Sähköpaimen14.3.1997
Lampaan takana on paimen

Kloonauksesta käy kohina kuin vastavedetystä Arabiasta. Katua tallatessa on vaikea ymmärtää miksi. Vähintään puolet suomalaisista tuulipukujoonaksista on tehty kloonaamalla. Ja toinen puoli tulee taaempaa.

Joku tutkiva toimittaja kehtasi epäillä, että ihmisen kloonaaminen on monimutkaisempaa kuin lampaan. Sen takia siihen tarvitaan enemmän aikaa ja etiikkaa.

Miten niin monimutkaisempaa?

Siksikö vain, että useat ihmisistä ajattelevat enemmän kuin keskimääräiset lampaat, meidät olisi vaikeampi kloonata? Tai ehkä juuri siksi. Kloonattu alkio pitää panna kohtuun, jonka vuokraus on ihmisillä, blondeillakin, vielä hieman hankalampaa kuin lampailla.

Ellet usko, niin vertaa. Mene ensin Turun torille toriaikana ja sen jälkeen keskelle lammaslaumaa. Huuda molemmissa paikoissa, että kuka vuokraa kloonille kohdun? Laske lopuksi moniko vastasi, että mää!

Muutaman poliitikon pää heräsi maailmalla määkimään etiikasta heti, kun Dolly tuli tabloideihin. Huomenta vaan.

Bioetiikasta olisikin ollut Suomessa puheenpaikka jo pari vuotta sitten. Aika harva älysi. Oli niin vaikeita sanoja.

Nyt kyllä kaikki jeesukset ja varajeesukset - nämähän ovat nykyisin poliittisesti korrekteja termejä - aloittavat pääministeriltä eduskunnassa kielletyn sanonnan mukaisen toiminnan ja kielsivät tutkijoilta rahoituksen. Vaikka eivät edes tiedä, mitä tutkitaan ja mihin tuloksia käytetään.

Ihan oikeasti niillä tutkijoilla on vaikka geenitekniikan hyötyjä käyttävässä lääketeollisuudessa tähdellisempää pohdintaa kuin Bill Clintonin kloonamisessa. Vai ketä kiinnostaisi neljänkymmenen vuoden kuluttua kuulla ja nähdä kuinka puolet USA:n senaatista kiskoo housuja nilkkoihin? Ja eikö vain Suomessakin kansanedustajat haluta pitää nykyisenkaltaisina persoonallisina yksilöinä?

Kuka muuten muistaa, että nämä tyypit ovat jo vuosikausia höyhänneet, kuinka biotekniikka on maamme tulevaisuuden avainaloja? Iskekää kiinni - pus kii - nyt olisi Skotlannissa ammattitaitoinen tutkimuslaitos tarjolla, kuuluu olevan rahavaikeuksissakin. Saisi halvalla.

Politiikassakin on eduksi, että tietää mitä tahtoo. Aika usein saa nimittäin sitä, mitä pyytää. Ja liki yhtä usein saa kahdestikin - nimittäin pyytää ja olla ilman. Nyt on saatu lammas ja niinkuin laulussa sanotaan: lampaan takana on paimen, joka ihanasti...


KOLUMNIT -SIVULLE