Kirsi Piha Viron valtuuskunnan johtoon

Europarlamentti teki valintansa



Kokoomuksen eurokansanedustajien vetäjä Kirsi Piha valittiin Euroopan parlamentin Viron valtuuskunnan puheenjohtajaksi eilen Strasbourgissa. Viron valtuuskunta on uusi parlamentin historiassa, sillä aikaisemmin Baltian maat olivat yhdessä, mutta nyt kukin kolmesta Baltian maasta sai oman valtuuskuntansa. Tämä nostaa niiden painoarvoa parlamentissa.


Valtuuskuntaan kuuluu kaksitoista jäsentä eri poliittisista ryhmistä ja sen tehtävänä on pitää kiinteää yhteyttä Viroon, tehdä tutustumismatkoja sekä raportoida parlamentille Viron poliittisesta ja taloudellisesta kehityksestä.

Epäilemättä Viron valtiollinen johto haluaa ylläpitää uuteen valtuuskuntaan hyvät suhteet ja yrittää edistää sen avulla sitä kautta omia maan pyrkimyksiä päästä EU:n jäsenyyteen ensimmäisten sisäänotettavien maiden joukossa. Piha on lisäksi tärkeän ulko-ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan jäsen sekä varajäsen budjettivaliokunnassa.

Toiveiden mukaiset paikat

Myös muut valinnat sujuivat kokoomusmepeiltä toiveiden mukaan. Raimo Ilaskiven ykkösvaliokunta on puolestaan arvovaltainen talous- ja teollisuuspoliittinen valiokunta, joka suuntaan huomionsa yhä enemmän EMU:n eteenpäinviemiseen lukkoon lyödyssä aikataulussa. Ilaskivi on lisäksi taloudellisia ulkosuhteita käsittelevän valiokunnan varajäsen sekä varalla halutussa Yhdysvaltain valtuuskunnassa.

Marjo Matikainen-Kallström sai toiveidensa mukaisesti ykköspaikakseen tutkimus-, teknologia- ja energiavaliokunnan, jossa hän on ennättänyt olla jo Riitta Jouppilalta vapautuneella paikalla pari kuukautta. Lisäksi Matikainen valittiin parlamentin ETA-valiokunnan varajohtajaksi sekä varajäseneksi myös kulttuuri-, koulutus- ja viestintävaliokuntaan sekä kansalaisoikeuksia käsittelevään valiokuntaan.

Jyrki Otila nappasi ykkösvaliokunnakseen aluepoliittisen valiokunnan sekä istuu varajäsenenä maatalousvaliokunnassa, jossa kokoomuslaista ei aiemmin ole ollut. Lisäksi Otila on tärkeän Venäjän valtuuskunnan jäsen.

Robles puhemieheksi

EPP-ryhmällä on puheenjohtajan paikka kaikkiaan kahdeksassa valiokunnassa, joista merkittävämmät ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikan, talouspolitiikan ja aluepolitiikan valiokuntien puheenjohtajuudet. Poiketen kotoisen eduskuntamme käytännöstä valiokuntien varajäsenet osallistuvat lähes yhtä aktiivisesti valiokuntatyöhön kuin varsinaiset jäsenetkin, äänestämään tosin pääsee vain silloin, kun varsinainen jäsen ei ole paikalla.

Tiistaina parlamentti valitsi uudeksi puhemiehekseen kesäkuun 1999 eurovaaleihin ulottuvaksi toimikaudeksi espanjalaisen konservatiivipoliitikon Jose Maria Gil-Robles, 61, joka on istunut parlamentissa vuodesta 1989. Sitä ennen hän toimi lakimiehenä ja vaikutti aikanaan aktiivisesti Francon vastaisessa liikkeessä Espanjassa.

Radikaalit asettivat vastaehdokkaan

Ihan mutinoitta Gil-Roblesin valinta ei mennyt, sillä pikkuryhmät manasivat ehdokkaakseen Radikaaliallianssin ryhmästä Catherine Lalumiérin, joka on mm. entinen Euroopan neuvoston pääsihteeri sekä entinen Ranskan hallituksen ministeri. Lalumiéri, joka on eronnut Ranskan sosialistipuolueesta joitakin vuosia sitten, mutta joka omien sanojensa mukaan ei ole muuttanut silti mielipiteitään. Hän sai 177 ääntä ja Gil-Robles 338 ääntä.

Sosialistiryhmän suomalainen jäsen Pertti Paasio valittiin parlamentin kvestorikollegioon. Kvestorit ovat eräänlaisia hallinnollisia tarkastajia, jotka askartelevat vierailijaryhmä- ja matkalaskuprobleemien kanssa.

Otila antoikin uusille kvestoreille heti työtä pyytämällä selvitystä siitä, miksi parlamentin rahanvaihtoautomaatista puuttuu Suomen markka, vaikka siellä ovat vaihdettavissa lähes kaikki muut EU-valuutat.

JARI ERHOLM
Strasbourg
16.1.1997


OTSIKKOSIVULLE