Tainan turvallisuuspoliittiselle lausunnolle presidentillistä sapiskaa

Ahtisaari täyttää maanantaina 60 vuotta



Maanantaina 60 vuotta täyttävä Tasavallan Presidentti Martti Ahtisaari toivoo, että kansalaiset pitäisivät häntä viitseliäänä ja ahkerana.
- Laiskaksi minua ei ole kukaan tähän saakka vielä moittinut, Ahtisaari sanoi torstaina Kultarannassa.



Ahtisaari toivoi, että hänen viitseliäisyyttään ja ahkeruuttaan arvostettaisiin sikäli, että hän yrittää tehdä kaikkensa, jotta kansalaisten hyvinvointi ja turvallisuus lisääntyisivät.

Virkakauden alkupuoli ollut mielenkiintoinen

Ahtisaari arvioi nyt reilut kolme vuotta kestäneen virkakautensa alkupuolen olleen mielenkiintoista aikaa. Ahtisaaren mielestä hänen vastuullaan olevat asiat ovat menneet myönteisesti eteenpäin eli Suomi on mm. liittynyt EU:hun.

Maailmalla ollaan hänen mukaansa lisäksi sitä mieltä, että Suomi on hoitanut uutena jäsenmaana erinomaisesti asioitaan.
- Meidän turvallisuuspoliittinen linjamme nauttii ja on nauttinut erittäin suurta arvostusta, Ahtisaari sanoi.

Suomen arviot siitä, mikä on hyväksi Suomen turvallisuudelle, pohjoisen alueen turvallisuudelle ja koko Euroopan turvallisuudelle, ovat osoittautuneet Ahtisaaren mielestä oikeiksi.

Amsterdam ei olisi voinut olla parempi

Presidentin mielestä EU:n Amsterdamin huippukokouksen tulos ei olisi voinut olla Suomen kannalta parempi ainakaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Ahtisaari vakuutti, että EU:n ja Länsi-Euroopan unionin WEU:n sulauttaminen ei ole näköpiirissä.

Ahtisaari lainasi Amsterdamissa sovittua EU:n uutta peruskirjaa, jonka englanninkielisessä versiossa todetaan, että yhteinen turvallisuuspolitiikka kattaa kaikki unionin turvallisuuteen liittyvät kysymykset. Mikäli yhteiseen puolustukseen siirryttäisiin, tarvittaisiin erillinen huippukokouspäätös.

Presidentti aikoo pysyä mukana Euroopan turvallisuuspolitiikan polttopisteessä jatkossakin. Hän kertoi aikovansa osallistua myös NATO:n huippukokoukseen Madridissa, joskin kaipaa vielä lisäselvityksiä tuosta juhannuksen jälkeen pidettävästä kokouksesta, jossa tehdään päätös NATO:n laajentumisesta.

Ei vielä kantaa toiseen kauteen

Ahtisaarelta kysyttiin kantaa toiseen presidenttikauteen, mutta vastausta ei vielä herunut. Presidentti vakuutti, että samaa kysymystä saa esittää vielä pitkän aikaa ilman toiveita vastauksesta.

- Minä en ota tuohon asiaan kantaa ennen kuin minun on välttämätöntä ottaa siihen kantaa, Ahtisaari kuittasi.

Kansanäänestysvaatimus oli heitto

Vuoden 2000 maaliskuussa aloittavan presidentin valtaoikeuksiin Ahtisaari ei ottanut kantaa, vaikka asiaa pohtineen komitean työ on päätöksessä ja esitykset yleisesti tiedossa. Ahtisaari sanoi odottavansa hallituksen esitystä. Hän huomautti, että hänenhän pitää hyväksyä tuo esitys.

Eräässä haastattelussa Ahtisaari väläytti kansanäänestystä presidentin valtaoikeuksista, kun kerran kansa on hänet valinnutkin. Nyt hän veti sanojaan hieman takaisin ja totesi, ettei suoranaisesti esittänyt kansanäänestystä, vaan otti asian esille, koska monissa muissakin asioissa vedotaan kansaan.

- Kansalaiset kunnioittavat perustuslakia, eivätkä hyvin kevyesti näe sitä, että perustuslakia muutetaan. Kansalaisten mielissä perustuslain muutosta ei voi rinnastaa kauneusleikkaukseen, Ahtisaari sanoi.

Tainan puheelle ei juuri pisteitä

Sisäpoliittisiin kysymyksiin Ahtisaari ei juuri ottanut kantaa. Esimerkiksi vuoden 1999 hallitusratkaisussa on hänen mielestään tärkeää saada työkykyinen ja EU-asioita osaava hallitus, mutta muuten hän ei suostunut tulevaa hallitusta määrittelemään.

Tuomareiden ja ylimpien virkamiesten nimittäjänä Ahtisaarelta kysyttiin kantaa kevään aikana esille tulleisiin KO:n jäsenen Eeva Vuoren sekä verohallituksen pääjohtajan Jukka Tammen tapauksiin.
- Ehkä tämä julkinen keskustelu on ollut siinä mielessä tärkeä, että on korostettu tiettyjä arvoja. On selvästikin ollut tarvetta täsmentää pelisääntöjä, Ahtisaari sanoi.

Tiukimman kannanottonsa Ahtisaari antoi puolustusministeri Anneli Tainan (kok) kokoomuksen puoluekokouksessa esittämästä arviosta, että NATO-jäsenyyden suhteen on jo ensi vuonna uudelleenarvioinnin paikka. Presidentti korosti, että puolustusministeri hoitaa puolustuspolitiikkaa eikä turvallisuuspolitiikkaa.

- Jos tuo puheenvuoro olisi käytetty jossain muulla foorumilla kuin puoluekokouksessa, silloin se olisi ehkä aiheuttanut keskustelun minun ja puolustusministerin kesken, Ahtisaari sanoi.

Ei uusia lääkkeitä työttömyyteen

Virkakautensa loppupuolen Ahtisaari kertoi jatkavansa samalla tavalla kuin on toiminut tähänkin saakka. Hän sanoi aikovansa jatkaa talouselämän tukemista, koska se on paras keino edistää myös työllisyyttä.

Mitään uutta Pekkasen työllisyystyöryhmää ei ole luvassa. Presidentti piti työttömyyttä edelleen pahana, mutta oli iloinen siitä, että työministeriön luvut alkavat jo kolmosella.

STT-IA
23.6.1997


POLITIIKKA -SIVULLE