Vihreillä muuttuu vain tiedotuspolitiikka?

Hassi: EMU:sta saattaa tulla hallituskysymys



Tuore Vihreän liiton puheenjohtaja Satu Hassi ennustaa, että EMU:sta saattaa tulla vihreiden hallitustien päätepysäkki. Hän pitää kansanäänestystä oikeana tapana ratkaista jäsenyys. Silti mitään suurta muutosta vihreiden politiikkaan Hassi ei kuitenkaan lupaa.


Vihreiden hallituspolitiikan keskeisin muutos koskee Hassin mukaan tiedotustoimintaa.

- Tarkoitus on selkiyttää vihreiden linjaa. Emme enää selittele ja luettele hallituksessa tehtyjen kompromissien hyviä puolia, vaan tuomme avoimesti esiin sen, mikä olisi ollut vihreiden kanta, Hassi kuvailee linjaansa.

Kukaan politiikantutkija ei varmaankaan suosittelisi minkään puolueen tiedotuslinjaksi Hassin valitsemaa "turpiin tulee - mitäs sitä kaunistelemaan" -tyyliä. Toisaalta uuden puheenjohtajan on pakko osoittaa, että muutakin kuin nainen puolueen johdossa on vaihtunut. Jos ei muu, niin ainakin tiedotuspolitiikka.

EMU - hallituskysymys

Hassi ei usko, että energiapolitiikasta muodostuu vihreille hallitusongelmia. EMU sen sijaan on kova paikka.
- Hallituksessa on järkevä olla, mutta mikään itseisarvo se ei vihreille kuitenkaan ole. Naturasta tai energiapolitiikasta tuskin muodostuu vihreille kynnyskysymystä, mutta EMU saattaa sellainen hyvinkin olla.

Sen tarkemmin Hassi ei kuitenkaan määrittele omia EMU-ehtojaan. Kansanäänestys hänen mielestään kuitenkin tulisi järjestää.

EMU jakaa vihreitä

Verkkouutisten teettämän gallupin mukaan 36 prosenttia vihreiden kannattajista kannattaa EMU:a ja 44 prosenttia vastustaa sitä.

Hassi ei kuitenkaan usko, että EMU hajoittaa puolueen.
- Itse asiassa EU-jäsenyyden kohdalla olimme pahemmin jakautuneita. Siihen ei silloin uskallettukaan ottaa kantaa. Uskon, että olemme tänä päivänä kypsempiä avoimeen keskusteluun ja päätöksentekoon. Reilussa äänestyksessä tappiolle jääneet tuskin muodostavat ongelmaa puolueen yhtenäisyydelle, Hassi kuittaa.

Hassin mukaan Vihreä liitto on avoin ja keskusteleva puolue. Hän usko, että puheenjohtajan valinnastakaan olisi jäänyt kytemään mitään sisäistä aikapommia puolueen eri blokkien välille.

Onnea Pietikäiselle

Viitattaessa vihreiden vasemmisto-oikeisto -akselin köydenvetoon Hassi muuttuu kovin varovaiseksi. Hän ei halua spekuloida sillä, miten hänen valintansa vaikuttaa puolueen oikeistolaisempaan kannattajajoukkoon.

Esimerkiksi kokoomuksessa on kuitenkin arvioitu, että city-vihreiden tappio antaisi lisää liikkumatilaa kokoomuksen "pietikäisläisille". Kaupunki-vihreiden ääniä voisi hyvinkin kulkeutua kokoomukselle seuraavissa vaaleissa. Hassi ei pidä tätäkään uhkana.

- On vain hyvä, jos eri puolueiden välinen vihreä verkosto voimistuu, sanoo Sirpa Pietikäistä kohtaan sympatiaa tunteva Hassi.

Terveisiä Niinistölle

Tiukkasanaisilla Natura-puheillaan hallitussoppaa hämmentänyt Sauli Niinistö saa uudelta kollegaltaan terveisiä.

- Niinistölle haluan sanoa, että huoli ympäristöstä on koko kansantalouden kannalta järkevää. Ymmärtääkseni Niinistö on joskus moittinut ay-liikettä lyhytnäköiseksi. Myöskään ympäristöpolitiikassa ei pidä syyllistyä lyhytnäköisyyteen, Hassi opastaa.

- Natura on neuvottelukysymys, mutta luonnontieteellisiä kriteereitä on noudatettava, hän lisää ja tunnustaa, että tiedotus maanomistajille on ollut kömpelöä.

- Osittain voidaan kuitenkin syyttää henkilöstöpulaa. Toisaalta MTK on syyllistynyt törkeään tiedottamispolitiikkaan, sanoo Hassi.

JORI ARVONEN
20.6.1997

Kuva: Eduskunnan kotisivut.


POLITIIKKA -SIVULLE