Puolueiden EMU-kelluntaa



Puolueiden enemmistöllä on edessään tukala kevät, mikäli ne aikovat saada EMU-kantansa valmiiksi ennen kuin hallitus tuo oman selontekonsa eduskunnalle. Toukokuussa saatetaan eduskuntaa patistaa jo ensimmäiseen EMU-mielipiteeseen.


SDP:n varapuheenjohtaja Antero Kekkonen sanoi keskiviikkona, että hallituspuolueet eivät voi kellua EMU-kannanmuodostuksissaan loputtomiin. Kelluskelua harrastetaan kuitenkin SDP:ssäkin. hallituspuolueista vain kokoomus on lyönyt selkeän EMU-kannan lukkoon.

Kokoomuksen tavoitteena on, että Suomi siirtyy talous- ja rahaliitto EMU:n kolmanteen vaiheeseen ensimmäisten EU-maiden joukossa vuonna 1999, totesi puoluevaltuusto viime maaliskuussa.

SDP:n puoluevaltuusto peräsi marraskuussa 1996 antamassaan kannanotossa laajaa keskustelua erilaisista EMU-vaihtoehdoista. Valtuusto sanoi olevansa sen jälkeen valmis linjaamaan SDP:n periaatekannan mahdollisesti ylimääräisessä kokouksessa.

Puheenjohtaja Paavo Lipposen mukaan ylimääräinen kokous voisi olla keväällä tai syyskuussa. Hän esitti marraskuussa, että SDP:n pitäisi ottaa periaatteellinen kanta Suomen jäsenyyteen Euroopan talous- ja rahaliitossa EMU:ssa ennenkuin ammattiliittojen keskusjärjestö SAK päättää omasta suhtautumisestaan.

Demarien puheenjohtaja onkin ollut selvästi puolue-elimiään linjakkaampi EMU-suhteessaan.
-Minä en voi piiloutua yleisen mielipiteen taakse, joka on vasta muotoutumassa, hän perusteli puolueelleen.

Jo kesällä Lipponen linjasi, että Suomi valmistautuu talous- ja rahaliittoon muiden EU-maiden tahdissa. Suomi tavoittelee hänen mukaansa EMU:n vaatimusten täyttämistä, jotta voimme osallistua talous- ja rahaliittoon ensimmäisten joukossa.

Pienillä on vaikeinta

Vaikeinta mielipiteenmuodostus on pienryhmillä. Vasemmistoliitto joutuu jäsenäänestykseen omasta EMU-kannastaan, kun euroedustaja Esko Seppänen onnistui höynäyttämään puoluejohtoa joulukuun puoluevaltuustossa.

Puoluesihteeri Ralf Sund luki valtuustossa puolueen sääntöjä niin, että jäsenäänestyksessä yksinkertaisen enemmistön saanut mielipide tulee olemaan puolueen kanta. Andersson puolestaan tulkitsi, että kun äänestys sitoo puoluevaltuustoa, on eduskuntaryhmä päätöksessään pitkälti itsenäinen.

Vihreässä eduskuntaryhmässä on unioniin ja rahaliittoon kielteisesti ja myönteisesti suhtautuvia. Puheenjohtaja Tuija Brax pitääkin kaikkia vaihtoehtoja avoimina. Suomella on hänen mielestään EMU:n suhteen kahden sijasta kolme vaihtoehtoa. Ne ovat jääminen kokonaan ulkopuolelle ns. poikkeusmaaksi, osallistuminen parhaillaan hahmoteltavaan ERM 2-järjestelmään tai lähteminen eduskunnan enemmistön päätöksellä rahaliittoon.

Edes RKP:ssä ei EMU ole yksiselitteinen asia. Eduskunnan syksyisessä ERM-keskustelussa varapuheenjohtaja Henrik Lax arveli, että EU:n liittovaltiokehitykseen liittyvistä peloista voi tulla vakava uhka EMU:n toteutumiselle kaavaillussa aikataulussa.

Suurin oppositiopuolue Keskusta on avoimen kriittinen. Viime kesän puoluekokouskannanotossaan se sanoo, ettei EMU:n kolmannen vaiheen toteuttaminen Maastrichtissa sovitulla tavalla ole Suomen eikä EU:n etujen mukaista.

Täysin vastaan ei keskustakaan ole, sillä koeäänestyksessä hylättiin selkeällä enemmistöllä esitys, jonka mukaan kokouksen olisi jo tässä vaiheessa pitänyt ottaa kielteinen kanta myös Suomen osallistumiseen rahaliittoon.

EMU toukokuussa eduskuntaan

Puolueiden EMU-kantojen on syytä selkiytyä kevään mittaan, sillä hallitus antaa eduskunnalle selonteon EMU:sta jo keväällä, todennäköisesti toukokuussa. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö toivoi myös taannoisessa A-studion haastattelussa eduskunnalta samassa yhteydessä pontta, jossa tuettaisiin Suomen EMU-jäsenyyttä.

Lopullinen päätös Suomen liittymisestä talous- ja rahaliittoon tehdään eduskunnassa. Suuren valiokunnanjäsenten arvion mukaan päätös syntyy vasta lähempänä vuoden 1998 EU:n huippukokousta. Tuolloin EU-maat päättävät, mitkä niistä ovat ensimmäisten joukossa mukana.

Perusteena valinnoille käytetään vuoden 1997 tietoja siitä, miten maat ovat täyttäneet EMU-kriteerit eli pitäneet inflaation, valtion velan ja julkisen talouden alijäämän kurissa. Yksi vaatimus on myös valuutan vakaus kahden vuoden aikana.

PETE PAKARINEN
14.2.1997


OTSIKKOSIVULLE