sosiaaliturvansa aktiivisempia rakentajia.

- Passivoivan hyvinvointivaltion aika on ohi. On päästävä eroon ensin sen kielteisimmistä piirteistä: sellaisesta avustus- ja riippuvuusjärjestelmästä, jossa avun saajasta tulee itse asiassa hyvinvointivaltion vanki, Ahtisaari sanoi.


Mönkäre: Kunnat käyttävät väärin valtion työllistämistukea

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (SDP) arvostelee kovin sanoin kuntien tapaa palkata työntekijöitä osa-aikaisina valtion työllistämistuella silloin, kun tarvetta kokoaikaiseen ja pysyvään työpaikkaan olisi olemassa.
- Se on valtion rahoituksen väärinkäyttöä ja vääristää työllisyystilastoja, Mönkäre sanoi Terveyden- ja sosiaalihuoltoalan ammattijärjestön Tehyn liittokokouksessa maanantaina.

Mönkäre viittaa kommentissaan erityisesti vastavalmistuneisiin tehyläisiin, jotka työskentelevät erilaisissa hoitoalan ammateissa. - Kuntien pitää palkata normaaleihin palvelussuhteisiin työntekijänsä silloin, kun siihen on selvät tarpeet olemassa. Keinottelu työllistämistuilla ei ole tarkoituksenmukaista, Mönkäre totesi.

Mönkäre pohtii epäkohtien poistamista mm. viittaamalla Suomen hallitusmuotoon kansalaisten perusoikeuksista ja julkisen vallan velvollisuuteen turvata riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Mönkäreen mukaan nyt on aika harkita keinoja, joilla kuntien toimintaan voidaan vaikuttaa.

- Tällaisia keinoja ovat palvelujen järjestämistä sääntelevän lainsäädännön muuttaminen, valtionosuuksien uudelleen kohdentaminen, epäkohtiin puuttuminen valvonnan avulla sekä muu toiminnan järjestämiseen kohdistuva ohjaus, Mönkäre huomautti.

Koonnut: IA
12.6.1997


POLITIIKKA -SIVULLE