Alho esittää yrityksille hyvitystä ja perheille työllistämistukea

Alhon mallit jatkoselvitykseen



Kotitalouksien työllistämismahdollisuuksien parantamista koskevat aatokset kulkevat selvityksestä selvitykseen. Nyt niitä ryhdytään jälleen selvittämään kolmen eri mallin pohjalta. Parin viikon sisällä nähdään, voittaako Alhon mallit vastoin asiaa aiemmin tutkineen Laatikaisen työryhmän enemmistön kantaa ja budjettiriihessä vallinnutta konsensusta.


Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta antoi tiistaina kaksi viikkoa aikaa tutkia toisen valtiovarainministerin Arja Alhon (SDP) ajamien hyvitysmallin ja työllistämistuen käytön laajentamisen sekä erityisesti kokoomuksen ajaman verovähennyksen käyttämistä.

Jatkovalmistelua johtava Alho arvioi, ettei uusia malleja voida ryhtyä kokeilemaan tänä vuonna, jos ratkaisuja ei annetussa aikataulussa saada aikaan. Jatkovalmisteluihin osallistuvat Alhon ohella hallitusryhmien vetäjät sekä kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki (SDP) ja työministeri Liisa Jaakonsaari (SDP).

Alho esitteli talouspoliittiselle ministerivaliokunnalle kaksi omaa malliaan. hyvitysmallissa kotitaloudelle erilaisia palveluja tuottavalle yritykselle hyvitetään 40 prosenttia kotityöstä maksetun palkkion määrästä. Summa voi olla kuitenkin enintään 33 markkaa tuntia kohden.

Toisessa mallissa luovuttaisiin kotitaloudelle myönnettävän työllistämistuen harkinnanvaraisuudesta. Nyt verovapaata tukea voi saada korkeintaan 10 kuukaudeksi, mutta kotitalouksille tukea voitaisiin myöntää pidemmäksi aikaa. Tuki olisi kuitenkin nykyistä alempi eli Alhon kaavailun mukaan 60 prosenttia nykyisestä 2500-4500 markan tuesta.

Verovähennys ei hyödytä pieneläkkeisiä

Kolmatta mallia eli kotiapulaisen palkan vähentämistä verotuksessa Alho pitää ongelmallisena. Hänen mukaansa tavoitteena on tukea myös vanhusten mahdollisuuksia työllistää kotiapua, mutta osa heistä ei voi käyttää hyväkseen verovähennystä, koska ei maksa verojakaan pienestä eläkkeestään.

Alhon aikataulun mukaan hyvitysjärjestelmää voitaisiin ryhtyä kokeilemaan pääkaupunkiseudulla jo ensi syksynä. Hyvityksen myöntäisi syyskuun alussa toimintansa aloittava työvoima- ja elinkeinokeskus.

Koko maahan kokeilu laajenisi ensi vuoden alusta. Kokeilu kestäisi kaksi vuotta. Alhon mielestä hyvitysjärjestelmän kokeilemisen etuna olisi nk. täsmäohjattavuus eli sen tulokset työllisyyden kannalta saataisiin selville nopeasti. Työllistämistuen muutosta ryhdyttäisiin soveltamaan samaan aikaan kuin hyvityksen kokeileminen alkaisi.

Alhon esittämän kokeilun tarkoituksena on luoda noin 10 000 uutta työpaikkaa. Valtiolle kustannuksia aiheutuisi noin 300-500 miljoonaa markkaa vuonna 1998. Vastaavasti työttömyyskorvausten pienenemisen yms. kautta valtio hyötyisi kokeilusta 100-200 miljoonaa markkaa vuodessa.

Kokoomus ajanut verovähennyksiä

Kokoomus on ajanut niin julkisuudessa kuin neuvotteluissakin verovähennysmallia. Viimeksi torstaina kokoomuksen puoluehallituksen kannanoton mukaan paras vaihtoehto kotitalouksien työllistämisessä on suoraan perheille suunnattava tuki, joka voitaisiin myöntää verosta vähennyksenä.

Kokoomuksen mielestä pienellä valtion panostuksella saataisiin henkilöpalvelujen mittava piilevä kysyntä ja tarjonta kohtaamaan toisensa. Tämä malli tekisi mahdolliseksi sen, että perheillä olisi mahdollisuus valita kodin hoitoon ja huoltoon liittyvissä tehtävissä palkkaako se suoraan työntekijän työsuhteeseen vai ostaako se palvelun ulkopuolelta.

Kokoomuksen puoluehallituksen mielestä kiistely eri mallien paremmuudesta on syytä lopettaa jan ryhdyttävä kokeilemaan suoraan perheille suunnattavaa tukea.

Tällä kannalla oli myös asiaa ajat sitten tutkinut Laatikaisen työryhmän enemmistö.

IA
14.2.1997


OTSIKKOSIVULLE