”Luottamusäänestys ei koske vain menneitä, vaan mittavaksi tulee myös hallituksen tulevien ratkaisujen linjaukset”

Niinistö: Aukioloaikaesitykseen ei muutoksiaSDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomiojan mielestä hallituksen esitykseen kauppojen sunnuntaiaukiolon laajentamisesta pitäisi vielä etsiä muutoksia. Turun Sanomien haastattelussa Tuomioja toteaa, että hallitukselle ei koituisi ongelmia, jos eduskunta parantaisi lakiesitystä.


Yksi kompromissi Tuomiojan mielestä saattaisi olla se, että nykyistä vapaampi sunnuntaiaukiolo koskisi suuria liikkeitä myöhemmin kuin vuonna 1999.

Eduskunta kaatoi taajamien kauppojen aukiolon laajennuksen niukasti joulukuussa. Hallitus on esittänyt yli 400 neliön kauppojen sunnuntaiaukiolon laajentamista keväästä 1999 lähtien. Sitä pienemmät myymälät voisivat puolestaan pitää ovensa nykyistä vapaammin auki jo tänä vuonna.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö ei lämpene Tuomiojan ajatuksille.
- Se ei palvele sen enempää hallituksen luottamusta kuin kauppaliikkeiden aukioloasiaa, sanoi Niinistö.

Hallitus on tehnyt asiasta luottamuskysymyksen. Esitys on eduskunnan käsittelyssä helmikuussa. Sauli Niinistö on muistuttanut, että eduskunta käyttää helmikuussa järeintä valtaoikeuttaan valitessaan luottamus- ja epäluottamuslauseen välillä.

Niinistö korosti puoluehallituksen kokouksessa, että luottamusäänestyksessä ei ole varsinaisesti kysymys kauppaliikkeiden aukioloajoista, vaan hallituksen luottamuksen mittaamisesta. Mitattavaksi tulee Niinistön mielestä myös tulevien ratkaisujen linjaukset. Luottamusäänestys ei koske vain menneitä ratkaisuja.

TUOMO YLI-HUTTULA
16.1.1997


OTSIKKOSIVULLE