Keskusta päättää EMU-kannastaan syyskuussa

Pekkarinen: Suppea EMU ei ole Suomelle edullinen



Suomen Keskusta kokoontuu syyskuussa ylimääräiseen puoluekokoukseen päättämään kannastaan Suomen jäsenyyteen Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:ssa. Kansanedustaja Mauri Pekkarisen mielestä suppea EMU ei ole Suomelle edullinen.


Keskustan EMU-kokous järjestetään 28. syyskuuta Helsingissä. Puoluesihteeri Pekka Perttula odottaa kokoukseen 1 500-2 000 osallistujaa. Ennen varsinaista kokousta puolue järjestää ns. kuntaristeilyn, jolla puoluekokoustunnelmia varmasti jo viritellään, ja “kuumakallet” voivat purkaa pahimpia paineitaan.

Järjestöpäällikkö Eero Lankia keskustan puoluetoimistolta odottaa varsin rauhallista kokousta.
- Kyllä ilmapiiri on varsin kriittinen EMU:a kohtaan. Mielipide-eroja on lähinnä kriittisyyden asteessa, Lankia sanoo.

Keskustan paikallisyhdistyksille on kesäkuussa lähetetty Mauri Pekkarisen johtaman työryhmän raportti Suomen EMU-jäsenyyden ulottuvuuksista. Samalla yhdistykset ovat myös saaneet eduskunnan suuren valiokunnan kannanoton EMU:sta.

Ei suppealle EMU:lle

Mauri Pekkarisen työryhmän raportin pääkohdan voi kiteyttää siten, että Suomi voi olla ensimmäisten EMU-maiden joukossa vain, mikäli Ruotsi ja Iso-Britannia myös ovat mukana. Ruotsin demarit ovat pääministerinsä suulla todenneet, ettei Ruotsin tule olla mukana.

Puoluekokous käsittelee asiaa puoluehallituksen esittämän kannanoton perusteella. Kannanotosta kaavaillaan varsin pitkää ja perusteellista, sillä sen tulee varsinaisen kannan lisäksi esittää myös laajat perustelut.

- Asiasta käydään yleiskeskustelu, jonka sävy varmasti kertoo kokouksen julkilausumavaliokunnalle millaiseksi kanta tulisi muotoilla, Eero Lankia sanoo.

Mauri Pekkarisen työryhmä jatkaa työtään. Valmisteilla on selvityksen toinen osa, jossa pohditaan millaisia ratkaisuja Suomen tulisi sisäpoliittisesti tehdä, jos olemme mukana EMU:ssa tai vaihtoehtoisesti jäämme sen ulkopuolelle. Toinen ulottuvuus on pohdinta siitä, mitä EU-kontekstissa tulisi tehdä.

Näin Pekkarinen tuo EMU kysymykseen muitakin kuin pelkkiä kyllä tai ei -ulottuvuuksia ja samalla myös sisäpoliittisia aineksia oppositiopolitiikan muotoiluun.

Yhteisymmärrys lisääntynyt

Pekkarinen näkee puolueensa yhteisymmäryksen EMU-kysymyksestä lisääntyneen.
- Kyllä puoleen päälinja on erittäin selvä. Suppea EMU ei ole Suomelle edullinen. Jos Suomi on ainoa EMU-jäsen EU:n pohjoisesta blokista, niin riskit ovat liian suuret, Pekkarinen sanoo.

- Toinen asia josta on laaja yksimielisyys liittyy siihen, että riippumatta EMU-ratkaisusta on Suomessa tehtävä sellaisia muutoksia, joita hallitus ei tällä hetkellä tee, Pekkarinen jatkaa.

Tällä Pekkarinen viittaa keskustan hellimään työreformiajatteluun.

Suomen Kuvalehti analysoi heinäkuussa, että keskustalla on neljä eri EMU-fraktiota. On puolueen päälinja, joka on kannanotoissaan varovainen, mutta kriittinen. Puheenjohtaja Esko Ahon lisäksi “virallista linjaa” julistavat mm. Mauri Pekkarinen ja Seppo Kääriäinen.

