Larry ansaitsee viisi tähteä

Leisure Suit Larry seikkailee taas


Pelitalo Sierra on julkaissut jatkoa ystävämme Leisure Suit Larryn naisseikkailuista kertovaan sarjaan. Kaupallisista syistä peli lanseerattiin markkinoille juuri jouluksi.


Uusin peli on järjestysnumeroltaan peräti seitsemäs, joskin todellisuudessa sarjan kuudes. Tällä kertaa sankarimme Larry The Laffer seikkailee lemmenlaivalla ja pelin nimi on ”Love for sail”. Pelissä Larry tapaa toinen toistaan uhkeampia kaunottaria, mutta tunnetuin seurauksin. Larryn menestys naismaailmassa ei ole edelleenkään parantunut.

Uusi, parempi käyttöliittymä

Larrylla on paljon ystäviä - onhan sarjan pelejä myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta. Ensimmäisissä peleissä Larryn käskyttäminen tapahtui englanninkielisiä komentoja kirjoittaen. Myöhemmin Sierra otti käyttöön vähemmän onnistuneen puhtaan hiiriohjauksen, jossa roolihahmon ohjaus tapahtui tökkimällä hiirellä sinne tänne. Tarvittiin vain aikaa ja kärsivällisyyttä.

Nyt Larry ottaa vastaan komentoja sekä hiirellä että verbeillä. Kieliopin ei tarvitse muodostaa kokonaisia virheettömiä lauseita, joten pelaaminen sujuu hyvin ilman kielenopettajan pätevyyttäkin. Uusi käyttäjäliittymä on selvä parannus aikaisempiin verrattuna.

Naismaailmassa aina niin huono-onninen Larry on saanut erinomaisen visuaalisen ulkoasun. Graafiselta ulkoasultaan peli voittaa monet piirretyt elokuvat ja edellisista poiketen tapahtumien kulkuun voi vaikuttaa.

Puhe on synkronisoitu hyvin piirroshahmojen suunliikkeisiin ja ääniefektit ovat tähänastisten Larryjen parhaat. Ääntä ja grafiikkaa voi kehittää. Halutessaan peliin voi upottaa oman naamansa ja omaa ääntään.

Sarjansa paras

Pelikokemuksena Larry 7 on sarjansa paras. Taitavasti ja huolellisesti toteutettuna ainakin kaikki vanhat Larryn ystävät viihtyvät erinomaisesti pelin ääressä. Lemmenlaivassa riittää tutkiskelemista hyvinkin yhden viikonlopun ajaksi. Minulla siihen meni joulunpyhät.

Selvänä parannuksena moniin aikaisempiin peleihin on se, että eteen sattuvia tehtäviä ei välttämättä tarvitse suorittaa juuri määrätyssä järjestyksessä. Eteneminen on mahdollista monessakin eri järjestyksessä.

Muiden Larryjen tavoin Al Lowe saa pelaajan naurahtamaan hyvinkin monta kertaa. Larrya pelatessa tulee ainakin hyvälle tuulelle. Pelaaminen muodostuu muiden hyvien pelien tavoin pakkomielteeksi. Peliä ei oikein tahtoisi jättää kesken. Tämä saattaa koetella muiden perheenjäsenten sietokykyä.

Kokonaisuutena Larry 7 on vähintäänkin yhtä nautittava pelikokemus kuin sen edeltäjät aikanaan. Sarjan pelit ovat pysyneet hyvin mukana käyttäjien kasvavissa vaatimuksissa, eikä pelitalo ainakaan tämän Larryn kohdalla ole sortunut minuuttien pituisiin automaatti animaatioihin, jotka latautuvat ikiajat ja joihin kyllästyy viimeistään kolmannella katselulla.

Tekniikka ja laitevaatimukset

ELSPA:n suosituksen mukaan peli soveltuu yli 15-vuotiaille. Jos minä jakaisin näitä suosituksia uskaltaisin toki antaa pelin 13-vuotiaallekin.

Sierra tukee pelejään hyvin. Yhtiön tuotantoon voi käydä tutustumassa Sierran kotisivuilla. Larry 7:n voi tilata osoitteesta: http://www.sierra-online.co.uk/uk/larry_uk.html.

Laitteistovaatimuksena on hiiri, SoundBlaster - tai yhteensopiva äänikortti, vähintään kaksinopeuksinen CD-ROM -asema, vähintään 486 DX/66 Mhz, SVGA-näyttö 256 värillä, vähintään 22 MB levytilaa. Peli asentuu DOS 5.0, Windows 3.1 ja Windows 95 -ympäristöihin. DOS vaatii 8 MB RAM-muistia ja Windows 12 MB.

Sierran muita kuuluisia tuotesarjoja ovat mm. Police Quest, Kings Quest ja Space Quest, joilla kaikilla on jo klassikon maine.

Peli maksoi Kajaanissa 299 mk, mitä en pidä kohtuuttomana hintana tästä uutuudesta. Koska Larry 7 ei ole varsinainen hyöty- vaan ajanvieteohjelma sen arvoa alentaa tietenkin se, että pelattuaan sen läpi siihen ei viitsi ihan heti palata. Mutta ainahan pelin voi panna kiertämään.

Jos jaettavissa on 1-5 tähteä, antaisin Larrylle kaikki viisi.

TIMO KERVINEN
17.1.1997


OTSIKKOSIVULLE