Sananvapauden säännökset kootaan yhteen lakiin

Lähdesuoja heikkenee esitutkinnassa



Julkisuudessa loukatuksi tullut henkilö voi vastaisuudessa hakea maineensa palauttamista uudella tavalla. Tiistaina mietintönsä jättänyt sananvapaustoimikunta ehdottaa, että tuomioistuin voisi määrätä kunnian tai yksityiselämän loukkaukseen syyllistyneen tiedotusvälineen julkaisemaan tiedon oikeuden tuomiosta ja sen perusteista. Mietintö pitää sisällään sekä lähdesuojan parannusta että heikennystä.


Tuomio julkaistaisiin vain, jos rikoksen uhri sitä itse vaatii. Julkaiseminen tapahtuisi maksutta ja sen laajuudesta päättäisi tuomioistuin. Toimikunnan mielestä uutta seuraamusta voidaan pitää perusteltuna rikoksen uhrin kunnian ja yksityiselämän suojan kannalta.

Nykypäivän päätoimittaja Jarmo Virmavirran johdolla työskennellyt toimikunta ehdottaa myös, että sananvapauden käyttöä joukkoviestimissä koskevat säännökset koottaisiin yhteen lakiin.

Verkkoviestimet lain piiriin

Ehdotus selkeyttäisi sananvapauden käyttämistä koskevaa sääntelyä. Samalla purettaisiin aikansa elänyttä ja tarpeetonta byrokratiaa. Toimikunta laajentaisi lehdistön lukijoille nyt kuuluvan vastineoikeuden koskemaan myös radion ja television ohjelmia sekä verkkojulkaisuja.

Toimikunnan mietinnössä huomioidaan erityisesti uudet verkkoviestimet. Esimerkiksi oikeus nimettömänä julkaistuun ilmaisuun koskee ehdotuksen mukaan myös verkkoviestintää.

Lähettimen tai palvelimen ylläpitäjällä on oltava tarpeelliset tiedot, jotta yleisön saataville toimitetun viestin lähettäjä voidaan tunnistaa. Määräyksen tunnistamistietojen luovuttamisesta voi antaa vain tuomioistuin.

Lähdesuoja heikkenee

Vapaan tiedonvälityksen kannalta keskeistä toimikunnan ehdotuksessa on ns. lähdesuojaa koskevat esitykset. Toimikunnan mietinnössä toimittajan tietolähteen suojaa oikeudenkäynneissä parannetaan, mutta se heikentyisi esitutkinnassa.

Nykyisin tietolähteen suoja voidaan murtaa tuomioistuimen päätöksellä kahdessa tapauksessa. Ensimmäiseksi sellaisessa, jos asia koskee rikosta, josta voi seurata kuusi vuotta tai enemmän vankeutta. Esitutkinnassa lähdesuojaa ei voi murtaa missään muussa tapauksessa. Toisessa tapauksessa suoja voidaan kumota, jos asia koskee tietoa, joka on vuodettu julki vastoin salassapitovelvollisuutta, jonka rikkomisesta on erikseen säädetty rangaistus.

Toimikunnan ehdotuksen mukaan lähdesuoja voitaisiin murtaa tuomioistuimessa vain tapauksissa, joissa rangaistuksena on yli kaksi vuotta vankeutta. Silloin se koskisi turvallisuussalaisuuden paljastamista tai luvatonta tiedustelutoimintaa. Näissä kynnys lähdesuojan murtamiseen on sangen alhainen.

Kameli on komitean suunnittelema hevonen

Koska jokaisessa komiteassa on tehtävä poliittisia kompromisseja, niin tässäkin komiteassa syntyi sellainen. Lähdesuojan parantamisen vastapainoksi tuomioistuimessa sitä heikennetään esitutkinnassa.

Toimikunta esittää lähdesuojan kynnyksen laskemista esitutkinnassa samaksi kuin tuomioistuimessa eli koskemaan rikoksia, joissa vähimmäisrangaistus on vähintään kaksi vuotta vankeutta. Toivoa sopii, että hallitus ja eduskunta muuttavat esitystä tältä osin.

IA
21.2.1997


AJASSA -SIVULLE