Viikonlopun poliittiset puheet


Lamminen tahtoo Suomen NATO:n jäseneksi ensimmäisten joukossa

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kalevi Lamminen (kok) jatkaa NATO-jäsenyyden puolustamista ja hän haluaisi Suomen liittyvän puolustusliittoon samaan aikaan Tshekin, Unkarin ja Puolan kanssa.

Lamminen sanoo Uusimaa -lehden haastattelussa, että jos Suomi ei liity NATO:on, tietää se sitä, että jäämme Baltian maiden kanssa ainoina liittoumattomaksi harmaaksi vyöhykkeeksi.

Keskustan kansanedustaja Juha Korkeaojan mukaan Lamminen puhuu löysiä. Korkeaojan mukaan NATO-jäsenyyden hakeminen romahduttaisi täydellisesti Suomen harjoittaman turvallisuuspolitiikan.

Korkeaojan mukaan Lamminen ei osoita sellaista harkintaa, jota on lupa edellyttää hänen asemassaan olevalta henkilöltä. Hänen mielestään Suomen liittyminen NATO:n jäseneksi lisäisi jännitettä Pohjois-Euroopassa. Hän myös epäili, ettei NATO ole valmis ottamaan Suomea vastaan.

EMU-jäsenyyden suosio kasvanut

Suomalaisten suhtautuminen EMU-jäsenyyteen on muuttunut myönteisemmäksi. Vastustajien joukko on silti hieman kannattajia suurempi. Taloustutkimuksen tekemän kyselytutkimuksen mukaan Suomen jäsenyyttä Euroopan talous- ja rahaliiton kolmannessa vaiheessa kannattaa 38 prosenttia ja vastustaa 41 prosenttia kansalaisista. Viidennes ei osaa sanoa kantaansa.

Tutkimus tehtiin tammikuussa ja helmikuun alussa. Loppuvuodesta tehdyn vastaavan kyselyn mukaan EMU-jäsenyyden vastustajia oli hieman enemmän, 45 prosenttia, ja vastustajia 36 prosenttia. Tutkimuksessa haastateltiin Eurooppalaisen Suomen toimeksiannosta noin 2 000 kansalaista.

Tarkka: EMU syntyy väärälle perustalle

Talous- ja rahaliitto EMU:n kolmatta vaihetta ajetaan väkisin läpi väärissä olosuhteissa ja väärillä osanottajilla, moitti nuorsuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jukka Tarkka lauantaina Järvenpäässä.

Tarkka epäili Ranskan, Italian, Saksan ja Espanjan EMU-kelpoisuutta, ja piti historiallisena virheenä perustaa rahaliitto näissä olosuhteissa. Suomen on Tarkan mielestä hyvä olla mukana kun EMU syntyy, koska ulos jäämisestä olisi vielä enemmän haittaa.

Tarkka neuvoi hallitusta lähentämään yhteistyötä englantilaisiin, jotka epäilevät sekä rahaliittoa että EU-yhteistyön syventämistä. Englanti olisi Tarkan mielestä Saksaa parempi kumppani Suomelle.

Ala-Nissilä torjuu Väyrysen pölhöpopulismin

Keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilän mukaan keskustan on päätettävä kannastaan talous- ja rahaliittoon harkitusti. Puolue ei saa antaa periksi euroedustaja Paavo Väyrysen vaatimuksille nopeasta kielteisestä linjanvedosta.

Ala-Nissilä lyttäsi Väyrysen vaatimukset pölhöpopulismina, joka on ristiriidassa Suomen etujen kanssa. Ala-Nissilä kuulutti laajaa keskustelua itse asiasta, eli siitä, miten rahaliittoon liittyminen tai sen ulkopuolelle jääminen vaikuttavat Suomeen, sen mahdollisuuksiin hoitaa työllisyyttä ja estää yhteiskunnan kahtiajakoa.

STTK: Rahan noston oltava maksutonta

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK vaatii, että rahan noston pankkitililtä on oltava maksutonta. Aiemmin pankkien käyttömaksuja on kritisoinut mm. SAK ja metalliliiton Per-Erik Lundh.
- Puhuminen aiheesta saisi jo loppua. Palkkatilin käytön tulee olla maksutonta, sanoo STTK:n pääsihteeri Seppo Junttila.

STTK kertoo neuvotelleensa eri pankkiryhmien kanssa tilin käyttömaksuista. Junttilan mukaan Osuuspankkiryhmän kanssa on todettu, että oman palkkatilin käyttö säilyy maksuttomana. Merita Pankki on samoilla linjoilla, mutta ei halua antaa pitkän aikavälin lupauksia.

Postipankki suhtautuu Junttilan mukaan nuivimmin, koska se perii maksun joka viidennestä nostosta.

Koonnut IA
17.2.1997


OTSIKKOSIVULLE