Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


60 prosenttia suomalaisista tukee verohelpotuksia

Selkeä enemmistö kansalaisista kannattaa kotitalouksien työllistämisen tukemista verohelpotuksella. Nykypäivän teettämän tutkimuksen mukaan 60 prosenttia suomalaisista kannattaa kotitalouksien teettämän työn verovähennysoikeutta ja vain 26 prosenttia yritysten tukemismallia.

Taloustutkimus Oy haastatteli viittasataa suomalaista viime tiistaina ja keskiviikkona. Yritysten tukemismalli sai kannatusta erityisesti nuorten aikuisten (15-29-vuotiaat) keskuudessa. Heistä 37 prosenttia kannatti yritystukea. Pienehköissä kaupungeissa veroministeri Arja Alhon yritystukimallin toteuttaisi vain joka viides suomalainen.

Verotuksen kautta tapahtuvaa tukea kannatti toimihenkilöistä ja yrittäjistä kaksi kolmesta eli 67 prosenttia ja suurten kaupunkien asukkaista 63 prosenttia vastanneista. Ammattityöväestön keskuudessa vähennysmallia kannatti 61 prosenttia kansalaisista.


Eduskunta keskustelee EMU:sta toukokuussa

Eduskunta pääsee keskustelemaan toukokuussa Suomen EMU-jäsenyyden hyödyistä ja haitoista. Asiasta sovittiin torstaina pääministeri Paavo Lipponen ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö tavattua kaikkien eduskuntaryhmien edustajia. Lopullinen päätös liittymisestä Euroopan raha- ja talousliittoon tehdään noin vuoden kuluttua.


Aukiololaki pikakäsittelyyn

SDP:n ja kokoomuksen eduskuntaryhmät hyväksyivät tiistaina sunnuntaiaukiolosta sorvatun kompromissin. Silti noin kymmenen demarin odotetaan äänestävän hallituksen esitystä vastaan. Vihreät ja vasemmistoliitto ovat myös ilmoittaneet tukevansa esitystä.

Esitys käsitellään pikavauhdilla. Se tuli torstaina talousvaliokunnasta ensimmäiseen käsittelyyn ja toinen käsittely hoidetaan heti perään. Kolmas käsittely on ensi tiistaina ja äänestys perjantaina. Esityksen mukaan kaupat saavat olla auki sunnuntaisin joulukuun lisäksi kesä-, heinä- ja elokuussa sekä viitenä erikseen päätettävänä sunnuntaina.


Alho kiirehtii omia töitään

Toinen valtiovarainministeri Arja Alho kiirehti tiistaina MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä hallitusta toimiin kotitalouksien työllistämiskynnyksen alentamiseksi - eli kiirehti omia töitään. Kokouksesta ja selvityksestä toiseen kiertäneet Alhon mallit ovat jälleen jatkoselvityksessä - eivätkä vähiten hänen omasta aloitteestaan.

Alho uskoo, että kotitalouksien työllistäminen synnyttää vähintään 10 000 uutta työpaikkaa. Toiminimien perustamista suosiva malli pitäisi käynnistää ensiksi pääkaupunkiseudulla.


Poliittinen virkanimitys loukkaa tasa-arvoa

Helsingin hovioikeuden mukaan ns. Yli-Lahti -jupakassa antamassaan päätöksessä poliittinen virkanimitys loukkaa tasa-arvoa. Ministerikautensa viimeisenä päivänä Seppo Kääriäinen (kesk) nimitti erityisavustajansa Jussi Yli-Lahden (kesk) kauppa- ja teollisuusministeriön ylitarkastajaksi.

Nimityksestä tuli oikeusjuttu ja käräjäoikeus määräsi valtion maksamaan kahdelle nimityksessä ohitetulle naiselle hyvitystä tasa-arvolain nojalla 100 000 markkaa. Tiistaisella päätöksellään hovioikeus kuitenkin puolitti korvauksen.

Käräjäoikeus otti viime kesänä jyrkän kannan poliittisiin virkanimityksiin, jollaiseksi valtio teon myönsi. Hovioikeuden mukaan syrjintä olisi ollut vakavampaa, jos naisia olisi syrjitty sukupuolen perusteella, eikä poliittisista syistä.


Kuntien valtionosuuksiin ei lisäleikkauksia

Kuntien valtionosuuksiin ei ole tulossa lisää leikkauksia. Aiemmin sovitut 1,3 miljardin markan leikkaukset ensi vuodelle kuitenkin toteutetaan. Tämä selvisi tiistaina hallituksen ja Suomen kuntaliiton neuvotteluissa.

Neuvotteluissa sovittiin myös, että valtion ja kuntien vastuista kansalaisten peruspalvelujen turvaamisessa ryhdytään pikaisesti laatimaan selvitystä Selvitystyöryhmän kokoaa hallintoministeri Jouni Backman (SDP).


Eduskunta päättämään energiapolitiikasta

Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki kehottaa malttiin energiaratkaisuja koskevassa keskustelussa. Perusvoimaratkaisuista tehdyt selvitykset valmistuvat vielä kevään kuluessa. Hallituksen energiapoliittinen selonteko annetaan eduskunnalle kevätistuntokauden lopulla tai viimeistään syksyksi.

Kalliomäen mukaan hallitus ei tule suoraan esittämään ydinvoiman lisärakentamista, mutta eduskunta pääsee äänestämään kannastaan.
-Eduskunta pääsee äänestämään ydinvoimasta, sanoi Kalliomäki Turun ja Savon Sanomien haastattelussa. Kauppa- ja teollisuusministeri odottaa ydinvoiman mahdollisen jatkorakentamisen johtavan jonkinlaiseen äänestykseen tai ponteen.

Kalliomäen mukaan hallitus ei tule sitomaan energiaratkaisuja ydinvoimaan vaan useisiin vaihtoehtoihin. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on maakaasun käytön selvä kasvattaminen. Neste on solminut venäläisten kanssa aiesopimuksen pohjoisesta tulevasta putkesta, joka valmistuisi 2005.

Koonnut IA
20.2.1997


POLITIIKKA -SIVULLE