Puolen miljardin leikkaus maatalouden tukiin



Agenda 2000 sisältää huomattavia ongelmia Suomen maataloudelle. Tuottajajärjestö MTK:n mukaan edessä on jopa puolen miljardin markan tukien leikkaus. Pahimmin uudistus uhkaa suomalaista viljanviljelyä sekä öljykasvien tuotantoa.


Euroopan komissio esittää Agenda 2000 -tiedonannossaan linjaukset EU:n yhteisen maatalouspolitiikan ja rakennepolitiikan uudistamisesta. Niitä sovellettaisiin vuodesta 2000 lähtien. Komission tiedonannossa käsitellään tärkeimpien maatalouden markkinajärjestelyjen (viljat, maito ja naudanliha) uudistamista, EU:n maaseutupolitiikan uusia linjauksia sekä esitetään uusi, vuodesta 2000 lukien sovellettava EU:n budjetin rahoituskehys.

Maaseutupolitiikan kehittämisen osalta huomattavaa on mm. vähemmän suotuisiin alueisiin kohdistuvien LFA-tukitoimenpiteiden siirtyminen EU:n budjetin rakenneosastosta maatalouden pääluokkaan.

Peltokasvien tuen korotus ei korvaa interventiohinnan laskua

Viljasektorilla komissio esittää viljan interventiohinnan alentamista noin 20 prosentilla 715 markasta 573 markkaan/tonni. Peltokasvien tukea komissio esittää nostettavaksi, mikä merkitsisi Suomelle tuen nousua keskimäärin tasolta 923 markkaa/ha tasolle 1121 markkaa/ha. Öljykasvien tuki sekä kesantokorvaus asetettaisiin myös tälle tasolle. Pakollinen kesannointivelvoite poistuisi, mutta mahdollisuus vapaaehtoiseen kesannointiin säilyisi.

Komission esittämä viljan hinnan lasku on maa- ja metsätalousministeriön mukaan Suomen kannalta ongelmallista. Komissio esittää, että hallinnollisten hintojen alentaminen korvattaisiin vain puolittain. Hinnanalennuksen pelätään heikentävän tuotantoedellytyksiä entisestään.

Suomi katsoo, että komission esityksiin olisi sisällytettävä mahdollisuus jäsenvaltioiden kansallisten erojen huomioon ottamiseen tukijärjestelyissä. Suomi edellyttääkin, että Suomen erityisolosuhteet, suhteellisen alhainen satotaso ja korkea kustannustaso, otetaan uudistuksessa huomioon.

Naudanlihan tukihinta alemmas

Naudanlihasektorilla komissio esittää naudanlihan tukihinnan alentamista noin 30 prosentilla vuosien 2000 ja 2005 välisenä aikana. Hinnan alennuksen korvaamiseksi komissio esittää sonni-, härkä- ja emolehmäpalkkioiden korottamista. Komissio esittää myös interventiojärjestelyjen korvaamista yksityisen varastoinnin tuella.

Naudanlihan osalta komission esittämät palkkioiden korotukset kattaisivat hinnan alentumisen johdosta koituvat menetykset tuottajille. Interventiojärjestelyjen korvaaminen yksityisen varastoinnin tuella sopii Suomelle kohtuullisen hyvin, sillä Suomessa ei ole juurikaan ostettu naudanlihaa interventioon. Yksityisen varastoinnin tuki saattaisi paremmin tasoittaa kysynnän ja tarjonnan erilaisesta ajoituksesta seuraavia häiriöitä markkinoilla.

Maitosektoria koskevan esityksen tavoitteena on alentaa maidon hintaa noin 10 % laskemalla voin ja rasvattoman maitojauheen interventiohintaa. Maitokiintiöt säilyisivät nykyisellä tasolla vuoteen 2006 saakka. Maidon hinnan alennus korvattaisiin tuottajille uudella lypsylehmäpalkkiolla.

Komission esitys vastaa suhteellisen hyvin Suomen esittämiä kannanottoja maidon markkinajärjestelyn uudistamiselle.

Esitysten vaikutukset Suomelle

Komission viljasektoria koskeva esitys merkitsisi markkinahintojen alentumisen myötä noin 370 miljoonan markan tulon menetystä viljantuottajille Suomessa. Peltokasvien tuen nousu ei korvaisi tätä tulonmenetystä. Myös öljykasvien tuen alentaminen on Suomen kannalta ongelmallista. Suomi katsoo, että uudistusesityksissä tulisi ottaa huomioon pohjoisten tuotantoalueiden erityisolosuhteet.

Naudanlihasektorin osalta naudanlihantuotannon tukien nostaminen kattaa kohtuullisen hyvin lihan hinnan alennuksesta seuraavat menetykset tuottajille. Myöskään maitosektoria koskeva esitys ei ole Suomen kannalta yhtä ongelmallinen kuin viljasektoria koskeva esitys.

Suomi katsoo myös, että komission esitykseen sisältyvä tilakohtainen katto suorien tukien määrälle on hyvä ehdotus. Se auttaa tuen ohjaamisessa heikommille tuotantoalueille. Suomi pitää myös tärkeänä sitä, että EU:n maksamaa tukea voidaan jatkossa tarvittaessa täydentää kansallisella tuella.

Tuottajat kitkerinä

Tuottajajärjestö MTK on esityksestä odotetusti nyreissään. Se ennustaa, että esitys uhkaa viedä tuottamisen motivaation suomalaiselta viljelijältä.

MTK:n laskelmien mukaan esitys merkitsi Suomen maataloudelle lähes 500 miljoonan markan tulonmenetyksiä. Pääosa tulonmenetyksistä kohdistuisi viljaan ja muuhun kasvinviljelyyn. Erityisen vaikeaksi muodostuisi öljykasvien tulevaisuus, sillä tuki alenisi MTK:n mukaan 400-600 markkaa hehtaarilta.

MTK arvostelee myös sitä, että suunnitellut alennukset naudanlihan, viljan ja maidon hintaan korvataan vain osittain.

Tuottajat muistuttavatkin, että Suomessa maataloustuotteiden markkinahinnat alenivat jo EU-jäsenyyden seurauksena 40-50 prosenttia, mihin sopeutuminen on ollut tuskallista. Uusi hinnanalennus merkitsisi liiton näkemyksen mukaan suuria vaikeuksia Suomen naudanlihan- ja viljantuotannolle. Esitettyjen muutosten jälkeen markkinoilta saatava hinta ei enää peittäisi muuttuvia kustannuksia.

- Komission ehdotus ei sisällä esityksiä, joilla maataloustuotannon jatkuminen myös luonnonoloiltaan epäedullisilla alueilla voitaisiin turvata. Ehdotus päinvastoin kasvattaisi entisestään viljanviljelyn tukieroja EU:ssa

PETE PAKARINEN
18.7.1997


POLITIIKKA -SIVULLE