Rikosasioiden oikeudenkäynti uudistuu lokakuun alusta



Rikosasioiden oikeudenkäyntimenettely uudistuu lokakuun alussa. Sen jälkeen rikosasioiden oikeudenkäynti alioikeuksissa noudattelee samoja periaatteita, joita riita-asioiden käsittelyssä nykyisin noudatetaan.


Menettely rikosasioissa on suullista eikä juttuja enää lykätä. Seksuaali- ja väkivaltarikosten uhreille voidaan määrätä valtion varoista palkattu oikeudenkäyntiavustaja tai tukihenkilö. Uudistusta koskeva lainsäädäntö vahvistettiin viime viikolla.

Käsittelyn keskitys

Uudistus pyrkii antamaan tuomioistuimille nykyistä paremmat keinot rikosasioiden käsittelemiseen. Tavoitteena on varma, nopea ja halpa oikeudenkäyntimenettely, joka johtaa oikeaan ja hyvin perusteltuun päätökseen.

Uuteen lakiin otetaan säännökset pääkäsittelystä rikosasioissa. Pääkäsittelyssä juttu käsitellään yhtäjaksoisesti alusta loppuun. Ellei yksi päivä riitä, käsittelyä jatketaan vähintään kolmena päivänä viikossa. Esitutkintapöytäkirja ei enää sellaisenaan ole oikeudenkäyntiaineistoa, vaan asia esitetään oikeudessa suullisesti. Tuomioistuimen jäsenet eivät saa pääkäsittelyn kuluessa vaihtua.

Tuomioistuin voi tarvittaessa pyytää rikosasian vastaajaa jo ennen pääkäsittelyä kirjallisesti ilmoittamaan kantansa syytteeseen ja todisteet, joihin hän aikoo nojautua.

Sen sijaan riita-asiain oikeudenkäyntiin nykyisin sisältyvä erillinen suullinen valmistelu on rikosasioissa tarpeen vain poikkeustapauksissa, koska tuomioistuin voi yleensä suunnitella pääkäsittelyn jo poliisin toimittaman esitutkinnan perusteella.

Vaivattomampi menettely

Kun nykyisin juttuja joudutaan usein lykkäämään asianosaisten poissaolon vuoksi, uuden lain mukaan tuomioistuin saa nykyistä useammin ratkaista selvät jutut ilman asianosaisten läsnäoloa. Lokakuun alusta rikoksen uhria ei enää kutsuta oikeudenkäyntiin, jollei hänellä ole itsenäisiä rangaistus- tai korvausvaatimuksia tai jollei häntä ole kuultava asian selvittämiseksi.

Tuomioistuin voi myös ratkaista selvän rikosasian vastaajaa kuulematta, jos hänet on sillä uhalla pääkäsittelyyn kutsuttu. Poissaolevalle vastaajalle voidaan tuomita korkeintaan kolme kuukautta vankeutta tai, jos hän on etukäteen siihen suostunut, enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Myös asianomistajalle tuomittavien korvausten käsittely yksinkertaistuu. Kun asianomistaja nykyisin joutuu itse huolehtimaan korvausvaatimuksen ajamisesta oikeudenkäynnissä, uuden lain voimaantultua syyttäjä ajaa asianomistajan pyynnöstä hänen vaatimustaan oikeudessa. Korvausvaatimukset myös entistä tarkemmin selvitetään esitutkinnassa.

Syytteen nostaminen kuuluu ensi sijassa viralliselle syyttäjälle. Asianomistaja saa itse nostaa syytteen vain, jos syyttäjä on päättänyt jättää syytteen nostamatta. Käytännössä asianomistajien ajamat syytteet ovat nykyisinkin harvinaisia.

Seksuaali- ja väkivaltarikosten uhreille voidaan lokakuun alusta määrätä valtion varoista palkattu oikeudenkäyntiavustaja tai tukihenkilö. Tukihenkilö auttaa uhria selviytymään rikoksen hänelle aiheuttamista kipeistä seurauksista esitutkinnassa ja rikoksen oikeuskäsittelyssä. Uudistus lisää valtion menoja noin miljoonalla markalla vuodessa.

PP
18.7.1997


POLITIIKKA -SIVULLE