BACK
Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi


13.6.1997

Mitä tulikaan sanotuksi

Sauli Niinistöltä kysyttiin Verkkouutisten reaaliaikaisessa on line chat -istunnossa aikooko hän jatkaa kokoomuksen johdossa 1999. Niinistö vastasi kategorisesti: "En".

Tästä alkoi välittömästi monenlainen spekulaatio. Puoluekokouspaikalla tehtiin seuraajagalluppeja yksi päivässä, parhaana kaksi. Hourailtiin jopa ylimääräisestä puoluekokouksesta, jossa valittaisiin uusi "vaaliveturi" eduskuntavaaleja varten.

Jospa spekuloitaisiin seuraajilla vasta sitten, kun - ja jos - Niinistö esittää ehdottoman kielteisen kantansa.

Rovaniemellä Niinistö mainitsi ohitse kirjoitetun puheensa, että vastaus ainakin osittain johtui "verkko-operaattoreista".

Tällä hän luultavasti viittasi siihen, että chat on kuin puhelu, jossa lyhyet ja nasevat vastaukset annetaan vastaavanlaisiin kysymyksiin heti. Se kertoo, että vastausta ei ole etukäteen tarkoin harkittu.

Tiedotustilaisuudessa asiaa kysyttäessä Niinistö sanoi, että hän katseli itseään eräänä aamuna peilistä ja totesi, että paljon pitää muuttua, jos hän johtaa kokoomusta vielä 2000-luvulla. Uudelleen kysyttäessä hän sanoi, että hänen mielipiteensä on "staattinen".

Toisin sanoen hän jätti oven raolleen edellyttäen, että "paljon muuttuu". Mitä se on, tietää vain puheenjohtaja itse.

Varmana voitaneen pitää, että kokoomus käy vuoden 1999 eduskuntavaalit Niinistö puoluejohtajanaan. Todennäköisesti hän tulee olemaan myös kokoomuksen pääministeriehdokas seuraavaan hallitukseen riippumatta siitä, mitä hän tekee vaalien jälkeen pidettävässä puoluekokouksessa.

Kokoomuksessahan on kokemusta siitä, että pääministerinä voi olla muukin, kuin puolueen puheenjohtaja.

Saattaapa vielä käydä niinkin, että puolueen kenttäväki pyytää häntä jatkamaan. Vetoomuksia on jo esitetty ja varmaa on, että niitä tulee lisää.

ILKKA AHTOKIVI

P.S. Verkkouutiset ilmestyy myös kesällä

Juhannuksen alla 20.6. ilmestyvää Verkkouutisten numeroa päivitetään juhannuksen jälkeisellä viikolla, jonka jälkeen seuraava uusi numero ilmestyy 4.7.

Heinäkuussa Verkkouutiset ilmestyy normaalisti joka perjantai, joskin laajuudeltaan hieman kevyempänä versiona. Sisällöllisesti on kuitenkin luvassa painavaa tavaraa.

Heinäkuun ajan julkaisun vt. päätoimittajana toimii Pete Pakarinen. Käykääpä kesälläkin katsastamassa politiikan tapahtumia ja haastatteluja Verkkouutisista.

Antoisaa kesälomaa kaikille!