BACK




Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi


14.11.1997

Komissaarihenki

EU-komissiolle ja sen ylimmälle virkamiesjohdolle kaikki - niin EMU kuin Natura 2000:kin - ovat vain tiedotuskysymyksiä. Kun kansalle kerrotaan, miten asiat oikein ovat, kaikkien pitäisi ne mukisematta hyväksyä.

Tämä EU:n komissaarihenki - ”tämä on teille hyväksi ja sillä siisti” - on leviämässä myös Suomen poliittiseen kulttuuriin. Tästä saatiin jälleen pari esimerkkiä kuluneella viikolla.

Pääministeri Paavo Lipponen korjaili keskiviikkona lausuntojaan, joita hän oli esittänyt suomenruotsalaisista päivää aiemmin. Lipposen mukaan hänen tarkoituksenaan ei ollut antaa vaikutelmaa, jonka mukaan suomenruotsalaiset jakaantuisivat parempaan ja huonompaan väkeen.

Villakoiranydin on kuitenkin se, että Lipponen hikeentyi, kun joku uskaltautui sanomaan EMU:sta ja siihen liittyvistä asioista jotakin kielteistä.

Lipponen itsekin korosti keskiviikkona Tv-Nyttille, että hänen arvostelunsa kohdistui vain yksittäiseen Hufvudstadsbladetin pääkirjoitustoimittajaan, joka hänen mielestään oli kirjoittanut pilkallisesti vasemmistoliiton tavasta etsiä ratkaisua puoluetta jakavaan kiistaan Suomen EMU-jäsenyydestä.

Jos nyt vedetään vähän mutkia suoriksi, niin asenne alkaa haiskahtaa sensuurihakuiselta.

Sauli Niinistö taas neuvoi suhtautumaan maltillisesti viime aikoina esitettyihin EMU-gallupien tuloksiin. Kahden tuoreen kyselyn mukaan suuri osa kansalaisista suhtautuu kielteisesti Suomen EMU-jäsenyyteen, jos siihen liitytään ensimmäisten maiden joukossa.

Niinistö arvioi Turun Sanomien kolumnissaan, että EMU:n kannatus saattaa olla aivan eri tasolla kuin pintapuolinen tarkastelu antaa ymmärtää.

Todellinen kannatus voi Niinistön mukaan tulla ilmi mm. siinä, että EVA:n tutkimuksen mukaan jopa puolet kansalaisista kannattaa, ja vain kolme kymmenestä vastustaa Suomen liittymistä EMU:un, jos useimmat EU-maat liittyvät rahaliittoon.

Niinistö katsoi tutkimusten osoittavan ainakin sen, että enemmistö kansalaisista kaipaa selvästi lisää tietoa. Niinistö arvosteli EMU:n vastustajia "Tukholman kortin" käyttämisestä vastuun pakoiluun samalla tavoin kuin aikoinaan käytettiin "Moskovan korttia".

Näin siis leviää komissaarihenki ja asioiden selittely ylhäältä päin. Ja meidän on pidettävä suumme kiinni. Itse hyvän asian - EMU-jäsenyyden toteutumisen kannalta - tällainen hikeentyminen ja selittely ei ehkä ole paras mahdollinen toimintakulttuuri.

Kukahan hikeentyy nyt tästä pääkirjoituksesta?

ILKKA AHTOKIVI