Internet II tulee - Oletko valmis?



Nykyinen Internet-verkko on muuttanut tietokoneen käyttöä ja tiedon saatavuutta paljon. Internetin yksi suurimmista ongelmista on kuitenkin, että se ei ole riittävän tehokas, jotta nykyaikaiset sovellukset toimisivat kunnolla. Tästä syystä kehitetään Internet II -verkkoa. Tämä uuden polven verkko on jo käytössä muutamassa yhdysvaltalaisessa yliopistossa.


Internetin juuret juontavat 60- ja 70 -luvuille, kun tutkijat tarvitsivat tietoverkkoa keskinäistä yhteyttä varten. Pitkän aikaa Internet oli lähinnä yliopistoja yhdistävä verkko.

1990-luvun alkupuolella Internet alkoi kuitenkin levitä tavallisen kansan keskuuteen. Samalla kun yhä enemmän ihmisiä tuli Internetin käyttäjiksi ja erilaiset palvelut tietoverkossa lisääntyivät ja kehittyivät, alkoi tietoverkko tukkeutua. Pullonkaulana on myös ollut verkkojen rakentamiseen käytetty vanhentunut tekniikka.

Uudet verkkosovellukset tarvitsevat kuitenkin enemmän tiedonsiirtokapasiteettia. Tämän takia alettiin 90-luvun puolivälissä miettimään uusia ratkaisuja Internetin parantamiseksi. Tästä suunnittelutyöstä sai alkunsa Internet II.

Internet II:n rakentaminen alkanut

Internet II alkoi hahmottumaan noin vuosi sitten, jolloin projektiin liittyi 34 yliopistoa Yhdysvalloista. Vuoden kuluessa projektiin on tullut mukaan uusia koulutuslaitoksia, joita on nyt yhteensä 112. Koulutuslaitokset ovat investoineet projektiin yli 50 miljoonaa dollaria. Vuoden lopulla odotetaan 30:n laitoksen olevan verkossa.

Internet II on yksi osa Bill Clintonin hallinnon rahoittamassa Uuden sukupolven Internet -aloitteesta. Aloitteen tarkoituksena on yhdistää useita yliopistoja ja tutkimuslaitoksia jopa kymmenen kertaa nopeammin kuin nykyinen Internet vuoteen 2000 mennessä.

Myös suuret tietotekniikka-alan yritykset ovat myös mukana projektissa. Jokainen näistä yrityksistä on sijoittanut projektiin ainakin miljoonaa dollaria. Yritykset pitävät Internet II -hanketta erinomaisena testialueena omille uusille tuotteilleen.

Teleoperaattorit ovat kuitenkin olleet haluttomia tällä hetkellä investoimaan uuden sukupolven tietoverkkoon, ennenkuin on tarpeeksi potentiaalisia käyttäjiä. Internet II:n odotetaan ratkaisevan tämän ongelman.

Projektissa testataan myös uusia laitteistoja jotka pystyvät ohjaamaan liikennettä nopeammin. Yliopistojen tutkijat tekevät lisäksi ohjelmistoja, jotka pystyvät hyödyntämään uuden verkon mahdollisuudet paremmin. Samalla pyritään kehittämään uusia protokollia liikenteen ohjaamiseksi.

Verkon kyettävä varaamaan resursseja

Verkon pitäisi pystyä siirtämään hyvin suuria tiedostoja miltei reaaliajassa. Tämä tarkoittaisi mm. sitä, että verkossa voitaisiin järjestää korkealaatuisia videokonferensseja. Tavallinen surffaaja puolestaan voisi vastaanottaa selkeää televisiokuvaa ja cd-tasoista ääntä. Tällä hetkellä 12 yliopistossa kokeilussa oleva verkko pystyy siirtämään satakertaa nopeammin tietoa kuin normaali Internet.

Uuden verkon rakentamisen lähtökohtina on mm. mahdollisuus varata verkon resursseja etukäteen ja antaa takuut sille, että tietyt tiedonsiirtopalvelun laadut täyttyvät.

Näiden avulla tämä nopeampi Internet tukee kaistanleveyttä kuluttavia ja viivytyksille alttiita sovelluksia, kuten reaaliaikaista tiedonsaantia, kauko-ohjattavia laitteita sekä videokuvaa ja multimediaa. Kaikkein vaativimmat sovellukset vaativat automaattista verkon resurssien varaamista ja ajoittamista.

Verkko rakentuu kehittyneiden tietoliikenteeseen erikoistuneiden palvelupisteiden varaan. Eri palvelun tarjoajat ja muut asiakkaat kiinnittyvät näihin pisteisiin ja vaihtavat digitaalista tietoliikennettä. Pisteet olisivat suhteellisen lähellä yliopistoja ja niissä olisi suuren suorituskyvyn omaavat kytkentä- ja reititysominaisuudet. Nämä eri pisteet olisi puolestaan kytketty toisiinsa erittäin nopeilla ATM-yhteyksillä.

Ei uusia kaapeleita

Internet II:ta verten ei olla Yhdysvalloissa rakentamassa omaa runkoverkkoa yliopistojen välille, vaan yhteydet hoidetaan yksityistä maankattavaa suuren nopeuden verkkoa pitkin. Kyseinen verkko on rakennettu yhdistämään Yhdysvaltojen supertietokonekeskukset.

Jokaisen mukana olevan yliopiston pitää rahoittaa yhteytensä tähän yksityiseen verkkoon. Rahoitus tulee kylläkin usein National Science Foundationin avustuksina.

Verkko toimii silti vain mukana olevien yliopistojen välillä. Muilla yhteyksillä käytetään edelleenkin perinteistä Internetiä, joten yliopistojen pitää edelleenkin säilyttää vanhat Internet-yhteytensä.

On luultavaa, että uusi Internet II verkko on ainakin aluksi tarkoitettu tutkimustyöhön ja muuhun liiketoimintaan. Jos kuitenkin Internet II osoittautuu menestyksellisesti, niin on luultavaa, että Internet-operaattorit alkavat ostamaan uusia ohjelmistoja ja laitteistoja. Tällöin tavallinen netinkuluttajakin tulee hyötymään Internet II:n mahdollisuuksista.

JUSSI LAMMI
14.11.1997


AJASSA -SIVULLE