Parlamentaarikot arvioivat Baltian maita kokonaisuutena

Piha: Parlamentti kriittinen Baltian EU-jäsenyydelle



EU-parlamentin Viron delegaation puheenjohtaja Kirsi Piha pelkää, että enemmistö parlamentaarikoista suhtautuu epäsuopeasti kaikkien Baltian maiden jäsenyyteen.


Euroopan parlamentti käsitteli tällä viikolla Ruotsin kokoomuksen euroedustajan Staffan Burenstam-Linderin Itämeri-raporttia. Raportin mukaan Viron, Latvian ja Liettuan EU-jäsenyys takaisi poliittisen vakauden alueella, lisäisi turvallisuutta koko Euroopassa ja tarjoaisi taloudellisia etuja sekä EU:lle että Baltian maille.

Eurooppa-sopimukset ratifioitava

Raportissa kiirehditään Baltian maiden kanssa kesäkuussa 1995 allekirjoitettujen Eurooppa-sopimusten ratifioimista.

- Mielestäni vähintä mitä EU-mailta voi edellyttää on, että kaikki jäsenmaat ratifioisivat Baltian maiden kanssa solmitut Eurooppa-sopimukset. Onneksi Ranska ja Belgiakin ovat nyt ilmoittaneet hoitavansa ratifioinnin lokakuussa, huokaa Piha.

Venäläiset panttaavat rajasopimusta

- Ministerineuvoston tulisi käyttää vaikutusvaltaansa Venäjän suhteen, jotta tämä solmisi pitkään auki olleen rajasopimuksen Viron kanssa. Näyttää siltä, että venäläiset yrittävät tahallisesti hankaloittaa Viron EU-jäsenyyttä.

Raportin mukaan alueen infrastruktuurin parantamiseksi, saasteongelmien ehkäisemiseksi ja erityisesti Liettuan ja Venäjän ydinturvallisuuden lisäämiseksi tarvitaan ylimääräisiä toimenpiteitä. Burenstam-Linder edellyttääkin Baltian maille annettavan tuen laadun parantamista. Komissiota kehotetaan lisäksi lisäämään yhteistyötä mm. Itämeren neuvoston kanssa.

Piha kritisoi myös Paavo Väyrysen puheita EU:n pohjoisen ulottuvuuden kehittämisestä.
- En usko, että sillä on tulevaisuutta. Järkevämpää olisi puhua ja painottaa Itämeri-yhteistyötä vastapainona Välimeren-politiikalle, neuvoo kokoomusryhmän vetäjä.

Kova työ vielä edessä

Parlamentaarikkojen suhtautuminen Baltian EU-jäsenyyteen ei kuitenkaan tyydytä Pihaa.

- Yleinen uskomus täällä on, että yksikään Baltian maista ei pääse mukaan laajenemisen ensimmäiseen aaltoon. Ei edes Viro, sillä Baltian maita halutaan kovin mielellään arvioida yhtenä kokonaisuutena.

- Sen suhteen olemme jo vähän onnistuneet muuttamaan ihmisten asenteita. Kova työ tässä kuitenkin on vielä ennen kuin yksikään Baltian maista on hyväksytty jäseneksi, Piha toteaa.

- Onneksi komissio on sentään luvannut tarkastella hakijamaita tiukan objektiivisesti kunkin omia saavutuksia ja tilannetta arvioiden. Komission maaraportti tuleekin ilmeisesti Viron osalta olemaan myönteinen. Komissaari Hans van den Broek ainakin on omissa lausunnoissaan ollut äärimmäisen positiivinen.

Haastava puheenjohtajuus

Piha kertoo Viron delegaation johtamisen olevan äärimmäisen mielenkiintoista ja haastavaa jo siitäkin syystä, että Viron EU-jäsenyys ei ole mitenkään itsestäänselvyys.

- Puheenjohtajuus on tarjonnut myös mahdollisuuden näyttää muun maalaisille kollegoille miten Suomessa on totuttu työskentelemään ja esim. johtamaan puhetta kokouksissa.

Toisinaan tulkit vain eivät pysy mukana kun suomalaiseen kokousrytmiin tottuneen puheenjohtajan nuija paukkuu tiukassa tahdissa.

- Kerran jouduin pyytelemään anteeksi joltain vähän hitaampaan työtahtiin tottuneelta parlamentaarikolta, kertoo Piha nauraen.

Viron myyntitykki

- Tietysti puheenjohtajana minulla on myös erinomainen mahdollisuus puhua muille parlamentaarikoille Viron jäsenyyden puolesta.

Virolaiset ovat hänen mielestään EU-parlamentissa vieraillessaan olleet hyvin valmistautuneita. Liikaa ei Pihan mielestä kannattaisi kuitenkaan varoitella seurauksista mikäli jäsenyys ei toteudu - se koetaan helposti uhitteluksi.
- Vaikka olenkin virolaisten kanssa samaa mieltä itse asiasta, Piha lisää.

JORI ARVONEN
13.6.1997


ULKOMAAT -SIVULLE