Valtiosääntökomitea sai työnsä päätökseen



Perustuslakien yhdistämistä ja uusimista pohtinut kansanedustaja Paavo Nikulan (vihr) johtama valtiosääntökomitea sai työnsä valmiiksi tiistaina. Yli 300-sivuinen mietintö luovutetaan oikeusministeri Kari Häkämiehelle 27. kesäkuuta.


Komitea päätyi odotettuihin esityksiin, joista käytiin keskustelua jo edellisellä uudistuskierroksella.

Jos esitykset toteutetaan, pääministerin valinta siirtyy eduskunnalle presidentin ehdokasasettelun pohjalta. Muut ministerit presidentti nimittää valitun pääministerin esityksestä.

Presidentin valtaa kavennettaisiin

Komitea haluaa karsia presidentin valtaoikeuksia. Asetuksenantovaltaa siirretään valtioneuvostolle, presidentin mahdollisuutta jättää lakeja vahvistamatta kavennetaan ja hallituksen esityksen antamisessa presidentti sidotaan valtioneuvoston kantaan.

Nykyisen hallitusmuodon mukaan Suomen suhteista ulkovaltoihin määrää presidentti. Komitean esitys lähtee siitä, että presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa. EU-asioissa valmistelu ja päätöksenteko kuuluu valtioneuvoston tehtäviin.

Komitean hahmottelemassa eduskunnan uudessa työjärjestyksessä lakien käsittelykerrat vähenevät nykyisestä kolmesta kahteen. Mietinnössä on myös varauduttu siihen, että EMU-ratkaisun myötä markkaa poistuu Suomen perustuslaista.

60 kertaa kokoontunut komitea asetettiin lokakuussa 1996. Sitä ennen eduskunnan pääsihteerin Seppo Tiitisen johtama työryhmä esitti neljän perustuslain yhdistämistä yhdeksi Suomen hallitusmuodoksi.

Puheenjohtaja Paavo Nikula arvioi sanomalehti Ilkalle 22.4. antamassaan haastattelussa, ettei presidentin valtaoikeuksiin tehdä mainittavia. Hänen mukaansa presidentit Mauno Koivisto ja Martti Ahtisaari ovat toimineet hyvin yhteistyössä valtioneuvoston kanssa myös ulkopolitiikan alalla.

- Kansanvaaleilla valitun presidentin valtaoikeuksia ei voi merkittävästi leikata nykyisestään, sanoi Nikula huhtikuussa.

Presidentin aseman säilyttämistä Nikula perusteli kansanvaalilla.
- Kun Suomessa on kaksi instituutiota, presidentti ja eduskunta, jotka ovat kansan suoraan valitsemia, ei toiselle niistä voi antaa valtaa toisen yli, Nikula sanoi. STT-IA
20.6.1997


POLITIIKKA -SIVULLE