Mubarak haukkui turvajärjestelyt vitsiksi

Egyptin terrorismia ei oltukaan voitettu



Luxorin terroriteko osoittaa, ettei Egyptin hallitus olekaan onnistunut kitkemään maasta terrorismia päinvastaisista väitteistään huolimatta. Iskupaikalla käynyt presidentti Hosni Mubarak haukkui tiistaina turvajärjestelyt vitsiksi, jonka jälkeen terrorismin vastaisesta taistelusta vastannut sisäministeri erosi.


Varhain maanantaiaamuna Luxorissa tehtiin Egyptin historian verisin terrori-isku, kun joukko terroristeja kaappasi turistibussin ja surmasi noin kuusikymmentä turistia Hatshepsutin temppelin läheisyydessä.

Iskun yksityiskohdat ovat vieläkin osin hämärät. Tekijäksi ilmoittautunut Al Gamaa Islamiya eli "Islamilainen Ryhmä" väittää aikoneensa ottaa vain panttivankeja ja sanoo poliisin aloittaneen ammuskelun.

Väite voi olla joko totta tai pelkkää propagandaa. Jos kiihkomuslimit onnistuvat karkottamaan turistit ja vierittämään syyn siitä viranomaisten niskoille, he lyövät kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Ei mitään turisteja vastaan, mutta...

Toinen islamilaisryhmä, "Valloituksen etujoukko", selitti iskun jälkeen julkistamassaan uudessa uhkauksessa, miksi turisteja tapetaan.

"Ulkomaalaiset sinänsä eivät ole kohteita, mutta me olemme varoittaneet heitä olemaan antamatta rahaa Egyptin johdolle... Vierailun Egyptiin pitää tapahtua sopimuksella kansan, eikä kansaa edustamattoman hallituksen, kanssa."

Matkailu on terroristeille houkutteleva kohde. Se on toinen Egyptin suurista valuutan lähteistä. Se tuo maahan vuodessa kolmisen miljardia dollaria, nelisen miljoonaa turistia ja työllistää yli miljoona egyptiläistä.

Turismin merkitys tunnetaan hyvin Luxorissa. Siellä kaupunkilaiset kävivät iskun jälkeen sylkemässä kuolleiden terroristien ruumiiden päälle ja osoittamassa solidaarisuutta murhatuille matkailijoille.

Terrorismi elää yhä

Luxorin terrori-isku avasi Egyptin johdon silmät sen suhteen, että taistelu terroristeja vastaan ei olekaan ohi. Näin he tähän asti ovat väittäneet.

Islamistien vastaisessa sodassa on käytetty kovia keinoja. Yksityisiä moskeijoita on kansallistettu, jotta "harhaoppien" levitys voidaan estää. Poliittista islamismia ajava Muslimiveljeskunta on kielletty ja suuri osa sen johto tuomittiin 3-5 vuodeksi vankilaan vuonna 1995.

Turvallisuuspoliisin sotilaita on kaikkialla valvomassa niin tärkeitä liikenneristeyksiä kuin turistikohteita.

Lisäksi islamisteja koskevat oikeusjutut käsitellään usein sotilastuomioistuimissa, joista valitusoikeutta ei ole kuin presidentti Mubarakille. Terroristeille on langetettu 90 kuolemantuomiota, joista 54 on pantu täytäntöön.

Hajallaan, siksi vaarallinen

Iskun tehneen Islamilaisen Ryhmän, al-Gamaa Islamiyan, organisaatio on lyöty niin hajalleen, ettei enää tiedetä, kuka sen puolesta puhuu ja tekee päätöksiä. Esimerkiksi kesällä sen vankilassa oleva johto tarjosi hallitukselle aselepoa, sen ulkomailla olevat johtajat kiistivät tarjouksen ja iskut jatkuivat.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Islamilainen Ryhmä voi olla vaarallisempi kuin koskaan. Sen kasvatteja liikkuu nyt maaseudulla, ilman yhteistä johtoa, poliisia pakoillen ja epätoivoisina - ilman muuta toivoa tulevasta kuin paratiisiin pääsy.

Ääri-islamilaiset ovat taistelleet vuodesta 1992 alkaen, tavoitteenaan kaataa hallitus ja perustaa Iranin kaltaisen uskonnollinen valtio. Väkivaltaisuuksissa on ennen viimeistä iskua kuollut 1 150 ihmistä. Suurin osa näistä on terroristeja, poliiseja, sotilaita ja koptikristittyjä.

Islamilaisen ryhmän arvellaan myös sekaantuneen presidentti Mubarakin murhayritykseen Addis Abebassa kaksi vuotta sitten.

Iskut ovat viime aikoina rajoittuneet pääasiassa eteläisen Egyptin köyhille alueille - Assiuttiin, Miniaan ja Qenaan. Tyypillisessä iskussa muutama ryhmäläinen tulittaa poliisiautoa tai -asemaa, räjäyttää pommin elokuvateatterissa tai surmaa koptikristittyjä kotiin tai kirkkoon.

Presidentti Mubarak tuomitsi Luxorin iskun tekijät rikollisiksi, erotti sisäministerin ja lupasi parantaa turvatoimia turistikohteissa. Siinä onkin tehtävää.

Ellei terrorismin syihin puututa, turistikohteita ei täysin turvallisiksi saada. Mitään julkista paikkaa missään maassa ei saa niin turvalliseksi, etteikö kuusi konetuliasein varustettua, marttyyrikuolemaa hakevaa taistelijaa pystyisi tekemään siellä lukuisia ruumiita.

LAURI KAIRA
Kairo
21.11.1997


ULKOMAAT -SIVULLE