Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Andersson lyttäsi ydinvoiman ja NATO-jäsenyyden

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Claes Andersson torjui torstaina vasemmistoliiton puoluehallituksen kokouksessa sekä Suomen NATO-jäsenyyden että ydinvoiman lisärakentamisen. Anderssonin mielestä keskustelussa molemmista aiheista on tuotu esiin enemmän mielipiteitä kuin niiden perusteluja.

Andersson sanoi, että vasemmistoliitto ei hänen johdollaan tule missään tapauksessa tukemaan kumpaakaan hanketta, hallituksessa tai muualla.


Rehn: NATO-hakemusta valmisteltava

Elisabeth Rehn (RKP) arvioi, että Suomi ei pääsisi NATO:n jäseneksi seuraavassa laajentumiskierroksessa. Siitä huolimatta Rehnin mielestä Suomen tulisi etukäteen varmistaa diplomaattisia teitä, että mahdollisesti jätettävä jäsenyyshakemus saa myönteisen vastaanoton. -Mikäli hallitus tietämättämme on sen jo varmistanut, hyvä niin. Mikäli ei, Suomen tuleva NATO-edustusto luo siihen erinomaiset kanavat, pohdiskeli Rehn torstaina Helsingin Sanomissa.

Rehnin mielestä Suomen olisi paras liittyä NATO:on myöhemmin, mieluiten yhdessä Ruotsin ja Itävallan kanssa.


Suomalaiset nihkeitä NATO-jäsenyydelle

Seura -lehden Suomen Gallup-Medialla teettämän mielipidemittauksen mukaan 26 prosenttia suomalaisista kannattaa NATO-jäsenyyttä. Jäsenyyttä vastustaa 38 prosenttia. Peräti 36 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa. Miehistä liittoutumista kannatti 33 ja naisista 19 prosenttia.

Tutkimus tehtiin tammi-helmikuun vaihteessa. Siihen otti osaa 500 taloutta eri puolilla maata.


Jaakonsaari rökitti kirkkoa

Työministeri Liisa Jaakonsaari (SDP) ryöpytti tiistaina yllättävän rajusti kirkkoa siitä, että se on ryhtynyt ponnekkaasti vastustamaan kauppojen sunnuntaiaukiolon lisäämistä. Jaakonsaaren mielestä tämä on vastenmielistä eikä vastaa uskonnonvapauden periaatetta.
- Ainakaan minun luterilaisuuteeni ei kuulu näin voimakas ajatus siitä, että kirkko määrittelee kansalaisten puolesta, mikä on oikein ja mikä väärin. Kirkko on ikään kuin hurskas toisten puolesta. Se on vastenmielistä, Jaakonsaari sanoi.
- Tuntuu aika erikoiselta, että valiokunnassa on esitetty arkkipiispankin kuulemista asiantuntijana.

Jaakonsaari käytti puheenvuoronsa, kun eduskunta jatkoi tiistaina lähetekeskustelua liikeaikalain muuttamisesta. Kiistelty lakiesitys on parhaillaan eduskunnan talousvaliokunnan käsittelyssä. Valiokunta ja hallituspuolueiden ryhmäjohtajat aikovat käyttää jo keskiviikkona runsaasti aikaa, jotta kiusallinen riita saataisiin nopeasti pois pöydältä.


Penttilä arvostelee huippukokousisännyyttä

Nuorsuomalaisten puheenjohtaja kansanedustaja Risto Penttilä pelkää, että maaliskuun huippukokouksen isännyydestä saattaa olla hallaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikalle.

Penttilä pitää tiistaisen Aamulehden haastattelussa presidentti Bill Clintonin ja Boris Jeltsinin tapaamisen isännöintiä paluuna kylmän sodan aikaiseen rooliin idän ja lännen välittäjänä. Penttilän mielestään tämä on ristiriidassa Suomen ulkopoliittisen johdon asettaman tavoitteen kanssa. Sen mukaan Suomen pitää kuulua Euroopan ydinmaiden joukkoon.

Penttilä arvelee, että hakeutumalla välittäjän rooliin Suomi pelaa itsensä ulos NATO:n laajentumissuunnitelmista ja myös EU:n ytimestä.


Niinistö: EMU keskustelu eduskuntaan toukokuussa

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön mukaan hallitus on valmis avaamaan EMU-keskustelun eduskunnassa toukokuussa. Niinistön mukaan keskusteluun voidaan ryhtyä heti, kun asiaa koskevat selvitykset ovat valmistuneet. Niinistö kirjoittaa Turun Sanomien kolumnissa, että eduskunnalta olisi hyvä saada edes alustava kannanotto talous- ja rahaliitosta.

Niinistö pitää mahdollisena, että eduskunnalle annetaan selonteko, jonka yhteydessä EMU:sta keskustellaan täysistunnossa. Toinen vaihtoehto on suurelle valiokunnalle annettava esitys.

Koonnut IA
14.2.1997


OTSIKKOSIVULLE