Viikonlopun poliittiset puheet


Jaakonsaari: Hallitus ei luvannut puolittaa työttömyyttä

Työministeri Liisa Jaakonsaari (sd.) uskoo työttömyyden puolittuvan tämän vaalikauden aikana Uudenmaan, Turun ja Vaasan työvoimapiireissä. Jaakonsaari esitti arvionsa sunnuntain Hämeen Sanomien haastattelussa.
- Muualla työttömyys lähestyy puolittumista, mutta ei puolitu, Jaakonsaari sanoo.

Hän kiistää, että hallitus olisi luvannut puolittaa työttömyyden.
- Mikä on lupauksen ja tavoitteen ero, se alkaa olla saivartelua. Ei yksikään hallitus voi luvata sitä, katsoo Jaakonsaari.

Jaakonsaari myöntää haastattelussa, että työvoimapoliittinen koulutus on ollut osittain tilastojen kaunistamista. Hän pitää arvostelua kuitenkin kohtuuttomana ja huomauttaa, että ammatillista peruskoulutustakin voi arvostella samaan tapaan.
- Kritiikki pitää ottaa vastaan, vaikka ongelman ydin onkin ollut työpaikkojen puute. Kun 125 000 ihmistä on työvoimapoliittisten toimien piirissä, niin tietenkin laatu kärsii, Jaakonsaari sanoo Hämeen Sanomille. (STT)


Aula toivoo sovintoa keskustaan

Keskustan varapuheenjohtaja Maria Kaisa Aula toivoo sopua puolueeseensa. Hänen mielestään nykyisen puheenjohtajan Esko Ahon ja entisen puheenjohtajan Paavo Väyrysen olisi hyvä löytää keskusteluyhteys, jotta julkisilta räjähdyksiltä vältyttäisiin.

Aula myöntää sanomalehti Kalevan haastattelussa sunnuntaina, että Ahon ja Väyrysen erimielisyydet ovat todellisia. Aula suosittaakin Väyryselle Virolaisen mallia siinä, miten vanhan johdon tulisi suhtautua uuteen isäntään.
- Ei Virolainen Väyrysen aikana jatkuvasti koettanut puuttua asioihin, Aula muistuttaa.

Ahon ja Väyrysen kiista puhkesi jälleen pinnalle puoluehallituksen kokouksessa puolitoista viikkoa sitten. Väyrynen haluaa ylimääräistä puoluekokousta pian, kun taas Aho on myöhäisemmän ajankohdan kannalla. Erimielisyyttä on muistakin asioista, muun muassa EMU:sta. (STT)


Häkämies: Elinkautiseen tarvetta seksuaalirikoksissa

Oikeusministeri Kari Häkämies (kok) ajaa rikoksen täyttä ymmärrystä vailla tehneille elinkautista vankeustuomiota. Elinkautiseen on hänen mukaansa tarvetta pedofiilien ja muiden seksuaalirikostapausten yhteydessä.

Häkämies aikoo vielä tänä keväänä esittää eduskunnalle lainmuutosta, jonka mukaan myös täyttä ymmärrystä vailla olevat voidaan tuomita elinkautiseen vankeusrangaistukseen.
- Elinkautinen voi tulla kysymykseen lapsia hyväksi käyttävien pedofiilien ja muiden seksuaalirikosten yhteydessä, koska näissä rikoksissa uusimisriski on korkea, sanoo Häkämies Kymen Sanomien haastattelussa.

Voimassaolevan lain mukaan rikoksensa täyttä ymmärrystä vailla tehneet voidaan tuomita vain määräaikaiseen vankeuteen. Häkämies viittaa haastattelussa pedofiilitapaukseen vuodelta 1989, jossa kaksi tyttöä surmannut Jammu tuomittiin teoistaan 11 vuodeksi vankeuteen. - Jammun tapaus on tyypillinen sellainen, jossa elinkautinen rangaistus olisi ilman muuta ollut paikallaan, Häkämies sanoo. (STT)


Alho: Missä on vihreiden kyky ajatella?

Ministeri Arja Alho (SDP) vastasi kipakasti vihreän liiton puheenjohtajan Tuija Braxin torstaiseen kirjoitukseen kotitalouksien työllistämismalleista. Alho kysyy perjantaina Braxille osoittamassaan avoimessa kirjeessä, missä on vihreiden kyky ajatella, missä on vihreiden ennakkoluulottomuus ja miksi naisten välisten suhteiden pitää olla vihreille työsuhteita eikä tasavertaisia palvelusuhteita.

Alho tyrmää selkeästi mm. Braxin vihjailut, että koko asiaan liittyisi naiseuden traumaa osassa vasemmistoa.
- Meillä on vahva yhteisyys. Siksi emme tavoittele työsuhteita vaan palvelusuhteita. Tiedämme elävämme modernissa yhteiskunnassa, ja että siinä tarvitaan uutta ajattelua. Juurakon Huldan Suomea ei enää ole, hän kirjoittaa. Hän kysyy, miksei nainen voisi toimia yrityksissä, kun hitsaajakin toimii.

- Yrittäjyys kuulostaa pahalta. Työttömiä kammoksutaan päästää koteihin. Köyhien ei pidäkään saada mahdollisuutta ostaa palveluita, koska heille on sosiaaliapu.
- Vastenmielistä kuultavaa erityisesti vihreiltä. Kokoomukselle se tuntuu istuvan jotenkin paremmin, hän sivaltaa.

Alho korostaa kirjeessään, että ratkaisut pitää tehdä nyt. Kokeilun onnistuminen edellyttää kouluttautumista, tiedottamista ja hallinnon järjestämistä. Kun rahaa ei voi kylvää, on tehtävä täsmäohjautuvia ratkaisuja työllisyysvaikutusten saamiseksi.

- Meille sosiaalidemokraateille tärkeintä ei ole maksaa Tuija Braxille opiskelijatyttöä kotiin, vaan luoda uusia palvelupaikkoja, jotta työttömät saisivat töitä. Olemme ylpeitä, että Tuijan lapsille on tarjolla hyvät kunnalliset palvelut ja suorat pienten lasten hoitotuet.
- Jos taas tekisimme niin kuin Tuija Brax vaatii, pitäisi tehdä valinta: joko suorat tuet tai veromalli. Pienten lasten hoitotuet ovat monelle toimeentulo ja siksi valitsemme suorat tuet ja palveluyrittämisen tukemisen, hän perustelee. (STT)

Koonnut IA
24.2.1997


POLITIIKKA -SIVULLE