A. Nenäkäs

17.1.1997



Ja jos oli, onko sillä mitään väliä?

Oliko Marsissa elämää?

Kohnssonin Avaruustutkimuskeskuksessa ja Stanfordin Yliopistossa työskentelevä NASA:n tutkijaryhmä on tiedottanut löytäneensä 13 miljoonaa vuotta sitten Marsista Antarktikseen syöksyneestä meteoriitista jälkiä, jotka osoittavat, että Marsissa oli elämää 3,6-4 miljardia vuotta sitten. Tuolloin Mars oli lämpimämpi ja kosteampi kuin nykyisin.

Tutkijaryhmän mukaan meteoriitti (ALH84001), joka on todella peräisin Marsista, sisältää orgaanisia molekyylejä ja muita elämän jäänteitä. Meteoriitti löytyi jo vuonna 1984, mutta tutkimustulokset valmistuivat vasta viime vuonna.

Tutkijaryhmä ei väitä varmuudella, että useat perunan kokoisesta meteoriitista löydetyt havainnot antavat perusteltua syytä olettaa, että Marsissa on ollut elämää. He ovat alistaneet tutkimustuloksensa kansainvälisen tiedeyhteisön arvioitavaksi.

Perunameteoriitti

Perunameteoriitin avaruusmatka alkoi tiedemiesten mukaan 16 miljoonaa vuotta sitten, kun valtaisa meteoriitti iskeytyi Marsiin ja sai aikaan sen, että useita kappaleita Marsista sinkoutui avaruuteen niin suurella voimalla, että ne irtautuivat Marsin vetovoimakentästä.

Lausunnossaan NASA:n korkea virkamies haluaa korostaa, että löydöllä ei mitään tekemistä ”pienten vihreiden miesten” kanssa. Todisteet eivät hänen mukaansa viittaa siihen, että Marsissa olisi ollut korkeampia elämänmuotoja. Hän vertaa löytyä lähinnä bakteerin kaltaiseen elämänmuotoon.

Tiedemiehet ovat jo pitkään pitäneet todennäköisenä, että maailmankaikkeudessa on myös maan ulkopuolista elämää. Elämän tai sen merkkien löytyminen horjuttaisi mielenkiintoisella tavalla ihmiskunnan suuren osan uskomusta siitä, että elämää on tai voi olla vain maassa.

Mitä sanoo paavi

Mikäli maan ulkopuolisen elämän olemassaolo tulisi todistetuksi, saisivat monien uskontokuntien edustajat asettaa sanansa uudelleen. Mielenkiintoista olisi esimerkiksi tietää, mitä asiasta lausuisi Rooman paavi, joka on tunnetusti erehtymätön. Puhumattakaan siitä kulttuurishokista, joka seuraisi siitä, että maan ulkopuoliseen älylliseen elämään saataisiin viestiyhteys. Tätähän tavoittelee kansainvälinen SETI-projekti.

Aihetta koskevia linkkejä löytyy NASA:n sivuilta, joilla tätä tutkimusta seurataan.

A.NENÄKÄS

Kirjoittaja on mielestään kaikkien alojen johtava asiantuntuja, eikä kateuden pelossa halua nimeään julkisuuteen, koska tietää tuossa tapauksessa joutuvansa ahdasmielisen mielipidevainon kohteeksi.


OTSIKKOSIVULLE