Paavo Väyryselle tämä ei riitä, vaan talous- ja rahaliitolle tulisi sanoa ei siinä muodossa kun se Maastrichtin sopimukseen on kirjattu. Väyrystä tukee europarlamentaarikko Kyösti Virrankoski ja Ilkan päätoimittaja Kari Hokkanen. Koko EU:ta vastustava militanttifraktio on kolmas linja puolueen sisällä. Tätä linjaa edustaa mm. kansanedustaja Jukka Vihriälä. Nuorempi euroliberaalisiipi yrittää muistuttaa, että EMU:ssa voi myös nähdä mahdollisuuksia.

Pekkarinen ei kuitenkaan yhdy tähän fraktionäkemykseen.
- Esimerkiksi Väyrynen on viime aikoina lähentynyt puolueen päälinjaa, Pekkarinen sanoo.

Kepun kasvot paljastuvat

Puoluekokouksesta tulee Paavo Väyryselle oiva tilaisuus valaa yleistä Euroopan yhdentymisen vastaista mielialaa varsin vastaanottavaiseen kepukenttään. Puoluekokous voi profiloida kepun syvälle maaseudulle ja luoda kansainvälisen ja avoimen ilmapiirin vastakohdan, eli nationalistisen ja pelokkaan kuvan.

Riippumatta siitä, mitä mieltä Suomen mahdollisesta EMU-jäsenyydestä ollaan, niin kokous voi osoittaa kepun konservatiiviset ja suvaitsemattomat kasvot. Kasvot, joita kaupunkilaistuneella Suomella voi olla vaikea katsoa silmiin.

Sekä itse EMU-päätöksestä että tästä ilmeestä huolestuneena nuorkeskustalaiset liberaalimmat voimat kuten Olli Rehn ja Nuoren Keskustan Liiton puheenjohtaja Mikko Alkio ovat ryhtyneet monipuolistamaan kuvaa hyvin EMU-kielteisestä Keskustasta.

Alkio ei usko, että puoluekuva muuttuisi oleellisesti puoluekokouksessa, vastustavathan nuorsuomalaisetkin EMU:a.
- Itse toivoisin, että puolueen kanta voisi alkaa sanalla “kyllä” ja siihen liitettäisiin sitten, että millä reunaehdoilla tämä kyllä voisi toteutua, Alkio sanoo.

- Olen vaatinut, että valtiovarainministeri Niinistö nostaisi kaksi kysymystä esille syyskuun Ecofin-kokouksessa. Ensinnäkin tulisi keskustella pienten ja suhdanneherkkien maiden asemasta EMU-järjestelyssä ja toisaalta tarkemmin määritellä mukana olevien ja odotushuoneeseen jäävien EU-maiden väliset suhteet, Alkio sanoo.

Vaihtoehtoja NKL:n puheenjohtaja näkee skaalalla “kyllä, jos” ja “kyllä, mutta myöhemmin” aina ehdottomaan “ei koskaan”. Ratkaisevaa Alkion mielestä on, miten puolueen puheenjohtaja Esko Aho muotoilee kantansa avauspuheenvuorossaan. Vaikka mielipide-eroja on, niin Alkio ei usko, että niistä pidettäisiin mitään suuria äänestyksiä.

Kyse ei ole pelkästään Keskustan EMU-kannasta, vaan yleiseti kokouksen ilmapiiristä eli puolueen perusasennoitumisesta Eurooppa-politiikkaan.

- Toivoisin, että puolueen Eurooppa-politiikan muotoilu voisi olla muutakin kuin kansallista etua. Olemme EU:n jäseniä ja yhteishyvän näkökulman toivoisi myös näkyvän, Alkio linjaa.

“Uudistusvoimat” koolle ennen kokousta

Puheenjohtaja Esko Ahon pääministeriaikainen eritysavustaja ja kansanedustaja Maria Kaisa Aula on yhdessä Alkion ja Olli Rehnin kanssa vetänyt puolueen sisäistä, itseään “uudistusvoimiksi” kutsuvaa keskusteluporukkaa.

Se on kokoontunut kahteen otteeseen tänä vuonna ja on mahdollista, että jonkilainen tapaaminen järjestettäsiin vielä ennen ylimääräistä puoluekokousta.

Mistään kapinasta ei ole kyse, vaan tarpeesta korostaa uudistusmielisempää ja yhteistyökykyisempää Keskustaa, porukasta ilmoitetaan.

MAX MICKELSSON
15.8.1997


POLITIIKKA -SIVULLE