Iskelmän sanat osuivat asian ytimeen"Onnestain on puolet sinun”, lauleskeltiin jo vuosia sitten. Tuolloin maaseudun kehittäminen oli vielä pehmoiluun sortuneiden sinisilmäidealistien huuhaata; nyt siitä on muodostumassa todellinen bisnes. Ja tätä bisnestä ei voi menestyksekkäästi käydä vain oma etu silmissä kiiltäen, vaan mukaan on päästettävä muutkin. Vain yhteistyöllä voi voittaa.


Maaseudun kehittämistyötä on Suomessa todella tehty kymmenisen vuotta. EU-jäsenyys muutti myös kehittämistyön kentän: mukaan tulivat EU:n rakennerahastojen varat ja sovituille tavoitealueille suunnattavat keinot.

EU:n maaseudun kehittämistyön kulmakivinä ovat partnership- ja bottom up-periaatteet. Nämä sanat tarkoittavat kumppanuuteen perustuvaa aloitteellista omaehtoisuutta - sitä, että kehittämistyö on asiakaskeskeistä ja tarvitsee onnistuakseen vahvaa verkostoitumista.

Kehittämistyötä tehdään hanketoiminnan avulla. Hankkeet voivat olla hillon markkinoinnista jokien kalakannan elvyttämiseen, yrttien markkinoinnista maatilamatkailun kehittämiseen. Hankkeiden takana voi olla yksittäisiä ihmisiä tai kyläkuntia, pienyritysryppäitä tai oppilaitoksia. Tärkeintä on hankkeen takana oleva idea, ajatus muutoksesta, jonka avulla tulevaisuus on parempi.

Varmemmin hankkeelle löytää rahoitusta miettimällä ja suunnittelemalla toiminnot mahdollisimman valmiiksi. Mutta mikäli itse ei saa ajatuksia jalostettua, tarjoavat kuntien maaseutuelinkeinosihteerit ja elinkeinoasiamiehet auliisti apuaan. Heidän tehtävänään on rakentaa vahvoja verkostoja, joissa ketjut kestävät ja tukevat toinen toisiaan.

Meidät suomalaiset on opetettu kätkemään onni aina visusti talteen. Nyt on aika muuttaa ajattelutapoja ta toimintoja, sillä maaseudun kehittämisessä tarvitaan yhteistyötä. Naapurin menestys on myös minun menestykseni. Kas siinä vaikeahko läksy opeteltavaksi kateuteen taipuvaiselle kansalle.

Hanketoiminta on tullut maaseudun kehittämistoimintaan jäädäkseen. Ja jos me jäämme vanhojen toimintatapojen vangeiksi kansanperimän juoksuhautoihin, on pelimme pelattu ja meille varatut ecut kuluvat kyllä muuallakin. Ja silloin selviää stadilaisellekin mitä merkitystä elävällä maaseudulla olisi ollut.

Julistakaamme kadotetun innovatiivisuuden etsintäkilpailut maaseudun elävöittämiseksi avatuiksi!

LEENA MANNER
17.1.1997


OTSIKKOSIVULLE