Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Jukka Pekkarinen odotti nopeampaa EMU-keskustelua

Hallituksen asettamaa EMU-työryhmää vetänyt johtaja Jukka Pekkarinen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta odotti EMU-keskustelulta nopeampaa etenemistä.

Pekkarinen sanoo tänään Lalli -lehdessä julkaistussa haastattelussa, että asioiden erittely ei ole kesän aikana juuri edennyt. Hänen mielestään edessä on kuuma syksy, koska moni kysymys odottaa vielä vastaustaan.

Pekkarisen mielestä Suomen jääminen ensi vaiheessa EMU:n ulkopuolelle Ruotsin tapaan ei olisi katastrofi. Jos asiat Ruotsissa alkaisivat mennä huonosti, vaikeudet heijastuisivat silloin kuitenkin Suomeenkin ja Suomessa olisi noudatettava vielä EMU-olojakin tiukempaa talouspoliittista otetta.

Pekkarinen arvioi, että EMU toteutuu 75 prosentin todennäköisyydellä. Hän ei pidä EMU:n lykkäämistä realistisena vaihtoehtona, vaan arvelee lykkäämisen merkitsevän helposti koko hankkeen raukeamista.


Paperiliitto sittenkin valmis tupoon?

Paperiliitto on sittenkin valmis harkitsemaan tupoon osallistumista. Länsi-Suomi -lehdessä liiton puheenjohtaja Jarmo Lähteenmäki sanoo, että aikaisemmista lausumista on vedetty "liiankin tiukkoja johtopäätöksiä".

- Jos meille vain esitetään toimiva malli, miten alakohtaiset ongelmamme kyetään hoitamaan tupon sisällä, olemme valmiit tutkimaan ja selvittämään asiaa, sanoo Lähteenmäki. Hän epäilee kuitenkin, löytyykö sellaista mallia.

Lähteenmäen mukaan paperialan ongelmat ja mahdolliset saatavat tuloverotaulukoiden tarkistukset eivät ole yhteismitallisia.
- Rahakysymykset ja tekstipuoli pitää erottaa toisistaan, vaatii Lähteenmäki.

Hän sanoo Paperiliiton olevan vaikeassa tilanteessa, kun 10 000 jäsentä on joutumassa liiton ulkopuolelle siivouksen, kunnossapidon ja kuljetusten siirtyessä alihankkijoille. Jäsenmäärän lasku pudottaisi liiton jäsenmaksutuloja kolmella miljoonalla markalla.


Huttu-Juntunen: Sosiaaliturva voi olla lainarahaakin

Sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen suhtautuu varovaisen myönteisesti sosiaaliturvan muuttamisesta lainarahaksi. Huttu-Juntusen mukaan koko sosiaaliturvaa ei voida korvata omavastuujärjestelmällä, mutta leikkausten uhatessa mitään vaihtoehtoja ei pidä sulkea poiskaan. Huttu-Juntunen kommentoi ministeriönsä virkamiestyöryhmän ehdotusta Ylen radiouutisissa.

Työryhmä on ehdottanut sosiaaliturvan muuttamista omavastuun alaiseksi siten, että valtio tukisi hätään joutunutta kansalaista, joka puolestaan maksaisi rahat takaisin elämäntilanteensa niin salliessa.


Vasemmistoliitto arvostelee liikenteen verotuksen kiristämistä

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vastustaa valtiovarainministeriön budjettiesitykseen sisältyvää joukkoliikenteen arvonlisäveron kiristämistä. Eri arvonlisäverokannat tulisi ryhmän mielestä yhtenäistää kuuteen prosenttiin ministeriön esittämän kahdeksan prosentin sijasta.

Ryhmän ajama muutos supistaisi veron tuottoa noin 300 miljoonaa markkaa. Kaikkiaan valtio kerää arvonlisäveroa 46 miljardia markkaa vuodessa.

Vasemmistoliiton kansanedustajat ovat lisäksi tyytymättömiä tapaan, jolla polttoaineveroa aiotaan nostaa. Bensiinin litrahintaan on tulossa veron kiristämisen vuoksi 20 pennin korotus ensi vuonna. Osa korotuksesta pitäisi ryhmän mielestä suunnata ajoneuvoveroon. Tällä tavoin otettaisiin paremmin huomioon se, että harvaan asutulla seuduilla työ- ja asiointimatkat ovat pakostakin pitkiä.


Kristilliset: Hallitus säästää väärin

Kristillisen liiton eduskuntaryhmä ei tue hallituksen budjettilinjaa nyt esitetyssä muodossa, ilmoitti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouko Jääskeläinen tiistaina. Ryhmä tukisi hallituksen linjaa, jos säästöt tehtäisiin työllisyyttä edistävästi ja sosiaalisesti oikeudenmukaisesti, Jääskeläinen sanoi lausunnossaan.

- Tähän mennessä budjettikaavailut eivät ole sellaisia. Hallitus aikoo pienentää alkoholin verotusta, nostaa joukkoliikenteen ja autoilun kustannuksia, vähentää kuntien investointimahdollisuuksia ja jättää toteuttamatta edellisen eduskunnan lupauksen ruoan arvonlisäverotuksen keventämisestä, Jääskeläinen luetteli.

Jääskeläisen mielestä hallitus säästää paitsi väärällä tavalla, myös väärällä tavoitteella.
- Päätarkoituksena on saavuttaa EMU-kelpoisuus ja pienentää kurssimuutoksista aiheutunutta valtionvelan teknistä kasvua, Jääskeläinen arvosteli.

Nämä eivät Jääskeläisen mukaan ole kristillisten kannalta kyllin hyviä syitä, ja hän vaatii kokonaissuunnitelmaa verotuksesta, sosiaaliturvasta ja työn uudelleenjaosta niin, että jokaisella olisi mahdollisuus työhön, opiskeluun tai kotihoidon tuella tehtävään hoivatyöhön.


Virrankoski tiukkaa keskustalta kielteistä EMU-kantaa

Keskustan pitää ottaa Suomen jäsenyyteen EMU:ssa tiukan kielteinen kanta, vaati EU-parlamentaarikko Kyösti Virrankoski tiistaina. Ivalossa puhuneen Virrankosken mielestä Suomen ei tule missään tapauksessa liittyä ensimmäisten joukossa rahaliittoon, ja keskustan pitää toimia Suomen EMU-jäsenyyttä vastaan.

Mikäli eduskunta ensi vuonna päätyy kannattamaan Suomen EMU-jäsenyyttä, pitää päätös kumota seuraavien eduskuntavaalien jälkeen ennen euroon siirtymistä, Virrankoski vaati.

Vuoden 1999 eduskuntavaaleista tulee Virrankosken mukaan EMU-vaalit ja kansanäänestys Suomen markasta. Korkea työttömyys ja valtiontalouden alijäämä merkitsevät Virrankosken mielestä sitä, ettei Suomi vielä pitkään aikaan ole EMU-kunnossa.

Koonnut: IA
14.8.1997


POLITIIKKA -SIVULLE