Lankia ei spekuloi hallituspohjalla



Keskustan uusi puoluesihteeri ei spekuloi vaalien jälkeisellä hallituspohjalla.
- Vaihtoehdot ovat auki ja riippuvat vaaleista, korostaa Eero Lankia.



Hän ei myöskään usko EMU-mielipiteen sulkevan ketään pois hallituksesta, vaikka toisenlaisiakin tulkintoja Keskustasta on syksyn mittaan kuultu.

Keskustan puoluesihteeri Eero Lankiaa on luonnehdittu kovaksi järjestöjyräksi ja Paavo Väyrysen mieheksi. Miehet ovat taivaltaneet yhdessä pitkää järjestöpolkua, Lankialla on takanaan myös parin vuoden pesti ulkoministeriössä Väyrysen keralla, samoin kuin Väyrysen presidentinvaalikampanja.

- Ei leimautuminen minua haittaa. Ne ovat olleet vauhdikkaita ja antoisia vuosia ja ei juuri enempää kokemusta puoluetoiminnan eri kanteilta voi saada. Puoluekenttäkin on tullut kierrettyä muutamaan kertaan kymmenen vuoden järjestötaipaleella.

- Puoluesihteerinä toiminnassani tuleekin edeltäjääni enemmän korostumaan tiivis yhteydenpito kenttään. Tiivis ja juureva ote kenttään on Lankian mielestä olennaisempaa kuin mielipidemittausten lukeminen, sillä se pitää puoluetta yllä.

Kansan äänessä kiinni

Keskusta pitää tiukasti yllä EMU-kansanäänestysvaatimuksistaan. Jopa Vaihtoehto EU:lle liikkeen Ulla Klötzer on epäillyt Keskustan vilpittömyyttä asiassa, kun esimerkiksi Esko Ahon hallitus ei osoittanut merkkiäkään kansanäänestyksestä. Keskustan puoluesihteeri Eero Lankia muistuttaa kuitenkin, että keskustan näkemyksellä on taustansa.

- Jo puoluekokous Kouvolassa 1996 sanoi sen, minkä ylimääräinen puoluekokous nyt toisti, että olisi syytä viedä asia neuvoa-antavaan kansanäänestykseen. Jotta päätös olisi ankkuroitu Suomen kansaan, niin kansanäänestys olisi kaikkien edun mukainen.

- Monet näkevät, että asiana EMU on ihmisten elämään enemmän vaikuttava asia kuin EU:n jäsenyys. Tämä vie paljon syvemmälle ja taloudellisten vaikutustensa kautta heijastelee melkein kaikkein suomalaisten elämään.

Lankia huomauttaa, että edellinen hallitus ja eduskunta päättivät, että EMU:sta päätetään erikseen eduskunnassa hallituksen erillisen esityksen pohjalta.

- Meidän piirissä on voimakasta pettymystä siihen, että menettelytapa, jolla nykyinen hallitus liikkuu ei tätä muotoa täytä. Tiedonantomenettely on ilmoitusasia eduskunnalle hallituksen tahdosta. Kun hallituksella on laajat hartiat eduskunnassa, niin näyttää, että se tällä tavoin runnotaan lävitse.

- Toisaalta hallituksen omassa piirissä Vihreät puolueena on samaa mieltä kuin me neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä ja Vasemmistoliitto on sisäisesti hajallaan asiassa, muistuttaa Lankia.

On epäilty, että keskustan tiukka kansanäänestysmielipide olisi suunnattu lähinnä oman kentän rauhoittamiseksi. Lankia korostaa, että Keskustan syksyinen EMU-kanta syntyi yksimielisesti.

EMU ei sulje hallitusportteja

Lankia ei ryhdy spekuloimaan tulevien eduskuntavaalien jälkeisellä hallituspohjalla. Hän ei edes usko, että EMU-kannoilla on suuriakaan vaikutuksia tuleviin yhteistyökuvioihin.

- En usko, että sillä mitä mieltä mikäkin puolue tällä hetkellä on EMU:sta on portteja aukovaa tai sulkevaa merkitystä. Tietysti mielipiteillä on vaikutusta puolueitten menestymiseen seuraavissa vaaleissa ja sitä kautta vaikutusta tulevaan hallituspohjaan.

Lankian edeltäjä Pekka Perttula sanoi alkusyksystä uskovansa punamultaan vaalien jälkeisenä hallituspohjana. Lankia itse sanoo uskovansa vain vaalituloksen perusteella syntyvään hallituspohjaan.

- Meidän piirissä on erilaisia mielipiteitä siitä, kuka olisi kivoin kaveri ja mikä tuntuisi turvallisimmalta, mutta kai kansa ja myös puolueet ovat kypsiä siihen, että vaalituloksen kanssa eletään.

Lankia muistuttaakin, että kaikilla puolueilla on kokemuksia erilaisista hallituspohjista ja helpointa on elää selkeän vaalituloksen kanssa.
- Minulle passaa erilaiset pohjat ja kansa päättää mihin suuntaan pitää katsella.

Palkansaajapuolue Keskusta?

Keskusta on yrittänyt kuumeisesti tunkea kaupunkeihin jo pitkään. Julkisuudessa katse on kiinnittynyt pääkaupunkiseudun menestymättömyyteen, kulissien takana puolueen kannattajarakenne on kuitenkin muuttunut huomattavasti.

Kannattajista palkansaajia on puolet ja viljelijöitä kahdeksan prosenttia. Suurin osa kannattajista asuu jo kaupungeissa ja taajamissa. Oulu ja Rovaniemi olivatkin puolueelle voitokkaita viime kunnallisvaaleissa, muistuttaa puoluesihteeri.

Sen sijaan marssi pääkaupunkiseudulle on vielä kivuliasta. Lankiakin tunnustaa, että Helsingin, Vantaan ja Espoon alueella myös toiminnassa on heikkouksia. Mutta kuinka kipeä paikka Keskustalle on se, että puolueella ei ole Helsingistä kansanedustajaa?

- Se on vähän samanlainen kysymys kuin se kuinka kipeä on urheilijalle jonkin tietyn rajapyykin ylittäminen. Vankasti uskon, että seuraavien eduskuntavaalien jälkeen meillä on Helsingistä kansanedustaja, sanoo Lankia ja vihjaa Esko Ahon mahdolliseen ehdokkuuteen Helsingissä.

Lankia mukaan myös eduskuntaryhmässä on vahvaa halua panostaa pääkaupunkiseutuun.
- Kyllä me kaupunkilaispojat ja -tytöt tätä työtä teemme.

PETE PAKARINEN
21.11.1997


POLITIIKKA -SIVULLE