Viikonlopun poliittiset puheet


Seppänen: Helsingin Sanomat menetti uskottavuutensa

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Esko Seppänen arvosteli kovin sanoin Helsingin Sanomia. Hän syytti sunnuntaina Nokialla ja Tampereella, että Helsingin Sanomat, joka on itse pitänyt itseään riippumattomana lehtenä, on menettänyt uskottavuuteensa.

Tällä Seppänen viittasi siihen, että Helsingin Sanomat asettui sunnuntaisessa pääkirjoituksessaan virallisesti tukemaan Suomen jäsenyyttä rahaliitto EMU:ssa. Seppäsen mielestä Suomen poliittinen eliitti sai siten arvokkaan liittolaisen.
- Lehti asettui vallanpitäjien puolelle, eikä se ole enää uskottava valtiovallasta riippumaton valtiomahti. Valtiovalta on jo palkinnut julkaisijayhtiön antamalla sen käyttöön kokonaan uuden televisiokanavan, hän päätteli.

Seppänen arvosteli, että Helsingin Sanomat ei julistuksessaan viittaa sanallakaan EMU-jäsenyyden siihen puoleen, että kyseessä on myös liittovaltion tärkeä peruskivi. Hänen mielestään itse asiassa vasta EMU tekee EY:stä EU:n, ja siinä merkityksessä se on osa kokonaisuudesta, vain yksi askel tiellä kohden liittovaltioita.

- Suomen emuttamista seuraa Suomen natottuminen. Looginen askel tällä tiellä, jota myös Helsingin Sanomat on alkanut virallisesti kulkea, on NATO-jäsenyys. Suomea pannaan kaiken aikaa kaikessa hiljaisuudessa NATO-kuntoon. Federaatio tarvitsee yhteisen rahan jälkeen myös yhteisen puolustuksen, hän huomautti.


Andersson: Aloitetta ydinvoimasta ei hyväksytä

Ydinvoiman lisärakentamisesta mahdollisesti tehtävää lakialoitetta ei hyväksytä, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuriministeri Claes Andersson. Hän vastasi lauantaina kokoomuksen puheenjohtajan valtiovarainministeri Sauli Niinistön esitykseen, jonka mukaan ydinvoimasta voitaisiin päättää eduskunnassa esimerkiksi lakialoitteella.

- Olemme tässä hallituksessa sopineet, että ydinvoiman lisärakentamista ei nosteta esille tämän vaalikauden aikana. Olemme sopineet myöskin hallituksessa, että emme tule hyväksymään tällaisia lakialoitteen pohjalta lähteviä toimia, Andersson sanoi.

Anderssonin mukaan hallitus ei hyväksy myöskään sitä, että eduskunnassa sorvattaisiin energiapoliittisen selonteon käsittelyssä ydinvoimalle myönteinen kanta. Andersson viittasi pääministeri Paavo Lipposen kantaan.
- Myöskin pääministeri on toistuvasti korostanut, että tämän hallituksen aikana ydinvoimapäätöksiä ei tulla tekemään, Andersson sanoi.


Haavisto kummasteli Niinistön näkemyksiä

Ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr) kummasteli valtiovarainministeri Sauli Niinistön näkemyksiä ympäristöministeriön valmistelemasta Suomen Natura 2000 -ohjelmasta. Hän muistutti lauantaina, että ne asiat ratkaisevat, jotka sovitaan hallituksen pöydässä. Hän uskoi Niinistön halunneen tuoda puheillaan esiin lähinnä oman puolueensa paineita.

Haavisto toisti, että Natura-ohjelmaan sisältyvistä alueista 95 prosenttia on jo olemassa olevissa suojelupäätöksissä tai -ohjelmissa. Vähän alle viisi prosenttia on uusia alueita. Siinä on mukana semmoisia luontotyyppejä, joita tähänastiset ohjelmat eivät kata.

Rahoituspuolesta Haavisto muistutti, että kun viime kesänä käsiteltiin luonnonsuojelun rahoitusohjelmaa ja tehtiin 3,2 miljardin markan kokonaispaketti, niin silloin otettiin huomioon Naturan vaatima rahoitusosuus.
- Olen ilmoittanut, että pysyn sovituissa kehyksissä. Ne sisältävät myös Natura- ohjelman rahoituksen, hän huomautti.

Haavisto uskoo, ettei ole mitään syytä ryhtyä avaamaan sovittuja kehyksiä. Hän muistutti, että hallitus on päätökset tietoisesti tehnyt, ja siinä ovat olleet mukana kaikki hallitusryhmät.

Natura etenee Haaviston mukaan sovitulla tavalla. Kuulemiskierroksen jälkeen kootaan ministeriryhmä, joka käsittelee ohjelmaa. Hän arveli, että tässä ryhmässä varmasti tulee tarkemmin esiin kokoomuksen kantoja. Haavisto myös muistutti mieliin, että Suomi on saanut EU:n komissiolta huomautuksen Natura-ohjelman viivästymisestä.


Anttila kiisti puheet pyrkimisestään keskustan johtoon

Keskustan varapuheenjohtaja ja europarlamentaarikko Sirkka-Liisa Anttila tyrmää selkein sanoin arvelut, että hän harkitsisi puheenjohtaja Esko Ahon haastamista puoluekokouksessa ensi vuonna.

Sanomalehti Ilkan mukaan Anttila on tunnustellut mahdollisuuksia osallistua puoluejohtajakisaan jo ensi vuonna. Anttila on aiemmin sanonut pyrkivänsä keskustan johtajaksi ehkä vuonna 2000. Lehden mukaan Anttilan tukijoukoissa on puhuttu myös tämän presidenttiehdokkuudesta ensi vaaleissa.
- Puheet eivät pidä vähimmässäkään määrin paikkansa, korosti Anttila lauantaiaamuna. Hän luonnehti Ilkan uutista todelliseksi ankaksi.

Anttila muistutti myös, että hän ei ole tämän asian tiimoilta ollut puheissa yhdenkään Ilkan toimittajan kanssa.


Kokoomuksen puoluevaltuusto suosii demareita

Enemmistö kokoomuksen puoluevaltuuston jäsenistä haluaa jatkaa hallitusyhteistyötä SDP:n kanssa. Aamulehden tekemän kyselyn mukaan kolme neljästä valtuutetusta on SDP-yhteistyön kannalla. Vain runsas kymmenesosa haluaa palata yhteistyöhön keskustan kanssa.

Suomen liittymistä Euroopan talous- ja rahaliittoon kannattaa yli 80 prosenttia valtuutetuista. Samoille suosiolukemille ylsi myös Suomen NATO-jäsenyys.

Koonnut: IA
19.5.1997


POLITIIKKA -SIVULLE