Raimo Ilaskivi tuohtui Lipposen EMU-lausunnosta

Lipponen johdattaa Suomen rahaliittoon



Pääministeri Paavo Lipponen avasi lauantaina Tampereella SDP:n puolueen poliittisen syyskauden. Puoluejohdon päätavoitteena on hyväksyttää syksyn aikana päätökset, joilla Suomi johdatetaan Euroopan talous- ja rahaliittoon.


SDP pohjustaa EMU-politiikkaansa viikonvaihteessa neljässä alueellisessa tilaisuudessa. Niitä pidetään uusia läänirajoja mukaillen Tampereen lisäksi Lahdessa, Varkaudessa ja Kemissä. Puolueen kanta vahvistetaan ylimääräisessä puoluevaltuuston kokouksessa 24. syyskuuta Helsingissä.

Tampereella Paavo Lipponen ilmoitti, että hänen oma kantansa ja hallituksen linja on selvä: Suomi liittyy EMU:un ensimmäisten joukossa. Saksassa syntynyt kansalaiskeskustelu ja Ruotsin sosiaalidemokraattien jakaantuneisuus eivät vaikuta päätökseen. Euroopan hallitusten tahto yhteisen valuutan toteuttamisesta on Lipposen mukaan edelleen vahva.

Lipponen hahmottelee, että periaatepäätös EMU:n kolmannen vaiheen aloittamisesta tehdään Luxemburgin huippukokouksessa joulukuussa. Takaraja on Britannian isännöimä huippukokous keväällä 1998. Vuoden 1998 aikana perustetaan Euroopan keskuspankki EKP Frankfurtiin nykyisen Euroopan rahainstituutin EMI:n tilalle. Talous- ja rahaliitto syntyy 1. tammikuuta 1999.

SDP avasi syyskautensa Tampereen työväentalon historiallisessa konserttisalissa, jossa on tehty monia merkittäviä poliittisia avauksia. Ne ovat olleet kansalaisryhmien esille nostamia parannusvaatimuksia. Nyt puoluejohto saneli selkeät toimintaohjeet yli sadalle läntisen Suomen puolueaktivistille.

Eläkerahoista EMU-puskuri

Valtiontalous kaipaa Lipposen mukaan suhdannevaihteluita tasaavia puskureita riippumatta siitä, onko Suomi EMU:ssa vai ei. Pääministerin mukaan nyt keskustellaan, voidaanko työeläkerahoja, työttömyysvakuutusjärjestelmää ja henkilöstörahastoja käyttää tasoittamaan taloudellista kehitystä.

Hän tähdensi, että Euroopan sisämarkkinat voivat olla täydelliset vain siinä tapauksessa, että niillä on yhteinen valuutta.
- Kustannussäästöjä syntyy, kun kansalaiset ja pienet yritykset vapautetaan valuuttojen vaihtoruljanssista. Yhteinen valuutta on myös paras turva spekulaatioita vastaan.

Pääministerin mielestä Suomen oma talouspolitiikka on ikään kuin sivutuotteena varmistanut, että maa täyttää EMU:n vaatimukset. Budjetti tasoittaa tietä tulopoliittiselle sopimukselle. Maltillinen tupo antaa mahdollisuuden pieni- ja keskipalkkaisten sekä eläkeläisten verotuksen keventämiseen.

Lipponen myönsi, että EMU:n jälkeen kysymys Euroopan liittovaltiosta ei ole aiheeton, mutta se on väärä lähestymistapa.
- Liittovaltion syntyminen on hyvin, hyvin pitkä prosessi. Nyt on kysymys siitä, mikä on käytännössä järkevää, hän vastasi omaan kysymykseensä.

Ilaskivi tuohtui Lipposen EMU-lausunnosta

Kokoomuksen europarlamentaarikko Raimo Ilaskivi pitää pääministeri Paavo Lipposen lauantaista EMU-lausuntoa täysin harkitsemattomana. Pääministeri Lipponen luonnehti EMU:a sosiaalidemokraattien Eurooppa-projektiksi.

-Tällaisella kannanotolla voi olla vain yhdensuuntainen ja järeä vaikutus, Ilaskivi totesi lauantaina julkisuuteen toimittamassaan lausunnossa.
-Se tiivistää keskustan EMU-vastustajien rivit läpipääsemättömiksi ja panee monet EMU:un epäröiden suhtautuneet porvarit uudelleen punnitsemaan kantaansa, Ilaskivi jatkoi.

Ilaskiven näkemyksen mukaan pääministeri kantaa mitä raskaimman vastuun, jos Suomen mukaan meno rahaliiton kolmanteen vaiheeseen ensimmäisten joukossa kariutuu.

EMU ei Ilaskiven mukaan voi olla yhden puolueen puoluepoliittinen projekti, vaan koko kansan asia.

STT-IA
18.8.1997

Kuva: Valtioneuvoston kotisivulta.


POLITIIKKA -SIVULLE