Arabit pettyivät jälleen jenkkeihin:

"Amerikkalaiset tahtovat verilöylyä"



USA:n veto turvallisuusneuvostossa oli pettymys niin amerikkalaisten ystäville kuin vihollisille arabimaailmassa. Clintonin lausunnot olivat herättäneet toiveen, ettei USA tällä kertaa estäisi Israelin tuomitsemista YK:ssa. Arabikommenttien mukaan YK:n toimien estäminen vie uusia ihmisiä terrorismiin. Lisäksi USA menetti rippeetkin uskottavuudestaan "reiluna ja puolueettomana" rauhansovittelijana Lähi-Idässä.


Yhdysvaltojen veto suututtaa ja hämmästyttää arabimaailmaa. Virallisissa ja epävirallisissa kommenteissa on varoiteltu, että YK-toimien estäminen voi vakuuttaa palestiinalaiset siitä, että väkivalta on ainoa keino. Lisäksi se syö USA:n uskottavuutta rauhanvälittäjänä ja osoittaa, että vaikka USA puhuisi kauniita, se kääntää aina kovan paikan tullen selkänsä arabeille.

Kritiikki ei rajoitu vain amerikanvastaisiin maihin tai Palestiinaan. Pettymys on ollut suurta myös USA-myönteisissä arabimaissa.

Kovimman tuomion antavat tietenkin ne, jotka ovat yleensäkin eri puolella USA:n kanssa. Esimerkiksi Iranin johtaja Ali Khamenei sanoi puheessaan, että "tämä olisi ollut yksi YK:n turvallisuusneuvoston harvoja oikeudenmukaisia päätöksiä, mutta sen vetosi komenteleva, tietämätön ja brutaali Yhdysvallat. Tämä on sitä, mitä me tarkoitamme kansainvälisellä ylimielisyydellä."

Puhetta kuunnellut väkijoukko vastasi syytöksiin perinteisillä "kuolema Amerikalle" -huudoilla.

Saudi-Arabiassa lietsotaan ostoboikottia

Myös ystävällisemmissä maissa sanat ovat kovia. Vaikutusvaltainen saudi-arabialainen lehti Al Hayat kehottaa boikotoimaan amerikkalaisia tuotteita. Lehden päätoimittaja kysyy etusivun kolumnissaan, "miksi me ostamme aseita USA:lta kovalla hinnalla, samaan aikaan kun se tarjoaa näitä paremman lahjan Israelille?"

Hän ehdottaa, että kaikki arabimaat lopettaisivat joiksikin vuosiksi aseiden ja muun tavaran ostamisen USA:lta, "jotta USA oppii, ettei se voi nöyryyttää arabeja". Lehti muistuttaa, että USA itsekin käyttää kauppaboikotteja kaikkia niitä maita vastaan, jotka vastustavat jenkkien politiikkaa.

Egyptiläinen Al-Akhbar hämmästelee sitä, että USA käytti vetoaan vaikka itsekin on tuominnut Itä-Jerusalemin siirtokuntahankkeen. Lehti kirjoittaa: "Me tiedämme, että USA:n ja Israelin suhde on kuin katolilainen avioliitto, jossa ero ei ole mahdollinen... Mutta kukaan ei ole koskaan kuvitellut tällaista epätasapainoa ja puolueellisuutta Israelin suuntaan, puolueellisuutta joka sivuutti kaiken oikeuden ja laillisuuden."

Lehden mukaan YK:n toimien estäminen lisää palestiinalaisten pessimismiä ja turhautuneisuutta - joka levitessään voi johtaa väkivaltaan. Tämä on aiheellinen pelko: kun palestiinalaisille kerta toisensa jälkeen näytetään, ettei edes YK saa auttaa heitä, mikseivät he turvautuisi Hamasin ja Jihadin kaltaisiin järjestöihin?

"Amerikka tahtoo verilöylyä"

Myös oppositiolehti Al Wafd varoittaa, että USA:n veto on kutsu väkivallalle. "Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Israelin pitäisi käyttää tankkeja, maansiirtokoneita, panssariautoja ja konepistooleita rakentaakseen juutalaissiirtokunnan. Ja se tarkoittaa, että palestiinalaisten pitäisi käyttää kiviä ja pommeja lopettaakseen hyökkäyksen maalleen ja estääkseen Jerusalemin juutalaistamisen".

"Tämä on mitä Amerikka tahtoo, tehdä Jerusalemiin verilöyly, ja jälkikäteen se itkee hukattujen sielujen ja vuodatetun veren tähden."

Englanninkielinen The Egyptian Gazette käyttää rauhallisempi sanoja, mutta senkin pääkirjoitus henkii toisaalta pettymystä ja toisaalta pelkoa väkivallan lisääntymisestä. Se sanoo pääkirjoituksessaan, että USA:n veto on "musiikkia rauhan vastustajien ja sodanlietsojien korville".

Lehden mukaan Lähi-Idässä toistuu aina skenaario: "Ensin israelilaiset rikkovat tehtyjä sopimuksia, sitten Euroopan maat tuomitsevat Israelin, mutta kehottavat palestiinalaisia rauhallisuuteen ja laillisuuteen, sitten YK:n turvallisuusneuvosto yrittää tuomita Israelin toimet - mutta..."

"Israelin vahvin liittolainen ja kaikkien juutalaisten, kuolleitten tai elävien, veriveli käyttää perinteistä vetoaan estääkseen oikeuden palauttamisen ja opettaa maailmalle, kuinka 'rehellisen' ja 'reilun' välittäjän pitää toimia kovina aikoina."

Mubarak: "Uskottavuus voi mennä"

Yhdysvalloissa vieraileva Egyptin presidentti Hosni Mubarak sanoi CNN:n haastattelussa, että USA:n veto voi viedä sen uskottavuuden reiluna kumppanina rauhanteossa.

Koko arabimaailmaa edustava Arabiliitto taas sanoo, että USA:n veto on "ristiriidassa sekä sitä edeltävien Clintonin lausuntojen että USA:n YK:ssa esittämien kantojen kanssa, joiden mukaan siirtokunnat ovat laittomia ja muodostavat esteen rauhalle".

Kaikki nämä viralliset ja epäviralliset tuomiot kertovat samasta asiasta: arabimaailman syvästä pettymyksestä Yhdysvaltoihin. Ne odottivat, että USA tällä kertaa sallisi turvallisuusneuvoston tuomita Israelin toimet - koska kaikki USA:n sanat lupasivat sitä.

Mutta tosin kävi. Ja se vahvistaa täällä vallitsevaa kuvaa siitä, että amerikkalaisten Lähi-Idän rauhantunnustelijat eivät ole puolueettomia vaan Israelin puolella. Sillä jokainen arabimaailman johtaja tuntee vanhan valtiomiehen viisauden: kun joku vakuuttaa ystävyyttään, viisas ei katso puhujan suuta vaan käsiä.

LAURI KAIRA
Kairo
14.3.1997


ULKOMAAT -SIVULLE