Vähimmäisturva ja kuntasopimus keskustan vaaliaseiksi

Aho pitää kansan tukea EMU-ehtona



Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mielestä Suomen ei kannata mennä talous- ja rahaliittoon, jos kansan enemmistö ei sitä tue.


Kyse ei ole Ahon mukaan pelkästään päätöksen hyväksyttävyydestä, vaan myös menestymisen edellytyksistä yhteisvaluutan oloissa. Aho pitää kansan kannatusta paljon olennaisempana ehtona kuin muodollisia EMU-kriteerejä.

Aho syytti lauantaina keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Naantalissa hallitusta kansalaismielipiteen vähättelystä. Hänen mukaansa Lipposen hallitus ei ole edes yrittänyt hankkia EMU:un menolle kansalaisten kannatusta.

- Se uskoo, että eduskunnan enemmistön, työmarkkinajärjestöjen ja valtamedian tuki riittää, Aho huomautti.

- Kun kansalaisten enemmistö tästä huolimatta kaikissa mielipidemittauksissa asettuu vastustamaan Suomen liittymistä EMU:un ensimmäisten joukossa, tulos joko vaietaan tai sanotaan, että väärin kysytty, Aho sanoi.

Keskustan puheenjohtaja vaati jälleen kerran neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä EMU:sta. Päätöksen ankkuroiminen kansan tahtoon ei hänen mielestään osoita poliittisten päättäjien heikkoutta vaan vahvuutta.

EMU-puskurit hän nimesi viikunanlehdiksi, joilla ei tositilanteessa ole mitään merkitystä.

Aho arvosteli jyrkästi myös veropäätösten kytkemistä meneillään oleviin tuponeuvotteluihin. Hän luonnehti asetelmaa kansanvallan irvikuvaksi.

Järjestöjohtajat kiittävät Ahon mukaan kauniisti ja ottavat päättääkseen paitsi oman jäsenkuntansa myös eläkeläisten, pienyrittäjien, maanviljelijöiden, opiskelijoiden tai sosiaaliturvan varassa elävien verot.

Samaan aikaan eduskunta pyörittelee peukaloitaan ja yrittää udella, mitä järjestöt sen siunattavaksi aikovat tuoda. Normaalin kahden kuukauden sijasta eduskunta joutuu käsittelemään verolait puolessatoista viikossa. Aho uskoi lisäksi, ettei pilkkuakaan saa muuttaa.

Päätöksenteko alennustilassa

Suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja näki yhteiskunnassa laajemminkin merkkejä poliittisen päätöksenteon alennustilasta. Usko poliitikkojen kykyyn ja mahdollisuuksiin muuttaa asioita on romahtanut.

Syyn tästä kehityksestä Aho sälytti osittain taloudellisen päätöksenteon liikkumavaraa rajoittaville markkinavoimille.

- Toisaalla etujärjestöt ja tiedotusvälineet tunkeutuvat tai ne on päästetty poliittisille päättäjille kuuluvien valintojen tosiasiallisiksi tekijöiksi, Aho huomautti.

Tiedotustilaisuudessa hän nimesi EMU:n esimerkiksi siitä, miten siihen kantaa ottaneet tiedotusvälineet ovat tulleet poliittisen päätöksenteon puolelle. Niillä on siihen täysi oikeus, mutta samalla ne ovat muuttuneet tarkkailijoista keskustelun osapuoliksi, joiden on myös oltava valmiita ottamaan vastaan asiaankuuluvaa kritiikkiä.

Kuntien kanssa yhteistyösopimus

Aho hahmotteli puheessaan keskustan tulevaa vaaliohjelmaa, johon hän sisällyttäisi työreformin sekä lupauksen maakuntien vallan kasvattamisesta, kotimaisten luonnonvarojen käytön lisäämisestä ja kaikki kansalaiset kattavan vähimmäisturvan kehittämisestä.

Keskustan ja vasemmiston aikanaan luomaa kansanvakuutusta on hänen mukaansa järjestelmällisesti purettu. Samaan aikaan on vahvistettu palkkatyöhön perustuvaa ansiosidonnaista sosiaaliturvaa.

Aho haluaisi lisäksi tehdä seuraavan vaalikauden alussa valtiovallan ja kuntien kesken kuntasopimuksen keskinäisten taloussuhteiden perusteista. Hänen mukaansa säästöjä tarvitaan silloinkin, mutta ne pitää toteuttaa yhdessä sopien ja suunnitelmallisesti.

Kypsää itsetuntoa ja myötäelämistä

Suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja ilmoitti keskustan valmistautuvan vastuun ottamiseen.

- Käsissämme on yksi vahva valtti: kansa on puolellamme. Olipa kysymys EMU-jäsenyydestä ensimmäisten joukossa, neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä, alueellisesta ja sosiaalisesta kahtiajaosta tai kuntien peruspalvelujen turvaamisesta, suomalaisten enemmistö ajattelee niin kuin mekin, Aho innosti puoluevaltuuskuntaa.

Keskustan puoluejohto aikoo esitellä ohjelmaansa koko maan kattavalla yleisötilaisuuksien sarjalla ensi kesään mennessä.

Myös varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen suositteli puolueelle "kypsää itsetuntoa" sekä myötäelävää ja osaa ottavaa politiikkaa, jossa myös tunteilla on merkitystä. Puoluesihteeri Eero Lankia puolestaan kaipasi riittävästi nuoria kansanedustajaehdokkaita puolueen listoille kaikissa vaalipiireissä.

Ahoa on kosiskeltu ehdokkaaksi Helsinkiin keräämään puolueelle usein vaikeasti kertyviä pääkaupungin ääniä. Hän on luvannut harkita vaalipiirin vaihtoa, mutta ilmoittaa päätöksensä vasta ensi vuoden puolella.

STT-IA
24.11.1997


POLITIIKKA -SIVULLE