Matikainen-Kallström: EU:n tullitulot takaisin jäsenmaille

Pimeät sisämarkkinatEuroopan parlamentti keskusteli keskiviikkona EU:n transit-kuljetusten yhteydessä tapahtuvista miljardiluokan salakuljetushuijauksista. Brittikonservatiivi Edward Kellet-Bowmanin laatiman raportin mukaan EU-maat häviävät näissä ns. passituspetoksissa tulli-, arvonlisävero- ja valmisteveromaksuja vuosittain jopa 3,5 miljardia ecua.


Yhteisessä "kauttakulkujärjestelmässä" EU-alueelle saapuvista esim. tupakka- ja alkoholituotteista ei makseta tullia edellyttäen, että ne jatkavat matkaansa EU:n ulkopuolelle tai että maksut suoritetaan EU:n sisäisessä määränpäässä.

Rikolliset käyttävät raportin mukaan häikäilemättä hyväkseen EU:n sisäisten tullitarkastusten puuttumista. Valvontajärjestelmien vanhanaikaisuuden ja puutteellisen yhteistyön vuoksi viranomaiset ovat olleet voimattomia.

Suuri osa passitustuloista menee suoraan EU:lle. Raportin mukaan juuri tästä syystä jäsenmaiden tulliviranomaiset ovat huonosti motivoituneita ja huijaus on helppoa.

Kokoomuksen euroedustaja Marjo Matikainen-Kallström pitääkin parhaana ratkaisuna tulojen ohjaamista jäsenmaille itselleen.

Liikanen tukee ajatusta

Myös komissaari Erkki Liikanen tukee Matikainen-Kallstömin ajamaa linjaa. Jäsenmaiden viranomaisten motivaatio kasvaisi, kun jokainen huijattu markka, liira tai peseta olisi pois kansallisesta budjetista - omien veronmaksajien maksettavana. Suomalaisen veronmaksajan kannalta ajatus on siis hyvinkin kannatettava.

Liikanen kertoi kannastaan suomalaisille europarlamentaarikoille Strasbourgin istuntoviikolla perinteisesti järjestettävässä aamiaistapaamisessa.

Hankkeella on kuitenkin myös vastustajia. Taustalla kummittelee aikanaan käyty kädenvääntö EU:n ns. omien resurssien luomisesta, joiden perustana juuri tullitulot ovat.

Myöskään raportin laatinut ja asiaan siten hyvin perehtynyt Kellet-Bowman ei lämpene ajatukselle. Hän esittää uudistuksia nykyiseltä pohjalta.

Komissio lupasi uudistuksia

Sisämarkkinoista vastaava komissaari Mario Monti lupasi parlamentin kyselytunnilla, että komissio tekee passitusjärjestelmän uudistamisesta esityksen huhtikuun loppuun mennessä.

Monti haluaa parantaa tullilaitoksen tietokonejärjestelmiä ja perustaa kunnollisen seuranta-, informaation vaihto- ja varoitusjärjestelmän.

JORI ARVONEN
14.3.1997


TALOUS -SIVULLE