Clinton pliisusti virkaan


Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton aloitti toisen virkakautensa vannomalla virkavalansa ja pitämällä puheen. Maailman johtavan valtion päämiehen virkakauden avajaispuheeksi Clintonin puhe oli yllättävän mitäänsanomaton.


Clinton esiintyi nyt kansakunnan eheyttäjänä ja ennusteli uudenlaista aikakautta. Hän peräänkuulutti kansalaisten vastuuta kanssaihmisistään, mutta varoi visusti tekemästä suuria lupauksia. Ehkäpä sairasvakuutuksen uudistamispuheet edelliseltä vaalikaudelta olivat vielä tuoreessa muistissa.

Tietoyhteiskuntaa ja Internetiä

Presidentti mainosti tietoyhteiskuntaa ja ilmoitti kehittävänsä koululaitosta niin, että yhä useammat saavat yhä korkeampaa opetusta. Clinton vannoi tietoyhteiskunnan ja Internetin voimaan. Hän lupasi saattaa tietoväylät kaikkien kansalaisten saataville.

Sisäpoliittinen viesti oli liennyttävä. Clinton tahtoisi jäädä historiaan presidenttinä, joka yhdisti maan, eikä osallistunut sisäpoliittiseen riitelyyn. Tämä viesti tuskin menee perille, sillä republikaaneilla ei liene mitään syytä ryhtyä tasoittelemaan Clintonin ja samalla hänen varapresidenttinsä Al Goren tietä. Erityisesti Goren ehdokkuutta seuraavissa vaaleissa ruvettaneen ampumaan alas varsin pian.

Suuria ajatuksia

Clinton peräänkuulutti ”suuria ajatuksia”, mutta ei esittänyt niitä itse. Amerikkalaiseen tapaan hän maalaili turvattua kansakuntaa, jonka lasten ei tarvitse koskaan pelätä sotaa. Samalla hän hiveli amerikkalaisten egoa toistelemalla vanhat fraasit maailman itsenäisimmästä ja vahvimmasta kansakunnasta.

Retoriikaltaan Clintonin puhe oli jopa yllättävän pliisu. Vanhat kliseet tasa-arvosta, demokratiasta jne. toistettiin, mutta uutta ei puheesta löytynyt.

Clintonin puhe löytyy Valkoisesta talosta.

TK
21.1.1997


OTSIKKOSIVULLE