Englantilaisyritykset vastustavat rahaliittoa - ainakin vuonna 1999Arvovaltaisen englantilaisen talouslehti The Financial Timesin mukaan englantilaisyritykset vastustavat jyrkästi Englannin jäsenyyttä EMU:ssa ainakin ensi aallossa. Useimmat kuitenkin uskovat, että punnasta luopuminen euron hyväksi olisi Englannin etujen mukaista.


FT haastatteli tutkimukseensa 81 yritysjohtajaa koko maasta pienistä ja keskisuurista yrityksistä. Haastatelluista 58 prosenttia on sitä mieltä, että yhteinen raha periaatteessa hyödyttäisi heidän yrityksiään. Vain 14 prosenttia oli sitä mieltä, että yhteistä rahasta olisi heille haittaa.

Vuosi 1999 on kuitenkin brittiyrittäjille liian kiireellinen aikataulu. Vain 29 prosenttia halusi Englannin liittymistä talous- ja rahaliittoon vuonna 1999. Haastatelluista 44 prosenttia katsoi, että rahaliittoon on mentävä vasta myöhemmin, ehkä vuonna 2002. Viidennes oli sitä mieltä, ettei Englannin tule mennä EMU:n jäseneksi koskaan.

Useimpien huoli koski sitä, että he eivät usko kolmen prosentin budjettivajekriteerin täyttymiseen. Samoin pelättiin finanssipoliittisen vallan siirtymistä Euroopan keskuspankille.

Puolet uskoo, että rahaliittoon mennään

Epäilyistään huolimatta melkein puolet yrityksistä uskoi, että Englanti kuitenkin liittyy rahaliittoon vuoden 2002 tienoilla. Vain kymmenen prosenttia oli sitä mieltä, että maa jää pysyvästi EMU:n ulkopuolelle.

Yritysjohtajat olivat huolissaan siitä, että jos rahaliitto toteutuu ajoissa, se vaikeuttaa Englannin taloudellista asemaa. Esimerkiksi investointien vähenemistä pelättiin.

EU:n ajamaa minimipalkkaa vastustettiin myös, mutta ei niin kiihkeästi kuin on uumoiltu. Vastanneista 54 prosenttia vastustaa minimipalkkajärjestelmää, 37 prosenttia kannatti sitä.

Major uhkasi ryhtyä EMU-vahdiksi

Englannin pääministeri John Major sanoi maanantaina olevansa valmis estämään talous- ja rahaliittoon huonosti valmistautuneita maita pääsemästä mukaan sen kolmanteen vaiheeseen.

Major ainakin yrittäisi pitää huolta siitä, että hankkeeseen lähdetään oikeissa olosuhteissa. Hän sanoi, että jos jotkut maat pyrkivät mukaan vääränlaisissa olosuhteissa, on Englannin etujen mukaista estää heidän mukaantulonsa.

Jos joku maa haluaa estää rahaliiton syntymisen, se onnistuu keräämällä tarvittava määrävähemmistö eli 26 ääntä yhteensä 87:stä.

ILKKA AHTOKIVI
14.3.1997


TALOUS -SIVULLE