Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Meri vaatii EU:ta arvioimaan kaikkia maita samalla tavalla

Viron presidentti Lennart Meri vaatii EU:ta arvioimaan Viroa samalla tavalla kuin muitakin maita eikä jättämään sitä laajentumisen ensimmäisen kierroksen ulkopuolelle.
- Jos Puola kutsutaan liittymään unioniin ensi aallossa näin olisi tapahduttava myös Viron kohdalla. Eri maita ei voi arvioida eri kriteerein, Meri sanoi keskiviikkona.

Meri tähdensi, että Viro kestää vertailun Puolaan, joka kaikesta päätellen on yksi laajentumisen ensimmäisen kierroksen vahvimmista maista.
- Hyväksyn sen, että maata, joka ei täytä taloudellista ehtoja tai ei kunnioita ihmisoikeuksia, ei oteta jäseneksi. Mutta ei ole oikein, että kahdesta maasta, jotka täyttävät ehdot toinen otetaan mukaan, mutta toista ei, Meri sanoi.


Ciller: Turkin hallitus pikaremonttiin

Turkin ulkoministeri Tansu Ciller peräänkuuluttaa pikaista hallitusremonttia. Cillerin mukaan maan hallitus vaihtunee muutaman päivän sisällä.

Hallituksen vaihtamisen avulla pyritään Cillerin mukaan ratkaisemaan pahimmat kiistat, jotka rasittavat Turkin poliittista elämää. Ciller otti hallitusremontin esille puhuessaan konservatiivisen Oikea tie -puolueen kansanedustajille keskiviikkona.

Ulkoministeri Ciller ja Turkin islamilainen pääministeri Necmettin Erbakan ilmoittivat kesäkuun alussa, että maassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit vielä tämän vuoden puolella.

Vaalien aikaistamisella hallituspuolueet, Cillerin johtama Oikea tie ja Erbakanin Hyvinvointipuolue, pyrkivät lievittämään turkkilaisten kasvavaa tyytymättömyyttä maan nykyisiin oloihin.

Useat turkkilaiset ovat arvostelleet Hyvinvointipuoluetta siitä, että se käyttää uskontoa poliittisten tarkoitusperiensä ajamiseen. Arvostelijoiden mukaan puolue myös pyrkii demokratian horjuttamiseen.

Turkin armeija syytti nykyistä hallitusta keskiviikkona ääri-islamilaisten pyrkimysten suosimisesta. Korkea-arvoinen armeijan edustaja sanoi Turkin armeijan puolustavan valtion ja uskonnon eroa hätätapauksessa vaikka asein.


Japanilaisnaisille lupa ylitöihin

Japanin parlamentin ylähuone kumosi keskiviikkona naisten työntekoa koskevat rajoitukset. Uuden lain mukaan myös naiset voivat työskennellä myöhään illalla tai tehdä ylitöitä, mikä parantaa naisten työnsaantimahdollisuuksia. Lain arvellaan kuitenkin tulevan voimaan vasta 1999.

Japanissa säädettiin jo 1986 tasa-arvolaki, jossa tyydyttiin kuitenkin vain suosittelemaan naisten syrjinnän kieltämistä. Vanhan lainsäädännön mukaan ainoastaan mm. lääkäreinä, sairaanhoitajina tai lakimiehinä työskentelevät naiset oli vapautettu rajoituksista.

Nyt hyväksytyssä laissa työnantajat velvoitetaan myös estämään sukupuolinen häirintä. Häirintää sinänsä ei kuitenkaan ole määritelty rikokseksi.


Kiinan viimeisen keisarin puoliso kuoli

Kiinan viimeisen keisarin Pu Jin puoliso Li Shuxian on kuollut. Hongkongissa ilmestyvän Wen Wei Po -sanomalehden mukaan Li menehtyi keuhkosyöpään pekingiläisessä sairaalassa. Hän oli kuollessaan 73-vuotias.


Tshetsheniasta islamilainen valtio?

Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov haluaa tehdä maastaan islamilaisen valtion, kertoi Venäjän uutistoimisto Itar-Tass maanantaina. Tavoitteena on luoda islamilainen keskuspankki ja oikeuslaitos. Lisäksi Tshetshenia siirtyisi käyttämään arabialaisia kirjaimia neuvostoaikana omaksutun kyrillisen kirjaimiston sijaan.

Mashadovin avustaja Kazbek Khadzhiev sanoo Itar-Tassin haastattelussa, että määräykset islamilaisen kansallisen pankin perustamisesta on jo annettu. Oikeuslaitos on tarkoitus uudistaa vaiheittain.

Venäjän ja Tshetshenian toukokuun 12. päivänä solmiman rauhansopimuksen mukaan Tshetshenia on nykyisin itsehallinnollinen osa Venäjää. Tshetshenian sota alkoi joulukuussa 1994, jolloin Venäjän presidentti Boris Jeltsin lähetti tuhansia venäläisiä sotilaita Tshetsheniaan murskaamaan alueella syntynyttä itsenäisyysliikettä.

Koonnut: IA
12.6.1997


ULKOMAAT -SIVULLE