Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Ahtisaari vierastaa poliittisia valtiosihteereitä

Presidentti Martti Ahtisaari ei lämpene lainkaan ajatukselle poliittisten valtiosihteereiden asettamisesta ministeriöihin. Hänen mielestään poliittiset ohjaustehtävät ja perinteiset virkamiestehtävät olisi pidettävä selkeästi erillään.

Sinänsä Ahtisaari sanoi hyväksyvänsä järjestelmän kehittämisen tarpeellisuuden; ministeriöiden poliittiseen johtamiseen tarvitaan lisää voimavaroja. Hän kuitenkin ilmoitti vierastavansa esitettyä ratkaisua.

Ahtisaari korosti, että hallituksen toiminnan poliittinen johto ja toiminnan ohjaus kuuluvat poliittisesti valituille ja selkeässä parlamentaarisessa vastuussa oleville henkilöille: ministereille tai vastaavassa asemassa oleville, esimerkiksi vara- tai apulaisministereille.

Virkamiehet on Ahtisaaren mielestä nimitettävä pätevyyden, kokemuksen ja johtamistaidon perusteella. Hän muistutti, että virkamiehet vastaavat ministeriöiden ammatillisesta asiantuntemuksesta ja tehtyjen poliittisten ratkaisujen toimeenpanosta.
- Pääministerin esikuntana toimivassa valtioneuvoston kansliassa järjestely on ilmeisen toimiva, mutta se ei hyvin sovi sektoriministeriöihin, hän tiivisti.


Liikanen: Komissio voi ryhtyä perimään EU-tukia takaisin

EU-komissaari Erkki Liikasen mukaan komissio voi ensi vuoden alusta ryhtyä perimään takaisin EU-tukia, jos se havaitsee järjestelmällisiä virheitä niiden käytössä. Liikanen sanoi tiistaina Strasbourgissa, että osa jäsenmaista ei pidä komission aikeita laillisina, joten asia saattaa joutua EY:n tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Liikasen mukaan EU-rahojen käytössä on edelleen ongelmia rakennerahastoissa. Sen sijaan maataloustuissa, joiden käyttöä EU:n tilintarkastustuomioistuin tiistaina julkistetussa vuotta 1996 koskevassa kertomuksessaan arvosteli, ollaan päästy jo parempaan.

Liikanen totesi, että EU:n rahankäytössä on nyt otettu käyttöön komission ja tilintarkastajien suosittelemat lääkkeet, jotka ovat menojen takaisin perimisen lisäksi jäsenmaiden kanssa tehty sopimus menojen hyväksymistä koskevista säännöistä ja päätös taloudellisen valvonnan tasosta ja kriteereistä jäsenmaissa.

EU-varojen käytön tarkentamista on valmistellut jäsenmaiden budjettipäälliköistä koottu työryhmä, jossa Suomea edusti valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Erkki Virtanen.

Nykyiset varojenkäyttösäännökset ovat voimassa vuoden 1999 loppuun. Liikasen mukaan komissio tekee ensi keväänä esityksen uudesta rakennerahastopaketista vuodesta 2000 eteenpäin, johon nyt käyttöön otettavat säännökset sisällytetään.


Uosukainen: Presidenttiasia ei ole ajankohtainen

Eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen (kok) katsoo, ettei nyt ole vielä aika keskustella presidenttisasiasta. Vuodesta 1999 tulee työntäyteinen. Silloin on tiukka vaaliohjelma ja Suomella on EU:n puheenjohtajuus.

Hän sanoi maanantaina Turussa, että voimat on keskitettävä näihin suuriin tehtäviin, ja sitten on katsottava, missä mennään. Kokoomuksen puheenjohtajuus ei Uosukaista kiinnosta.
- Viihdyn eduskunnan puhemiehen tehtävässä. Se sopii minulle. On ihanaa tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen ja yrittää sovitella myös omassa joukossa.

Uosukaisen ehdokas kokoomuksen seuraavaksi puheenjohtajaksi on edelleen opetusministeri Olli-Pekka Heinonen. Hän luonnehti Heinosta selkeälinjaiseksi ja yhteistyökykyiseksi.

Kokoomuksen puheenjohtajan Sauli Niinistön ja kansanedustaja Ilkka Kanervan väleistä Uosukainen totesi, että heidän pitää löytää toisensa. Hän viittasi pääkirjoitukseen, jossa kumpaakin napautettiin sanoin "huono häviäjä ja huono voittaja".

Uosukainen arvioi, ettei Kanerva 20 kansanedustajavuoden ja kahden ministeritehtävän jälkeen ollut epäpätevä kiisteltyyn pankinjohtajan virkaan.


Lipponen: Viro pääsee EU:hun ilman rajasopimustakin

Pääministeri Paavo Lipponen sanoi maanantaina, että Viro otetaan EU:n jäseneksi, vaikka Venäjä ei allekirjoittaisi Viron kanssa jo valmiiksi neuvottelemaansa rajasopimusta. Lipponen sanoi Tallinnassa luottavansa siihen, että sopimus allekirjoitetaan, mutta teki selväksi, ettei Viron jäsenyys kaadu Venäjän allekirjoituksen puuttumiseen. Venäjä vaatii sopimuksen hintana parempaa kohtelua Viron venäläisvähemmistölle.

Lipponen katsoi Viron täyttävän hyvin muut EU:n kriteerit. Viron talous kehittyy voimakkaasti ja myönteisellä tavalla. Aiemmin todetut tasapaino-ongelmat on tulossa hallintaan. Myös suhteissaan venäläiseen vähemmistöönsä Viro on edistynyt, Lipponen katsoi.

Lipponen toisti, että Suomella on Viron EU-jäsenyydestä selkeät objektiiviset kriteerit: Viron on päästävä unionin jäseneksi ensimmäisten joukossa. Samalla EU:n joulukuussa Luxemburgissa pidettävän huippukokouksen on omaksuttava sellainen kanta, että se ottaa huomioon kaikki Baltian maat, hän sanoi.

Koonnut:
20.11.1997


POLITIIKKA -SIVULLE