Luurangon saa Kairossa 250 markalla

Lääketieteen opiskelijat ryöstävät ruumiitaHaudanryöstö ei enää ole vain faaraoiden ajan historiaa. Koska Kairon lääketieteen opiskelijat tarvitsevat ruumiita opiskeluunsa, vainajia kaivetaan ja kaupataan hautuumailta. Luurangon käypä hinta on noin 250 markkaa.


Kairon poliisi on törmännyt uudelleen perinteiseen ilmiöön: haudanryöstöihin. Nyt ei kuitenkaan ryöstetä hautoihin pantuja kalleuksia kuten faaraoiden aikana, vaan itse ruumiita. Kymmenittäin ruumiita ja sadoittain ruumiinjäseniä katoaa joka kuukausi Kairon hautausmailta ja ruumishuoneilta.

Syyllisiä eivät ole saatananpalvojat, kuten jotkut välillä uskoivat. Vaan lääketieteen opiskelijat.

Al Ahramin mukaan Kairon ylin syyttäjäviranomainen Zakareya Abdel Aziz on vaatinut koventamaan rangaistuksia haudanryöstöistä. Lääkärien lausuntojen mukaan tämä ei kuitenkaan auttaisi, sillä yliopistot kärsivät ruumispulasta. Sataa opiskelijaa kohden on yleensä käytössä vain yksi ruumis ja joka vuosi Kairossa aloittaa noin 2000 lääketieteen opiskelijaa.

Yliopisto vuokraa ruumiinosia

Sen lisäksi, että ruumiita katoaa hautuumailta, ruumiin osia katoaa anatomian laitokselta. Opiskelijat vuokraavat niitä laitoksen henkilökunnalta.

Middle East Times kertoo, että anatomien laitoksella vallitsevan tilanpuutteen takia monet opiskelijat tutkivat näytteitä mieluummin kotonaan. Ruumiinosien vuokraus on sääntöjen vastaista, mutta se on käytäntö.

Tohtori Mohammed Selim kertoo lehdessä, että opiskellessaan vuonna 1990 hän vuokrasi kotiinsa formaldehydiin säilöttyjä käsiä, jalkoja ja sisäelimiä.
- Eräs ystäväni jätti kotonaan pään pöydälleen, Selim muistelee.

Selimin mukaan ruumiinosien hinta riippuu neuvottelutaidosta. Hän itse maksoi yleensä noin 50 Egyptin puntaa (70 mk). Lehden mukaan kokonainen luuranko maksaa laitoksella 170 puntaa (250 mk). Nämä ovat suuria rahoja Egyptissä, jossa koulutetun sairaanhoitajan kuukausipalkka on 200 ja 500 markan välillä.

Tohtori Mohammed Anwar kertoo, että hänen käsityksensä mukaan tuoreet ruumiit ovat niitä, joita omaiset eivät ole tunnistaneet. Ne eivät siten ehtisi koskaan hautaan asti. Kokonaiset luurangot ovat hänen mukaansa peräisin hautausmailta. Jotkut taas uskovat, että molempia varastetaan hautausmailta.

Kairon haudankaivajat kertovat, että ruumiin ryöstämistä harjoittavat erityiset jengit. Nämä seuraavat hautauksia ja iskevät tuoreisiin hautoihin. Moni kuitenkin epäilee, että asialla on ainakin osa itsekin hautuumailla asuvista haudankaivajista.

LAURI KAIRA
Kairo
14.3.1997


ULKOMAAT -SIVULLE