Akava riitautti opettajien ja farmasia-alan ansiotarkastelun

SAK:sta seitsemän liittoa ratkaisulautakuntaan



Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johtama ratkaisulautakunta saa käsiteltäväkseen SAK:sta seitsemän ja Akavasta kahden liiton työntekijöiden ansiokehityksen.


Aloja SAK:n osalta on 19, mutta niistä peräti 11 kuuluu Suomen merimiesunionin piiriin. Aloilla työskentelee yhteensä noin 45 000 jäsentä.

SAK:n torstaina kokoontuneen hallituksen mukaan työnantajapuoli ei ole ollut halukas toimittamaan merimiesunionin sopimuspiiriin kuuluvien palkkatilastoja.

SAK:sta lautakuntaan lähteneiden sopimusalojen muut liitot ovat Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto, Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liitto, Kemianliitto, Kiinteistötyöntekijöiden liitto, Suomen elintarviketyöläisten liitto ja Viestintäalan ammattiliitto.

Akavasta opettajat ja farmasia-ala

Akavan työvaliokunta katsoi, että tasainen ansiokehitys ei ole toteutunut kuntien opettajilla eikä apteekkien farmaseuteilla ja proviisoreilla. Riitautettavien akavalaisten alojen jäsenistö kuuluu Opetusalan ammattijärjestöön ja Suomen farmasialiittoon.

Palkansaajajärjestöistä myös STTK:n odotetaan kertovan torstaina riitautettavista sopimusaloista. Juhani Salonius sanoo, että riitautetut tapaukset selvitetään nopeasti. Nykyisen sopimuksen mukaan lautakunnan päätökset on tehtävä 15. joulukuuta mennessä. Saloniuksen mukaan muita takarajoja ei ole asetettu.

- Jos tupo-aikataulu edellyttää, tapaukset voidaan käsitellä nopeamminkin, Salonius kertoi torstaina. Ratkaisulautakuntaan kuuluvat työmarkkinajärjestöjen edustajat ja valtakunnansovittelija. Äänestettäessä sovittelijan kanta ratkaisee, jos äänet menevät tasan.

Järjestely perustuu tupo-sopimuksen ansiokehityslausekkeeseen. Sen mukaan tupon osapuoli voi vaatia epäselvässä tapauksessa tarkastelun viemistä ratkaisulautakuntaan. Tarkoitus on varmistaa se, että kaikilla sopimusaloilla työntekijöiden ansiot kehittyvät mahdollisimman tasaisesti. Jos tarkastelu osoittaa muuta, niin jälkeen jäänyt ala saa siitä hyvityksen tupossa sovittavalla tavalla.

STT-JHL
21.11.1997


POLITIIKKA -SIVULLE