Sähköpaimen

13.6.1997

Ja kyllä me juotiin...

Puoluekokous oli ja meni. Sähköpaimenen viimeviikkoisen ennustuksen mukaan pääosa ajastä käytettiin juomiseen, syömiseen ja juomiseen.

Poliittisesti kokous oli vaisuin vuosikymmeniin: poliittisten lakkojen kieltäminen säväytti vähän - läänien lakkauttaminen ei ollenkaan.

Ai niin: koko puoluejohto uusi paikkansa ilman äänestyksiä. Sähköpaimen ei ollut ehdolla - lukuisista pyynnöistä huolimatta.

Puoluekokouksen sinänsä mitääntekemättömillä päätöksillä voi olla arvaamattomia vaikutuksia. Tuhatkuntalaisten opiskelijoiden hyväksytyksi tullut aloite poliittisten lakkojen kieltämisestä poiki Tehyn puheenjohtajuuden kokoomukselle.

Ja sitten juotiin.

STTK:n demaripuheenjohtaja Esa Swanljung päätti tukea puoluetoverinsa Raija Hukkamäen uudelleenvalintaa vielä viime metreillä mesomalla Tehyn liittokokouksen avajaisissa, että on se kamalaa kun kokoomus aikoo kieltää lakot.

Taskukokoinen kompleksipurkaus ärsytti juuri sen verran, että takkuuntumassa olleet porvarineuvottelut saatiin haminaan tuota pikaa. Sähköpaimen onnittelee - sekä Esaa että Jaanaa.

Entiset maaherrat on jo onnellisesti kuopattu kuka mihinkin yliopistoon dosentiksi. Nyt Satakunnan Pekka Turunen keksi, että hänenkin täytyy tehdä jotakin.

Vanhana tuhatkuntalaisena Turus-Pekka meni pönttöön ehdottamaan, että läänit on lakkautettava kuuden vuoden kuluttua. Kokousväki oli kesäterässä: aloite tuli hyväksytyksi.

Ja sitten juotiin. Taas.

Läänien tulevaisuuteen päätöksellä ei ole juun eikä jaan vaikutusta. Mutta Pekkapa sai kuvansa Satakunnan Kansaan.

Lauantaina iltapäivällä kokousväki taputti raivoisasti Sauli Niinistölle ja kumppaneille. Sähköpaimenelle selvisi myöhemmin, että heidät oli valittu uudelleen puoluejohtoon.

Ja sitten juotiin. Taas. Ja aika rankasti.

Sunnuntaina väkeä ravittiin puolen tunnin annoksella tajunnanvirtaa. Se piti sisällään likimain kaikkien Euroopan jokien nimet. Sähköpaimenelle kerrottiin, että hänestä on tulossa presidentti Suomeen. Onko vaali tulossa - jo...

Sen päälle juotiin. Tosi rankasti.

Pakolliset jormareinit nähtiin, kun eräässä keskustan hotellihuoneessa setvittiin avioliiton käyttäytymisnormeja. Huoneen kalusto oli neuvottelun jälkeen tuhannen päreinä - lasku noin 5.000,-. Netto. Muusta lopputuloksesta ei ole tietoa.

Senkin päälle juotiin.

Kahden vuoden kuluttua lähdetään Jyväskylään - tekemään kokoomuslaista politiikkaa.

Ja sen päälle juodaan.


KOLUMNIT -SIVULLE